U Sarajevu umro Ivica Pinjuh Bimbo

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu umro Ivica Pinjuh Bimbo
Foto: Facebook / Ivica Pinjuh Bimbo

Ivica Pinjuh Bimbo, bh. teatrolog, filmolog, komparativista i predavač na Filozofskom fakultetu, preminuo je, nakon duge i teške bolesti, jučer u Sarajevu. Bio je akter i svjedok umjetničke scene Sarajeva posljednjih 40 godina.

Ivica Pinjuh Bimbo rođen je 1957. godine u Jablanici. Diplomirao je na temu „Stilski oblici i stilistički modeli u djelu Rejmona Kenoa "Stilske vježbe“, magistrirao je s temom „Priča o Isusu Kristu i intersemiotičke transformacije od mita do narativnog filma“ i doktorirao na temu „Narativna ekspanzija od ideje do djela“ na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je predavao na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, do prijevremenog penzionisanja.

Sudjelovao je na više stotina međunarodnih simpozijuma i kongresa i objavio više stotina stručnih radova i eseja. Bio je član žirija više filmskih i teatarskih festivala, kao i bijenala suvremene umjetnosti.

Autor je petnaest dokumentaraca o bijenalima suvremene umjetnosti širom svijeta. Autor je filmskih scenarija „Magic bus“, „Ogledalo zaručnika“ i „Djed Mraz dolazi u Katahuš“, kao i zbirke poezije „Triptih od živog kreča“.

Bio je urednik za teoriju i estetiku filma u kultnom filmskom časopisu „Sineast“.

Filmska rediteljica Martyna Miller je o njemu uradila dokumentarni film "Biti Bimbo", a svoje posljednje javno pojavljivanje imao je u dugometražnom igranom filmu "Sve o ljubavi, knjigama i psima", snimljenom ovoga ljeta, a koji se trenutno nalazi u fazi postrodukcije, javlja Depo.

"Bimbo je za Nijemce uvredljiv način da se ponize ljudi crne puti, za Italijane - dijete, Francuzi i Englezi ga koriste kao pogrdan izraz za opisivanje provokativne, ali glupe žene... Potraga za odgovorom šta to znači biti Bimbo ovdje, u Sarajevu, postao je poriv da istražim priču o službenom Bimbi iz Sarajeva.

Ivica Pinjuh se pretvara u Bimbu zbog prilično nesretnog slučaja. Jednom u srednjoj školi nastavnik je jednostavno to ispustio iz usta. Ovo nenamjerno izgovaranje promijenilo je život mladog Ivice i rodilo stvorenje koje će od tada stalno nositi klin između svog imena i prezimena. I tako Bimbo je postao vrsta prisustva, traga razbacanog po gradu u obliku mitova, duhova i anegdote. Gurati stvari prema naprijed ili mirovati - to je pravo pitanje?", napisala je prije pet godina u objašnjenju Martyne Miller.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije