Preminuo Ibrahim Bušatlija, akademik koji je borio za povrat Sutorine

Radiosarajevo.ba
Preminuo Ibrahim Bušatlija, akademik koji je borio za povrat Sutorine
PrtScr / Prof. dr. Ibrahim Bušatlija

Profesor dr. Ibrahim Bušatlija, penzionisani profesor Odsjeka za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, preminuo je sinoć u 89. godini u Sarajevu.

Prof. dr. Ibahim Bušatlija je bio jedan od rijetkih akademskih ličnosti koji je stao uz Inicijativu za povrat Sutorine i dao svoj doprinos svojim znanjem.

Ibrahim Bušatlija bio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Rođen je 1930. godine u Vitini, Ljubuški. Doktorirao je na PMF u Sarajevu.

Bio je predavač na postdiplomskom studiju, profesor na Poljoprivrednom fakultetu iFPNu Sarajevu, specijalizacije u SSSR-u, prodekan na PMF u Sarajevu. Objavio je više naučnih i stručnih radova, studija, priručnika i udžbenika, među kojima "Kras Bosne i Hercegovine", "Neum i bosansko primorje", "Visoke planine BiH".

Bio je i član Geografskog društva BiH, Speleološkog društva BiH, Bošnjačko-bosanskog patriotskog fronta. 

Odlikovan je Srebrenom plaketom Narodne tehnike, spomen plaketom Geografskog društva BiH, plaketom Univerziteta u Sarajevu, priznanjem Speleološkog društva BiH.

Živio je i radio u Sarajevu.

Iako je bio u poznim godinama, bio je velika podrška inicijativi za povrat Sutorine, te se nije protivio pozivima na tribine i predavanja kada god je to bilo potrebno, kako bi svojim znanjem dao doprinos i pokušao otvoriti svijest politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije