U Sarajevu preminuo profesor Amir Ljubović

Fena
U Sarajevu preminuo profesor Amir Ljubović
Foto: AA / Amir Ljubović

Prof. dr Amir Ljubović, orijentalist, nekadašnji dekan i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu preminuo je jučer u Sarajevu u 74. godini, objavila je njegova porodica.

Prof. Ljubović bio je jedan od svestranih velikana bosanskohercegovačke nauke XX i XXI stoljeća - posjedovao je veliko znanje ne samo iz oblasti orijentalistike, već i iz filozofije, jezika, književnosti, teologije i historije.

Završio je studij arapskog jezika i književnosti na Odsjeku za orijentalistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1970.). Na Odsjeku za filozofiju istoga fakulteta odbranio magistarski rad pod nazivom Kafijin kompendijum iz logike (1980, a doktorsku disertaciju pod nazivom: Radovi naših pisaca iz oblasti logike na arapskom jeziku - Historijskokomparativna istraživanja (1988). Studijski je boravio u Egiptu (1972.) i Francuskoj (1980/1981.).

Ljubovićev naučni interes fokusiran je na područje kulturne historije Bosne i Hercegovine koje se odnosi na književnu baštinu Bošnjaka uobličenu na orijentalnim jezicima, o čemu je objavio veći broj priloga u naučnim časopisima (Prilozi za orijentalnu filologiju, Treći program Radio-Sarajeva, Hercegovina, Pregled, Život, Izraz, Dijalog, Odjek, Filozofska istraživanja). Bio je urednik Priloga za orijentalnu filologiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije