Završena komemoracija u Potočarima za 33 žrtve srebreničkog genocida

Radiosarajevo.ba
Završena komemoracija u Potočarima za 33 žrtve srebreničkog genocida
Foto: AA / Komemoracija u Potočarima

Komemoracija povodom 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica završena je u Fabrici akumulatora u Potočarima, a danas su se obratile brojne državne i međunarodne zvanice.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 35 žrtava genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i čiji će posmrtni ostaci biti spušteni u kabure u "dolini bijelih nišana" u Potočarima.

Džaferović: Za šta su bila kriva djeca iznad čijih mezara danas stoje nišani

Čedo Jovanović u Potočarima: Civilizacijska je obaveza danas pognuti glavu

Komemoraciji je prisustvovao i veliki domaćih i stranih zvaničnika, političara i predstavnika međunarodne zajednice.

Vjerski program je počeo učenjem Kur'ana, a predviđeno je izvođenje ilahije, srebreničkog Inferna...

Nakon toga će uslijediti pripreme i klanjanje podne-namaza, a potom i dženaza-namaza, koje će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.  

Iznošenjem tabuta od musalle do mezarja gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtava genocida, čitanjem njihovih imena, te učenjem na kaburu bit će završen i vjerski dio programa. 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. 

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije