Mehmet Kasapoglu: Ovim ljudima trebamo dati nadu za mir i budućnost

Radiosarajevo.ba
Mehmet Kasapoglu: Ovim ljudima trebamo dati nadu za mir i budućnost
Foto: AA / Komemoracija u Potočarima

Mehmet Kasapoglu, ministar sporta i turizma Turske, na početku govora u Potočarima pozdravio je majke i članove porodica šehida, te članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, te Bakira Izetbegovića...

Uz himnu, Fatihu i minutu šutnje počela komemoracija u Potočarima

Hamdija Fejzić: Komšije, molimo vas, pomozite nam da nađemo ubijene

"Na 24. godišnjicu genocida u Srebrenici, koji je predstavljen kao crna fleka, žrtvama genocida želim poželjeti sabura i snage. U Srebrebici je izvršen genocid, što je potvrđeno presudom. Nadam se da će svi počinioci biti zasluženo kažnjeni. 24 godine koje su protekle, nisu umanile suze, i suze nisu prestale da teku. Dijelimo istu sudbinu, ali i neopisivu patnju dijelimo sa Bošnjacima. Naš predsjednik je 9. jula odao počast u Sarajevu porodicama šehida. Danas ćemo prisustvovati njihovoj dženazi.

Svi imamo obavezu da uradimo sve što je u našoj moći da se ovakve strahote nikada ne ponove. Ovo ne smije ostati na riječima, već moramo činiti kompletne korake u svim oblicima društva. Međunarodna zajednica snosi dio odgovorosti na sve što se dogodilo. Ovakav genocid ne smijemo zaboraviti. Moramo koračati istrajno i odlučno. Znam da ne postoji nijedna riječ koja može opisati ovu bol. Ništa ne može vratiti one koje smo izgubili. Ipak, moramo nastaviti raditi na podizanju mira i bratstva. Moramo liječiti rane.  

Svi snosimo odgovornost da se na ovim prostorima ostvari mir. Mir moramo učiniti trajnim. BiH sa svojom šarelikom etničkom strukturoim treba biti primjer u cijelom svijetu. Ovim ljudima trebamo dati nadu za mir i budućnost. Naši projekti iz Turske doprinosu razvoju ove države. BiH je država koja je teške dane ostavila za sobom i koja će jaka biti okrenuta budućnosti. Turska će stati uz BiH. Šehida želim rahmet i nikada ih nećemo zaboraviti da budu zaboravljeni. Uz ove misli sve vas pozdravljam", kazao je Kasapoglu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije