In memoriam: Poznati i slavni koji su nas napustili u 2019. godini

N. Ka.
In memoriam: Poznati i slavni koji su nas napustili u 2019. godini
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U 2019. godini napustila su nas velika imena iz svijeta muzike, nauke, filma, politike...

Mnogi od njih ostat će upisani u historiji ovih prostora zlatnim slovima. Bili su uzori generacijama koje su odrastale uz njih, ali zbog svoje veličine i danas neki novi klinci pronalze uzore u njima.

 Moralna, ljudska i profesionalna odgovornost je sjećati se velikih ljudi koji su iza sebe ostavili veliki broj djela koji definišu ove prostore, bitno je podsjetiti zbog svi budućih generacija na njihovu važnost.
 

U 66. godini preminuo je jedan od najslavnijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević, javlja HRT.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje), 7. oktobra 1952. godine. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1977. ("Ne naginji se van", B. Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj. Iste godine snima kultni film Antuna Vrdoljaka Mećava u kojemu igra lik Ivana.

Vrsno tumači rabijatne i grube "narodske tipove" poput otmičara u "Osuđenima" (1978.) Z. Tadića, konduktera u "Kraljevoj završnici" (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u "Životu sa stricem" (1988.) K. Papića. U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Glumac Marko Nikolić preminuo je u 2. januara 2019. godine u 73. godini, potvrdila je na društvenim mrežama njegova kći Mina. Pored zajedničke fotografije sa ocem, napisala je samo njegovu godinu rođenja i smrti, prenijeli su srbijanski mediji.

Nikolić je bio proslavljeni pozorišni, filmski i televizijski glumac. Najveću slavu stekao je glavnom ulogom u TV seriji 'Bolji život', koja je od 1987. do 1991. rušila rekorde gledanosti u bivšoj Jugoslaviji. Nikolić je glumio Dragišu Gigu Popadića, glavu haotične beogradske porodice.  

Dobitnik je više nagrada za glumačka ostvarenja.

Gojko Sikimić, dugogodišnji zaposlenik Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i jedan od najznačajnijih fotografa u BiH, preminuo je 8. januara 2019. u 94. godini života.

Sikimić je bio i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Doajen bh. stripa Ahmet Muminović, preminuo je iznenada u 74. godini 25. januara 2019. godine u svom stanu u Sarajevu. Bio je vrsni umjetnik i izuzetno cijenjen među svojim kolegama, a sa njegovim crtežima su odrasle generacije.

Slovio je kao najproduktivniji crtač stripova i slikovnica u Bosni i Hercegovini. Objavljivao je u Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Španiji, Turskoj i Kini.

Zagrebački glumac Robert Budak preminuo je u 27. januara u 27. godini. Nastupao je u predstavama 'Sherlock Holmes', 'Alisa u zemlji čudesa', 'Romeo i Giulietta', 'Tit Andronik' i 'Zdrav i čisti dom' u ZKM-u.

Dobio je i nagradu hrvatskog glumišta 2017. godine za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, za ulogu u predstavi Taksimetar Gorana Vojnovića u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Profesor dr. Ibrahim Bušatlija, penzionisani profesor Odsjeka za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, preminuo je 28. januara u 89. godini u Sarajevu.  Prof. dr. Ibahim Bušatlija je bio jedan od rijetkih akademskih ličnosti koji je stao uz Inicijativu za povrat Sutorine i dao svoj doprinos svojim znanjem.

 Ibrahim Bušatlija bio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Rođen je 1930. godine u Vitini, Ljubuški. Doktorirao je na PMF u Sarajevu.
 

Istaknuti profesor Zdravko Grebo preminuo je nakon kratke bolesti 29. januara 2019. godine.

Profesor Grebo rođen 30. jula 1947. u Mostaru.

Radio je kao redovni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu. Bio je osnivač gradskog radija ZID, osnivač i direktor Izdavačke kuće ZID, član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Open Society Fund BiH.

Prof. dr. sc. Željko Škuljević je nakon teške bolesti preminuo  4. februara 2019. godine u 66. godini života.

Prof. dr. sc. Željko Škuljević rođen je 28. augusta 1953. godine u Zenici. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, magistrirao filozofiju znanosti u Zagrebu, a doktorirao čistu filozofiju u Sarajevu 1991. tezom posvećenom filozofiji Branislava Petronijevića.

Bio je redovni profesor na katedri za filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Zenici, a u periodu od 2005. – 2007. godine obavljao je funkciju prorektora za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici.

Ljubomir Berberović, profesor emeritus Sarajevskog univerziteta, preminuo je 12. februara 2019. godine.  Studirao je medicinu, biologiju i filozofiju na univerzitetima u Ljubljani i Sarajevu. Rođen je 1933. godine u Sarajevu. 

Akademik Berberović autor je velikog broja naučnih, stručnih i naučnopopularnih publikacija.

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je 17. februara 2019. godine nakon teške saobraćajne nesreće u Njemačkoj.

Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu.  U toku bogate karijere od publike i medija dobio je nadimak "kralj narodne muzike" . Njegove pjesme Dođi da ostarimo zajedno i Dva galeba bela smatraju se najboljim ikad otpjevanim narodnim pjesmama. Do 1976. godine, autor njegovih pjesama bio je Budimir "Buca" Jovanović, a od iste je godine pa nadalje, sve svoje hitove pisao sam.

Slobodan Kuljanin, preminuo je 21. februara 2019. godine. Igrao je za Borac iz Lapljine, Velež iz Mostara, banjalučki Borac, Rudar iz Prijedora. Slobodan Kuljanin je rođen 28. novembra 1953. godine u Konjicu.

Kao trener počeo je u omladinskoj školi Rada, poslije čega je prešao u OFK Beograd, gdje je bio i direktor omladinske škole.

Radio je kao pomoćnik Aleksandru Stanojeviću u Partizanu, a sa njim je bio i u Kini.

Mladi golman Širokog Brijega Krešimir Bandić (23) preminuo je  05. marta 2019. od posljedica infarkta. Bandić je u ponikao u mostarskom Zrinjskom, iz kojeg je otišao u Široki Brijeg početkom 2018. godine.

Almedin Handanović, na Instagramu poznat kao Gorštak na salašu, preminuo je u 38. godini života, 07. marta 2019. godine. 

Handanović je rođen u Sanskom Mostu, dok je posljednjih nekoliko godina živio i radio u Sarajevu, gdje mu je fotografija od hobija postala profesija.

Bio je veliki zaljubljenik u Sarajevo. Iza njega su ostale brojne fotografije kojima je zabilježio ljepotu Sarajeva i koje ostaju da svjedoče o njegovoj ljubavi prema glavnom gradu BiH.

Vrhunski hrvatski chef Andrej Barbieri, široj javnosti poznat kao član žirija u emisiji "Masterchef", preminuo je u 50. godini života u sušačkoj bolnici, 10. marta 2019. godine.

Nakon početka karijere i studija u Italiji, Andrej Barbieri je vodio kuhinje brojnih restorana u najpoznatijim turističkim destinacijama na Mediteranu. Između ostalog, radio je u vrhunskim restoranima Egipta, Grčke, Šanije i Hrvatske.

U 2017. godini Barbieri je otvorio prvi hrvatski restoran u Kataru; bistro Qavannu u Dohi.

Dubravko Vorih, basist Prljavog kazališta i istaknuti muzičar i skladatelj te jedno od najprepoznatljivijih lica hrvatske jazz scene, preminuo je 12. marta 2019. godine.

Bio je jedan od najboljih hrvatskih basista, a u Prljavom kazalištu svirao je od 2008. godine.

Tokom karijere osvajao je brojne nagrade.

U 89. godini je 13. marta 2019. godine u Beogradu preminula dugogodišnja univerzitetska profesorica Zagorka Golubović.

Golubović diplomirala filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.  Od 1952. do 1954. godine je radila kao profesorica u gimnazijama u Zemunu i Beogradu.

Tri godine poslije, 1957. je počela raditi kao asistentica na beogradskom Filozofskom fakultetu. Zatim je 1975. godine počela raditi kao vanredna profesorica na istom fakultetu.

Bila je među profesorima koji su podržali studentske proteste 1968. godine.

Banjalučki muzičar Lado Jakovljević preminuo je 14. marta 2019. godine u Banjoj Luci u 38. godini poslije kraće i teške bolesti.

Slobodan Vasić Lima umro je u 33. godini 18. marta 2019. godine. Svirao je kao basista u popularnoj grupi "Miligram". Basista ove grupe izgubio je bitku s teškom bolešću.

Teodor Romanić, akademik, istaknuti dirigent, univerzitetski profesor i nekadašnji direktor Sarajevske opere i Filharmonije, te jedna od najistaknutijih ličnosti bh. muzičke scene u posljednjih nekoliko decenija, preminuo je u 93. godini 29. marta 2019. godine.

Teodor Romanić rođen je u Bjelovaru, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od septembra 1956. godine bio je dirigent Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

 Ostat će zapamćen kao izvanredan dirigent, a BiH ostaje bez velikog muzičara i akademika.

Alen Balen, radijski voditelj iz Hrvatske i osnivač radija Yammat FM, umro je 29. marta 2019. godine. U svijet radijskih medija ušao je kao DJ na Radiju 1 i spiker na Radiju 101.

Aktivno u glazbi djelovao je i diskografski, kroz etiketu Yammat records, na kojoj objavljuje Yammat, Nipplepeople, Mikija Solusa, Ivanu Rushaidat & Rakete, Florijan, Das Wegas i slične izvođače.

Bosna i Hercegovina i Fudbalski klub Sarajevo ostali bez još jednog od najvećih golmana Refika Muftića, koji je umro 21. aprila 2019. godine.

Refik Muftić (rođen 28. augusta 1943. godine) je, prema mnogima, bio najbolji golman Sarajeva svih vremena.

Muftić je, osim za Sarajevo, branio za austrijski GAK, a ostat će upamćen i kao dugogodišnji trener specijalista u stručnom štabu Ivice Osima kada su zajedno vodili Sturm iz Graza u Ligi prvaka.

Safet Firdus, sarajevski doktor umro je u Sarajevu 21. aprila 2019. godine u 83. godini života. 

Firdus je u dugogodišnjoj karijeri između ostalog radio i kao direktor Doma zdravlja "Omer Maslić", a bio je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Marinka Đorđević – Manja, članica jednog od najpoznatijih srbijanskih bendova Disciplin A Kitschme, preminula je u 51. godini 23. aprila 2019. godine.

Manja se grupi Disciplin A Kitschme pridružila nakon tzv. londonske faze benda, a njeni vokali zabilježeni su na tri posljednja albuma.

Surađivala je i s brojnim bendovima, među kojima su Kazna za uši, Neočekivana sila, Kanda kodža.

Ostat će zapamćena kao prateći vokal Dušana Kojića Koje.

Srbijanski glumac Igor Pervić preminuo je 23. aprila 2019. godine u 52. godini života

I gor je glumio u mnogim filmovima kao što su Crni bombarderLajanje na zvezdeBure barutaSivi dom i poznatim serijama RanjenikVuk Karadžić, a prvi put se pojavio na javnoj sceni sa samo sedam godina.

Srbijanski glumac Voja Mirić, poznat po ulozi Ahmeda Nurudina u filmu "Derviš i smrt", umro je u 86. godini u Beogradu 23. aprila 2019. godine.

Mirić je tokom svoje karijere ostvario veliki broj uloga. Uprkos popularnosti napustio je glumu i povukao se.

Odigrao je otprilike 50 filmskih uloga, a 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film "Službeni položaj" Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za "Derviš i smrt" Zdravka Velimirovića.

Dejan Anastasijević, urednik BBC-a na srpskom, preminuo je 24. aprila 2019. godine. 

Anastasijević rođen je u Beogradu 1962. godine. Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju "Oblačić u stripu".

Oktobra 2002, Dejan je bio prvi srpski novinar koji je svjedočio protiv Miloševića.

Mirsada Ćosić, dugogodišnja direktorica i urednica Radio Televizije Konjic preminula je 25. aprila 2019. godine nakon duge borbe sa opakom bolešću.

Rođena je 9. februara 1970. godine u Glavatičevu. Diplomirala na Fakultetu političkih nauka Sarajevo, Odsjek za žurnalistiku.

 Karijeru je započela radom na Radio Konjicu 1995. godine, radila je kao saradnik na BHTV od 1997. do 1998. godine. Za Radio Slobodna Evropa počela je raditi 2000. godine, a nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty.
 
Dobitnik je Specijalne nagrade za kratku radijsku priču na Prvom regionalnom radijskom festivalu za Jugoistočnu Evropu u Neumu 2005. godine, dok je na istom festivalu 2006. godine osvojila treće mjesto za istraživačku radio priču.
 

Prim. Dr. Mufid Lazović, vrsni traumatolog Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu umro je 26. aprila 2019. godine u 70 godini nakon kraće i teške bolesti.

Dr. Lazović školovao se u Sarajevu gdje je, nakon osnovne škole, završio Drugu gimnaziju, odnosno  gimnaziju „Ognjen Prica“ kako se zvala ranije, i to u generaciji u kojoj su bili dr. Bakir Nakaš, dr. Silva Rizvanbegović, Edin Numankadić, Kemal Monteno, Vlado Borovčanin, Gordana Magaš i drugi.

Dr. Lazović je radni vijek, čak 38 godina, proveo u koševskoj bolnici. Poseban doprinos dao je tokom agresije na Republiku BiH.

U zasluženu penziju otišao je u aprilu 2014. godine. Kao hirug nosio je teška sjećanja na najveće ratne tragedije.

Istaknuti bosanskohercegovački književnik Alija Hasagić-Dubočanin umro je 29. aprila 2019. godine u Sarajevu u 70. godini.

Hasagić-Dubočanin, rođen je 1949. godine u Bosanskom Dubočcu na Savi.

Za svoja djela dobio je brojne književne nagrade - "Neven" za knjigu pripovijedaka "Brod na vidiku", nagrada Oktobarska poetska drugovanja za knjigu "Vatre na rijeci", nagrada izdavačke kuće "Bosanska riječ" za zbirku pjesama "Pamćenje vode", višestruki je dobitnik prvih nagrada za kratku priču.

Vlatko Filipović, bh. reditelj, scenarista i univerzitetski profesor, umro je 4. maja 2019 u Neumu u 84. godini.

Ovaj bh. reditelj bio je jedan od začetnika Sarajevske škole dokumentarnog filma. Radio je kao umjetnički direktor "Sutjeska filma" te kao urednik u Dokumentarno-obrazovnom programu TVBiH.

Snimio je četiri igrana filma te više od 40 dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

U 89. godini 13. maja 2019. godine  u Mariboru je preminuo prof. dr. Mehmedalija Đonlagić, profesor Univerziteta u Mariboru i njen drugi rektor, inženjer elektrotehnike i član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Doktorirao je 1976. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Od 1976. godine bio je vanredni, a od 1981. godine redovni profesor elektrotehničkih mjerenja i upravljačke tehnike na tadašnjoj Visokoj tehničkoj školi Univerziteta u Mariboru, a dvije godine njegov dekan.

Uoči penzionisanja 1997. godine Univerzitet u Mariboru proglasio ga je zaslužnim profesorom. Bio je jedan od osnivača Jugoslovenskog udruženja za regulaciju, mjerenje i automatizaciju i potpredsjednik Jugoslovenskog komiteta za električna mjerenja.

Za svoj rad primio je zlatnu plaketu Univerziteta u Mariboru, srebrni grb grada Maribora i zlatnu plaketu Saveza univerzuma Jugoslavije.

U Beogradu u 80. godini 15. maja 2019. godine, preminuo je doajen srbijanskog glumišta čuveni Mihajlo Mišo Janketić.

Diplomirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1962. U karijeri je ostvario uloge u više desetina filmova i TV serija, a takođe je brojne uloge ostvario u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je stalni član od 1960. godine.

 Dobitnik je značajnih glumačkih nagrada i priznanja, kao što su: Dobričin prsten, Nagrada Pavle Vuisić, Nušićeva nagrada za životno djelo, Statueta Joakim Vujić, četiri Sterijine nagrade, Oktobarska nagrada grada Beograda, Statueta Ćuran, Nagrada Raša Plaović, dvije godišnje nagrade JDP.

Bivši prvak i rekorder Bosne i Hercegovine u disciplini malokalibarskog pištolja, Nihad Džino prmeinuo je 16. maja 2019. godine nakon kratke bolesti.

On je bio član Streljačkog kluba "Visoko" i student 4. godine Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Mustafa Smajlović, pisac, pjesnik, književni kritičar i publicista preminu je 22. maja u Sarajevu. 

Mustafa Smajlović rođen je 1953. godine u Lascima kod Višegrada, a bio je saradnik brojnih bh. listova i časopisa, urednik Večernjih novina, Jutarnjih novina, BH 
Dnevnika, Avazovog magazina i dr. 

Autor je devet zbirki pripovijedaka te urednik i recenzent više stotina zbirki poezije, publikacija i djela iz oblasti dokumentaristike.

Bio je član Društva pisaca BiH, Udruženja bosanskih umjetnika i nekadašnjeg Saveza novinara BiH.

Zvijezda srbijanske i jugoslovenske kinematografije Dušica Žegarac preminula je 24. maja 2019. godine. 

Rođena je u Beogradu 1944. godine i između ostalog igrala u filmovima "Stepenice hrabrosti", "Saša", "Buđenje pacova"...

 Za glavnu ulogu u filmu "Opklada" Zdravka Randića nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Istu nagradu dobila je i za ulogu u filmu "Poseban tretman". Na Filmskim susretima u Nišu dobila je nagradu "Pavle Vuisić" za životno djelo.

  • Miroslav Aksentijević, sportski radnik

Nekadašnji selektor hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, Miroslav Aksentijević poginuo je 25. maja 2019. godine u saobraćajnoj nesreći.

Aksentijević je hrvatsku reprezentaciju vodio na Europskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine, te godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Japanu. Najveći uspjeh u karijeri ostvario je kao trener odbojkaša Varaždina s kojima je bio državni prvak.

Čuveni kompozitor, gitarist, aranžer i dirigent Đelo Jusić umro je u 81. godini, 31. maja 2019. godine.

Đelo Jusić najpoznatiji je po brojnim velikim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne muzike.

Jedan od najtužnijih simboličnih spomenika žrtvama Srebreničkog genocida je i Srebrenički inferno - muzičko-scensko djelo kompozitora Đele Jusića.

Nakon duge i teške bolesti, preminula je novinarka i voditeljica Dženana Zolota., preminula je 5. juna 2019. godine

Zolota je od 2014. godine vodila borbu sa karcinomom pluća.

Oni koji su poznavali kolegicu Zolota ističu da je bila borac za pravdu, susretljiva prema kolegama i mladim novinarima koji su imali priliku s njom sarađivati.

Irfan Kamenjašević, dugogodišnji član Sarajevske filharmonije preminuo je 15. juna 2019. godine. 

Irfan Kamenjašević je rođen 1957. i završio je Muzičku akademiju u Sarajevu. 

 U orkestru je  bio solista na udaraljkama i timpanista, veoma cijenjen od strane publike i kolega.

Sarajevskoj filharmoniji pridružio se prije rata, a muzički je aktivan preko četrdeset godina

Taib Šarić, istaknuti naučnik, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, preminuo je u Sarajevu 15. juna  2019. godine. 

Taib Šarić rođen je 1934. godine u Čapljini. Školovao se u Čapljini, Mostaru i Derventi. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao iz agronomije na Univerzitetu u Sarajevu.

Professor je emeritus na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu na kojem je izvodio nastavu na postdiplomskom studiju iz agroekologije.

Pored velikog broja naučnih saopštenja koje je podnio na simpozijima i kongresima u raznim gradovima širom Jugoslavije, od Ohrida do Bleda, podnio je i više naučnih referata na međunarodnim simpozijima i kongresima.

Proslavljeni košarkaš i član sjajne generacije KK Bosna Žarko Varajić preminuo je u 67. godini nakon duže bolesti.

Nekadašnji član legendarne generacije Bosne, ali i Sutjeske i Al Aina iz Emirata, ostat će upamćen kao jedan od velikana igre pod obručima, naročito zbog učinka od 45 poena u finalnoj utakmici u kojoj je Bosna savladala Emerson i osvojila titulu prvaka Evrope.

 Njegov rekord ni danas nije oboren kada je reč o klupskoj borbi za kontinentalni trofej.
 

Ugledna beogradska dramaturginja, aktivistica i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju, Borka Pavićević, preminula je 29. juna 2019. u 72 godini života.

Pavićević je pripadala onom krugu beogradskih intelektualaca koje poznajemo kao „drugu Srbiju“, zajedno s Natašom Kandić, Sonjom Biserko, Mirjanom Karanović, Latinkom Perović, Srbijankom Turajlić...

Uz Filipa Davida, Bogdana Bogdanovića i druge, bila je članica Beogradskog kruga, koji se snažno suprotstavljao politici Slobodana Miloševića i ratovima '90-ih, te članica udruženja slobodnih intelektualaca i Civilnog pokreta otpora. Bila je cijenjena kolumnistica u časopisu Susret, zatim nedjeljniku Vreme, od njegovog osnivanja.

Boško Vuković, 16-godišnji fudbaler FK Radnik iz Bijeljine, koji je u aprilu 2019. godine teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi, izgubio je bitku za život 23. jula 2019. godine.

Vuković je bio i učenik prvog razreda Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini, a u aprilu je imao tešku saobraćajnu nesreću.

Bivši fudbaler FK Željezničar Boris Bračulj preminuo je u 79. godini svog života 26. jula 2019. godine.

Boris Bračulj je rođen 4. augusta 1939. godine u Sinju. Tamo je i započeo karijeru igrajući za lokalni Junak. Nakon selidbe u Sarajevo zbog školovanja, 1955. godine počinje igrati za juniore ilidžanskog Igmana, a potom i za prvi tim. Jedno vrijeme je igrao za Čelik.

U Željezničar dolazi 1963. godine i tu će ostati šest sezona. U tom periodu je odigrao 97 zvaničnih utakmica. Uz to je postigao i 18 golova za Plave sa Grbavice. Bio je olimpijski reprezentativac Jugoslavije.

Igoru Bulatu, novinaru i uredniku RTS preminuo je 29. jula 2019. godine je u 48. godini .

Igoru Bulatu je u decembru prošle godine ustanovljeno teško oboljenje, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece. Preminuo je u 48. godini.

Igor Bulat je u Televiziju Beograd došao 1993. godine i kao mlad novinar izvještavao o problemima Beograda i Beograđana.

Umro je, nakon kratke i teške bolesti, naš kolega Asaf Bečirović. Preminuo je 14. augusta 2019. godine.

Kao novinar je gotovo dvije decenije radio u dnevnim novinama Oslobođenje u kojima je dva puta proglašen za najboljeg novinara tog lista i u dnevnom listu Faktor. Prije rata, bio je novinar u fabričkom listu „Pretis“. Tokom agresije, bio je pripadnik Armije BiH. Mjesto i vrijeme dženaze biće naknadno objavljeni.

Nermina Kurspahić (64), bosanskohercegovačka intelektualka, publicistkinja, esejistica, književna, pozorišna i likovna kritičarka, preminula je 29. augusta 2019. godine.

U Sarajevu je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, također u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju. Na istom fakultetu studirala je arapski i engleski jezik i književnost. Pohađala je i postdiplomske studije iz Teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 Kurspahić je i glavna i odgovorna urednica najstarijeg i najuglednijeg magazina za umjetnost, kulturu, nauku i društvena pitanja u BiH, Odjek. Magazin je upravo zahvaljujući njoj izlazio i za vrijeme opsade Sarajeva.

Ahmed Zejnilagić, jedan od najboljih golgetera u klupskoj povijesti “bijelo-plavih”, preminuo je 2. septembra 2019. godine.

Rođen 1944. u Zvorniku, pozornost na svoje igračke mogućnosti skrenuo je 1967. kao član Bratstva iz Gračanice, nastupivši u sastavu reprezentacije BiH u Vinkovcima, odakle su ga trener Branko Stanković i njegov pomoćnik Andrija Vekić promptno usmjerili u – redove tada osječkog drugoligaša.

Elegantno visok, spretan i lukav u napadačkim akcijama, školski izrađenog udarca glavom, Zejo je brzo postao ljubimac osječkih kibica, u sezoni 68./69. prometnuo se u golgetera Druge lige Sjever, a njegov istančan osjećaj za proigravanje suigrača trajno su zapamtili, i koristili, Ivo i Ljupko Petrović, Katić, Lukačević i ostali tokom Zejnilagićevog petogodišnjeg nastupanja za NK Osijek.

Amir Bjelanović Tula, poznati sarajevski gitarista, kompozitor i tekstopisac, preminuo je 11. septembra 2019. godine u Sarajevu u 57. godini, nakon duge i teške borbe s karcinomom želuca i jednjaka.

Tula je početkom ove godine operisan. Stigla je informacija da se osjećao bolje i da mu se polako počela vraćati snaga. Počeo je i da hoda, izlazi sa rajom, pa čak i da se pomalo vraća u muzičke vode.

Tula je kao vrsni gitarista sarađivao s brojim bh. bendovima i poznatim muzičarima. Najviše je radio s Dinom Merlinom, još u vremenu kao član nekadašnjeg benda Merlin, ali i godinama kasnije.

Animator i direktor festivala animiranog filma NAFF Jurinko Rajič, preminuo je 14. septembra 2019. godine.

Rođen je 1954. godine u Čapljini. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, a rad na filmu započeo je kao animator 1985. godine u 'Croatia filmu' u Zagrebu.

Radio je na cjelovečernjim projektima Croatia filma: 'Čudnovata šuma', 'Čarobnjakov šešir', 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića', gdje je radio layout i animaciju. Autor je animiranih filmova 'Linđo', 'Naša posla', 'Moja mala vala', 'Mostarski letači'…

Osnivač je i direktor NAFF-a, festivala animiranog filma u Neumu, koji je već 14 godina jedan od najznačajnijih festivala animiranog filma u BiH.

Bivši bubnjar sarajevskog benda Sikter Faris Arapović preminuo je u 49. godini života 19. septembra 2019. godine.

Sikter je grupa koja je nastala 1990. tako što su članovi grupe, na brucoškoj večeri, s bine otjerali momke iz grupe Regina. Enes Zlatar, Igor Čamo, Faris Arapović i Davor Čolić su ih otjerali riječima "sikter", i bila je to njihova prva svirka.

Sikter je bio jedan od najaktivnijih bendova tokom rata, i tad počinju tranziciju iz punk rock benda u alternativu.

Džemal Džek Softić, novinar i književnik iz Bilalovca kod Kiseljaka preminuo je 19. septembra 2019. godine.

Softić je bio književnik, novinar, humanista, estradni menadžer, voditelj kulturno-sportskih manifestacija, radio i TV voditelj, te dugogodišnji dopisnik Dnevnog avaza.

Svoje pjesme, aforizme, epigrame i druge humorističke priloge objavljivao je u brojnim bosanskohercegovačkim listovima, radio i televizijskim emisijama, portalima.

Softić je preminuo nakon teške bolesti.

Redovna članica ANUBiH i profesor emeritus Filofozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu akademkinja Hanifa Kapidžić-Osmanagić, preminula je 20. septembra 2019. godine.

Akademkinja Hanifa Kapidžić-Osmanagić rođena je 30. novembra 1935. godine u Sarajevu.

Odsjek za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu završila je 1958. godine, kada je i izabrana za asistenta za francusku književnost. Nakon uzastopnih izbora u zvanje docenta i vanrednog profesora, za redovnog profesora za savremenu francusku književnost izabrana je 1975. godine.

Proslavljeni slovenački fudbaler bosanskohercegovačkog porijekla, Suad Beširević, preminuo je u 56. godini, 29.  septembra 2019. godine.

Beširević je dugo vodio borbu sa teškom bolešću, a danas je njegov nekadašnji klub, Olimpija Ljubljana, objavila tužnu vijest o smrti.

Riječ je o fudbaleru koji je odigrao za banjalučki Borac 84 utakmice i na njima postigao čak 58 pogodaka, a još je nastupao za Rijeku, Celje, Aris…

Sa banjalučkim Borcem osvojio je Kup Jugoslavije u sezoni 1987/1988, a bio je i najbolji strijelac Prve lige Kipra. U kratkoj trenerskoj karijeri vodio je Olimpiju iz Ljubljane.

Dragana Tripić (58) pronađena je mrtva 24. oktobra 2019. godine u stanu u beogradskom Mirijevu.

Novinarka je bila dugogodišna saradnica TV Pink, a taj medij je prvi objavio informaciju o njenoj smrti. Prema nezvaničnim informacijama, koje prenose mediji, ona se objesila, a pronašla ju je kćerka.

Novinarka Dragana Tripić poznatija pod nadimkom Maca, rođena je 16. maja 1961. godine. Popularnost je stekla kao novinarka lista “Kurir” i "Alo". Rođena je u BiH, a više od 20 godina živjela u Beogradu sa kćerkom.

Novinarka i aktivistkinja Mirjana Tešanović (56), glavna i odgovorna urednica portala Impuls, umrla je 25. oktobra 2019. godine u Banjaluci, nakon kratke i teške bolesti.

Ova hrabra, kreativna žena, po struci diplomirana pravnica, u svijet novinarstva je zakoračila kada je već bila u zrelom dobu, na pragu pedesetih.

U to vrijeme se ova rođena Sarajka doselila u Banju Luku, između ostalog i zato što je, kako je jednom rekla, htjela da dešavanja iz devedesetih vidi i iz banjalučke perspektive.

Osnovala je udruženje građana "Impuls" i istoimeni portalprepoznatljiv po angažovanim tekstovima i "virtuelnom muzeju", u kojem se reprintuju novinarske priče iz kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka.

Ivica Pinjuh Bimbo, bh. teatrolog, filmolog, komparativista i predavač na Filozofskom fakultetu, preminuo je, nakon duge i teške bolesti, 04. novembra 2019. godine u Sarajevu. Bio je akter i svjedok umjetničke scene Sarajeva posljednjih 40 godina.

Ivica Pinjuh Bimbo rođen je 1957. godine u Jablanici. Diplomirao je na temu „Stilski oblici i stilistički modeli u djelu Rejmona Kenoa "Stilske vježbe“, magistrirao je s temom „Priča o Isusu Kristu i intersemiotičke transformacije od mita do narativnog filma“ i doktorirao na temu „Narativna ekspanzija od ideje do djela“ na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je predavao na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, do prijevremenog penzionisanja.

Sudjelovao je na više stotina međunarodnih simpozijuma i kongresa i objavio više stotina stručnih radova i eseja. Bio je član žirija više filmskih i teatarskih festivala, kao i bijenala suvremene umjetnosti.

Autor je petnaest dokumentaraca o bijenalima suvremene umjetnosti širom svijeta.

Esada Okić, fotografkinja iz Tešnja poznatija kao Ters Bosanka, preminula je u 25. godini života, 10. novembra 2019. godine.

Sa Esadom smo razgovarali još 2016. godine kada je ugostio turski predsjednik.

Rijad Šišić rođen je 17. aprila 1975. godine u Gračanici. Osnovnu i srednju školu završio je u Lukavcu, a Rudarsko-geološki fakultet upisao je školske 1994/95. godine. Još kao student III godine počeo se zanimati i baviti naučno-istraživačkim radom, učestvujući u izradi većeg broja elaborata, projekata i studija pri tadašnjoj Katedri za energetske resurse, sigurnost i ekologiju Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla, preminuo je 10. novembra 2019. godine

Član ratnog Predsjedništva Srebrenice i šef policije u ovom gradu za vrijeme rata Hakija Meholjić preminuo je 12. novembra u Tuzli.

Bio je politički aktivan duži niz godina, a obnašao je pored odborničkih mandnata i dužnost direktora KP „Polet“ Srebrenica. Hakija Meholjić je rođen u Srebrenici 7. aprila 1949. godine.

Dugogodišnji SDP-ovac, koji je to prestao biti ove godine, bio je prepoznatljiv po izjavama zbog kojih je među dijelom javnosti stekao reputaciju "čovjeka snažnog karaktera", dok mu drugi nisu praštali tvrdnju da je "sarajevska vlast prodala Srebrenicu". Zbog te tvrdnje, advokati Ratka Mladića tražili su da bude svjedok njihove odbrane - što je odbijeno. 

Poznata glumica Marija Baksa preminula je u 74. godini u Beogradu, 14. novembra 2019. godine.

Omiljena u bivšoj Jugoslaviji, glumica je popularnost stekla sedamdesetih godina prošlog vijeka. Baksa je bila angažirana u filmovima, među kojima su zapaženiji Kiklop i Davitelj protiv davitelja.

Inače, za Mariju su uglavnom bile rezervirane slobodnije uloge koje su joj donijele popularnost.

Karijeru na filmu je počela ostvarenjem Svi bokseri idu u raj, dok je posebno zapažena bila u filmu Mlad i zdrav kao ruža. U tom filmu je tumačila glavnu junakinju, rame uz rame sa Draganom Nikolićem.

Uvaženi profesor emeritus Jusuf Mulić, rektor Univerziteta u Sarajevu u periodu od 1991/92. do 1992/93. preminuo je 15. novembra 2019. godine.

Rođen je 1933. godine u Konjicu, u uglednoj porodici cijenjenih drvorezbara. U rodnom mjestu je pohađao osnovnu školu i nižu realnu gimnaziju, a srednju školu završio je u Banjoj Luci. Završio je Poljoprivredni fakultetu u Sarajevu 1957. godine. Nakon završenog studija i odsluženog vojnog roka izabran je za asistenta na Poljoprivrednom fakultetu na predmetu Troškovi i kalkulacije. Posvetio se izučavanju agrarne mikroekonomike. Magistrirao je na Univerzitetu u Napulju (Italija), a doktorirao na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu. Dobio je više specijalizacija na inozemnim univerzitetima i završio postdoktorantski kurs u klasi uglednog profesora Güntera Weinschencka na Univerzitetu Hohenheim u Stuttgartu (SR Njemačka).

Bio je gostujući docent i profesor na univerzitetima u Italiji i Njemačkoj.

Poznati bh. novinar Mladen Marić preminuo je 15. novembra 2019. godine na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Rođen je 1960. godine i gotovo svoj cijeli radni vijek proveo je na FTV-u, odnosno na bivšoj TVSA, kasnije RTVBiH. Iako je godinama radio na različitim temama, njegov rad će ipak ostati obilježen po vanjskopolitičkoj emisiji "Paralele", u kojoj je, na sebi svojstven način, pružao informacije o najvažnijim dešavanjima u svijetu, ne libeći se da iznese i svoj stav o događajima, ljudima i pojavama.

Marić je dobitnik brojnih priznanja, a jedno od njih je Novinar godine po izboru Uduženja novinara Bosne i Hercegovine u 2015. godini. 

U Beogradu je 18. novembra 2019. godine u 84. godini preminuo legendarni igrač i trener Fudbalskog kluba Sarajevo Srboljub Markušević.

Rrođen je 5. maja 1936. godine u Prizrenu, a u Sarajevo je stigao još kao dječak. Cijelu svoju igračku karijeru proveo je na Koševu, a za prvi tim Sarajeva nastupao je u periodu od 1955. do 1965. godine, kada je zbog povrede kičme morao prestati s aktivnim igranjem nogometa.

Upisao je ukupno 148 zvaničnih nastupa i postigao pri tome 22 gola. Računajući i prijateljske utakmice, Markušević je dres tima sa Koševa oblačio ukupno 280 puta.

Nakon završene igračke karijere, posvetio se trenerskom poslu. Na Koševu je vodio sve selekcije, od omladinskih do prvog tima. Na klupi prvog tima je sjedio u četiri navrata, a Sarajevo je vodio u 112 zvaničnih utakmica, upisavši pri tome 45 pobjeda.

Sa bordo timom je osvojio Ljetnu ligu šampiona 1972. godine, Otvoreno prvenstvo Jugoslavije 1982. godine, a u jesen iste godine ostvario je i veliki uspjeh na međunarodnoj sceni, plasman u osminu finala Kupa UEFA.

Mustafa Muća Toromanović, otac našeg rukometaša Muhameda Toromanovića, preminuo je 23. novembra 2019. godine nakon kratke i teške bolesti.

Brojni krajiški mediji, objavili su danas ovu vijest, zajedno s posljednjim pozdravom koji su Mući, kako su ga zvali, uputile njegove "zlatne kadetkinje i juniorke".

"Veliki sportski radnik, rukometni fanatik, jednostavno, Muća, bio je prepoznatljivo lice cazinskog i bosansko-hercegovačkog rukometa.

Neumorni trener koji nije prihvatao poraz donio je u Cazin neka od najsjajnijih odličja u ženskom omladinskom rukometu. Uslovi za rad, kada se uporede sa današnjim, bili su veoma loši. Treniralo se na betonskom igralištu Alinac i po kiši i po suncu, igralo na dva gola, a samo je jedan imao mrežu.

Prof. dr Amir Ljubović, orijentalist, nekadašnji dekan i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu preminuo je 26. novembra 2019. godine u Sarajevu u 74. godini.

Prof. Ljubović bio je jedan od svestranih velikana bosanskohercegovačke nauke XX i XXI stoljeća - posjedovao je veliko znanje ne samo iz oblasti orijentalistike, već i iz filozofije, jezika, književnosti, teologije i historije.

Završio je studij arapskog jezika i književnosti na Odsjeku za orijentalistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1970.). Na Odsjeku za filozofiju istoga fakulteta odbranio magistarski rad pod nazivom Kafijin kompendijum iz logike (1980, a doktorsku disertaciju pod nazivom: Radovi naših pisaca iz oblasti logike na arapskom jeziku - Historijskokomparativna istraživanja (1988). Studijski je boravio u Egiptu (1972.) i Francuskoj (1980/1981.).

U 72. godini preminuo je 30. novembra 2019. godine snimatelj Šefik Uzunović Uzun, uz čije kadrove su uspješne TV priče gradile generacije novinara od 1968. godine. Cijeli radni vijek proveo je na kreativnim poslovima TV snimatelja.

Učestvovao je u mnogim najvažnijim i najsloženijim TV projektima, a najviše u informativno-političkom programu, gdje je jednako posvećivao pažnju kada snima običnog čovjeka, ali i generala, političara ili diplomatu.

U 84. godini u Beogradu, poslije duže i teške bolesti, preminuo je 9. decembra 2019. godine poznati srbijanski glumac i književnik Zoran Rankić. Bio je najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji “Posljednji čin” i Žarka Popare u TV-seriji “Sretni ljudi”, emitovanim u regionu.

Rankić je rođen u Bosni i Hercegovini, u Derventi 1935. godine. Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine.

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu “Sektor D” 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji “Šest svečanih pozivnica”.

Autor je dramskih djela “Kalemegdanci” i “Skretnica”info.

Bivši predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG) Želimir Cerović preminuo je 10. decembra 2019. godine u 71. godini. Cerović je rođen u Nikšiću 12. marta 1948. godine, prenosi RTCG.

Cerović je više od 13 godina bio na mjestu predsjednika KSCG-a i Košarkaškog saveza Jugoslavije.

Tokom njegovog mandata reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlato na Evropskom prvenstvu 2001. i Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

Poslije duge i teške bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli  11. decembra 2019. godine u 37. godini preminuo je Nedim Avdić, bivši košarkaš Sloboda Dite, juniorski reprezentativac BiH, a kasnije trener u Omladinskoj školi košarke ovog kluba.

Avdić se liječio u Tuzli i Turskoj od limfoma, uz veliku i hrabru podršku supruge Leile i dvojice sinova, majke, oca  Ekrema i brata, borio se protiv opake bolesti do posljednjeg daha, ali nije bilo spasa.

Nedim Avdić završio je Fakultet za sport i tjelesni odgoj, magistrirao je na Sarajevskom univerzitetu.

Bivši premijer Federacije BiH i ambasador naše zemlje u Turskoj, Mustafa Mujezinović preminuo je 23. decembra 2019. godine.

Na mjesto premijera Vlade FBiH izabran je 25. juna 2009. godine, nakon što je dotadašnji premijer Nedžad Branković podnio neopozivu ostavku na tu funkciju.

Mustafa Mujezinović rođen je 27. decembra 1954. godine u Sarajevu.

Od 1994. do 1995. godine bio je načelnik općine Stari Grad, a od 1996. do 1998. godine bio je prvi premijer Kantona Sarajevo.

Od 2000. do 2001. godine bio je ambasador Bosne i Hercegovine u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi.

Obnašao je i funkciju ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji od 2004. do 2008. godine. Bio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine od 2009. do 2011. godine.

Hrvatski glumac Aleksandar Bogdanović, izgubio je bitku nakon što ga je udario automobil na pješačkom prelazu. Bogdanović je izgubio bitku za život 26. decembra 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije