Umro prim. dr. Mufid Lazović: Odlazak heroja u bijelom

F. V.
Umro prim. dr. Mufid Lazović: Odlazak heroja u bijelom
Avaz / Umro prim. dr. Mufid Lazović

Prim. Dr. Mufid Lazović, vrsni traumatolog Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu umro je sinoć u 70 godini nakon kraće i teške bolesti, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz porodice poznatog sarajevskog ljekara.

Dr. Lazović školovao se u Sarajevu gdje je, nakon osnovne škole, završio Drugu gimnaziju, odnosno  gimnaziju „Ognjen Prica“ kako se zvala ranije, i to u generaciji u kojoj su bili dr. Bakir Nakaš, dr. Silva Rizvanbegović, Edin Numankadić, Kemal Monteno, Vlado Borovčanin, Gordana Magaš i drugi.

Kasnije je, naravno, nastavio školovanje na Medicinskom fakultetu, sve do zvanja primarijusa.

Dr. Lazović je radni vijek, čak 38 godina, proveo u koševskoj bolnici. Poseban doprinos dao je tokom agresije na Republiku BiH.

U zasluženu penziju otišao je u aprilu 2014. godine. Kao hirug nosio je teška sjećanja na najveće ratne tragedije.

“Koliko god nam profesionalnost zahtijevala, nisam mogao ostati hladan. I sada je bolno kada se sjetim kada nam je 1992. došla čitava porodica ranjena, a među njima i dječak. Taj uplakani ranjeni šestogodišnjak pitao me je: “Zašto nas, djecu, diraju?”, kazao je dr. Lazović u jednom ranijem intervjuu.

Tokom 1993. godine kroz sarajevski ratni tunel se sa timom ljekara probio do opkoljenog Mostara, gdje su bili na ispomoći 40 dana.

Traumatologija je 1995. godine premještena na KUM, gdje je Lazović bio zamjenik šefa, a 2001. godine pripala mu je pozicija šefa Centralne sterilizacije. Bio je aktivan i u politici kao poslanik Skupštine Kantona Sarajevo.

Datum i mjesto dženaze i ukopa dr. Lazovića bit će naknadno saopćeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije