Hamdija Fejzić: Komšije, molimo vas, pomozite nam da nađemo ubijene

Radiosarajevo.ba
Hamdija Fejzić: Komšije, molimo vas, pomozite nam da nađemo ubijene
Foto: Screenshot / Hamdija Fejzić

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici u julu 1995, danas je prvi govorio na komemoraciji  u Memorijalnom centru Potočari.

Uz himnu, Fatihu i minutu šutnje počela komemoracija u Potočarima

Fejzić je na početku naglasio da su danas u Potočarima primjereni samo molitva i šutnja.

"Danas, od 8372 ubijene žrtve, smiraj nalazi njih trideset i troje. Nama ostaje u amanet da tragamo za još više od 1000 žrtava. Želimo ih pronaći i pozivamo naše komšije da nam pomognu u otkrivanju istine, da pokažu ljudskost i veličinu.

Posljednje javljanje Nine Ćatića iz Srebrenice: Pomozite, grad se pretvara u klaonicu

Moram vas podsjetiti na presude Međunarodnog suda u Haagu da je u Srebrenici počinjen genocid. Uprkos presudi, svjedoci smo da zvaničnici entiteta RS-a pokušavaju negirati Sud u Haagu i izjednačiti zločinca sa žrtvom, umjesto da nam pomognu naći naše ubijene", rekao je Fejzić.

Dodao je kako je Srebrenica univerzalni pojam za traženje istine, to je "aksiom koji se ne dokazuje, njih 8372 su 8372 dokaza".

Čedo Jovanović u Potočarima: Civilizacijska je obaveza danas pognuti glavu

"Srebrenica u cijelom svijetu asocira na genocid, na mjesto gdje se desilo veliko zlo jula 1995. Svako ko negira genocid ima srce zatrovano mžrnjom, prvo mržnjom prema čovjeku, a onda i prema državi BiH. Zaboraviti i negirati žrtve genocida ravno je zagovaranju novog genocida", poručio je, te je uime Organizacionog odbora pozvao visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi svoje ovlasti i proglasi zakon o zabrani negiranja genocida.

"Sada sjedite u hali koja je služila kao sabirni centar i logor za hiljade bošnjaka. Brojni su ubijeni baš ovdje. Ima li nade i života i budućnosti za Srebrenicu? Odgovoriću uime onih koji su preživjeli, koji su se probili do Tuzle, onih koji su se vratili da obnove život, svoje domove i ostanu na prostoru odakle su protjerani. Srebrenica je naša, pružamo ruku mira našim komšijama, sugrađanima. Ovo je mjesto gdje se danas ljudi uče kako se boriti između dobra i zla." 

Govorio je i o diskriminaciji djece povratnika, molio je vlasti RS-a da im omogući izučavanje bosanskog jezika: "Želimo da se djeca raduju, mladi obrazuju i postanu vrijedni i pošteni", kazao je i pozvao sve dobre ljude da dođu u Srebrenicu i pomognu joj, posebno poslodavce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije