Zbogom, Mladene Mariću: "Bio je čovjek koji se suprotstavljao moćnima"

N. Ka.
Zbogom, Mladene Mariću: "Bio je čovjek koji se suprotstavljao moćnima"
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Komemoracija Mladenu Mariću

Poznati bh. novinar Mladen Marić preminuo je u petak na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u 59. godini života, a danas je u zgradi RTV Doma u Sarajevu održana komemoracija.

Urednik Informativnog programa Feferalne televizije Željko Tica rekao je da je ovo teška situacija i da je jako teško naći prave riječi.

"Neki dan sam spomenuo da je čekao 700. emisiju Paralela, nije je dočekao. Sjetit ću se jednog detalja kada se našao u ulozi koja nije njegova - u ulozi voditelja Dnevnika 2. Izbrisao je sve najave, što je mene začudilo, ali opet je na sebi svojstven način sve u jednoj rečenici najavio. Zbogom, Mladene", rekao je Tica.

Preminuo poznati bh. novinar Mladen Marić

Mirza Huskić, dugogodišnji urednik i ratni reporter BHT-a, kazao je sljedeće: "Svoj rakurs na strani malih, obespravljenih, za one obespravljene. Njegov omiljeni teren je bila Bijela Kuća i ona tema od koje svi bježe, a na kafi pričaju o masoneriji. Znam da bi on volio da nekako ostavimo tu vedriju uspomenu na njega. Da nastavimo dalje da radimo dalje, to je nešto što bi trebalo da bude naš put. Neka je vječna slava našem Mladenu i da mu je laka ova naša bosanska zemlja"

Arijana Saračević-Helać rekla je da je on bio čovjek iz jedne generacije novinara koja dokazuje pravdu.

"U sobi mojih sinova je velika karta svijeta, koju im je Mara poklonio. Naučio ih je sve zemlje i glavne gradove. Naučio ih je da budu bez granica u glavama. Kada sam ga vidjela pričali smo o padu Berlinskog zida, rekao mi je da padaju građevine, ali zidovi u glavama ne", kazala je Arijana

Džemal Šabić, generalni direktor RTV FBIH, istaknuo je da je Mladen Marić bio prava zvijezda i poručio je da se ne smije zboraviti šta je sve uradio.  

Borka Rudić je ispred Udruženja novinara kazala da nas je za Mladena vezala njegova osobenost da se suprotstavlja moćnima, "vrsta koje više nema ili polako izumire".

"Druga stvar je da nije pravio autoritete od državnika, za njega nije bilo oportunizma i nije bilo autoriteta kojem on nije smio sve kazati u lice. Možda uspomenom na njega probudimo u nekim novim generacijama tu hrabrost", poručila je Rudić.

Mladen Marić je rođen 1960. godine i gotovo je svoj cijeli radni vijek proveo je na FTV-u, odnosno na bivšoj TVSA, kasnije RTVBiH. Iako je godinama radio na različitim temama, njegov rad će ipak ostati obilježen po vanjskopolitičkoj emisiji "Paralele", u kojoj je, na sebi svojstven način, pružao informacije o najvažnijim dešavanjima u svijetu, ne libeći se da iznese i svoj stav o događajima, ljudima i pojavama. Marić je dobitnik brojnih priznanja, a jedno od njih je Novinar godine po izboru Uduženja novinara Bosne i Hercegovine u 2015. godini. 

Mladen Marić bit će danas sahranjen na groblju Vlakovo, u 14 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije