Carmel Agius: Poricanje je završna faza genocida i to ima svoj cilj

Radiosarajevo.ba
 Carmel Agius: Poricanje je završna faza genocida i to ima svoj cilj
Arhiv / Carmel Agius: Poricanje je završna faza genocida i to ima svoj cilj

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas se obilježava 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Uz himnu, Fatihu i minutu šutnje počela komemoracija u Potočarima

Hamdija Fejzić: Komšije, molimo vas, pomozite nam da nađemo ubijene

Tokom komemoracije prisutnima se kao treći obratio predsjednika Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), koji je na početku govora preživjelim članovima porodica i udruženjima žrtva izrazio saučešće.

On je prenio i izraze sačešće preostalih članova mehanizma, dodajući da nije očekivao da će biti prisutan ovdje danas.  

"Već više od 25 godina osiguravamo međunarodnu pravdu. Danas godinu i po dana nakon zatvaranja Haškog tribunala, kada se osvrnem, ponosan sam da je Tribunal osigurao pravdu na sve žrtve. 

Što se tiče današnjeg događaja, presude Haškog tribunala su utvrdile da su djela koja su se ovdje dogodila da su genocid. Samo u martu je ove godine potvđeno da je genocid potvrđen. Morali ste trpjeti, trpjeti uvrede onih koji negiraju da se genocid desio, unatoč presudama međunarodnih sudova. Ja ne mogu zamislti koliko je to tmurno za vas.  

Negiranje genocida ima svoj cilj. To je jedan od načina na koji se nastavlja genocid, koristi se za političke poene onima koji žele podjelu BiH. Ostat ćemo i dalje uz vas. Imamo obavezu da opravdamo presude i istinu koju je donio Haški tribunal. Ponovo je svima potrebno da se odbranimo od napada, uložimo zajednički napor da presuda genocida nije nešto što odlučuju političari. Samo sudovi mogu donijeti presudu, gdje se i kakav dogodio zločin. Domaći sudovi također imaju ulogu koju će nastaviti u budućnosti, kako je najavilo Vijeće sigurnosti UN-a", kazao je Agius.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije