U Mariboru umro prof. dr. Mehmedalija Đonlagić

Radiosarajevo.ba
U Mariboru umro prof. dr. Mehmedalija Đonlagić
Foto: Večer / Prof. dr. Mehmedalija Đonlagić

U 89. godini u Mariboru je preminuo prof. dr. Mehmedalija Đonlagić, profesor Univerziteta u Mariboru i njen drugi rektor, inženjer elektrotehnike i član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. 

Doktorirao je 1976. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Od 1976. godine bio je vanredni, a od 1981. godine redovni profesor elektrotehničkih mjerenja i upravljačke tehnike na tadašnjoj Visokoj tehničkoj školi Univerziteta u Mariboru, a dvije godine njegov dekan, piše Večer

Godine 1995. postao je dekan novoosnovanog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informatike, Univerziteta u Mariboru. 

Uoči penzionisanja 1997. godine Univerzitet u Mariboru proglasio ga je zaslužnim profesorom. Bio je jedan od osnivača Jugoslovenskog udruženja za regulaciju, mjerenje i automatizaciju i potpredsjednik Jugoslovenskog komiteta za električna mjerenja.

Za svoj rad primio je zlatnu plaketu Univerziteta u Mariboru, srebrni grb grada Maribora i zlatnu plaketu Saveza univerzuma Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije