Džaferović: Za šta su bila kriva djeca iznad čijih mezara danas stoje nišani

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Za šta su bila kriva djeca iznad čijih mezara danas stoje nišani
Foto: AA / Šefik Džaferović

Intoniranjem državne himne danas je u Memorijalnom centru Potočari počela komemoracija u znak odavanja počasti nevinim žrtvama genocida u Srebrenici ubijenih jula 1995. godine.

Brojnim zvanicama obratio se i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Hamdija Fejzić: Komšije, molimo vas, pomozite nam da nađemo ubijene

Nedžad Avdić: Nisu nas pitali za imena, imali smo samo pravo da budemo ubijeni

"Danas smo ovdje da u kaburove spustimo posmrtne ostatke 33 nevinih ljudi, jer kome i zašto može biti kriv šestnaestogodišnji dječak Osman Cvrk. Kome i zašto mogu biti kriva djeca iznad čijih mezarova danas stoje bijeli nišani. Kakva je krivica starice Šahe Cvrk i svih ostali ubijenih starica ili staraca. Kome i zašto su krivi mučki ubijeni muškarci, žene...", rekao je Džaferović.

Razlog zbog kojeg su ubijeni je samo jedan - bili su muslimani. To je bio dovoljan razlog Karadžićevim i Mladićevim odredima smrti da organizirano i sistematski, na zvjerski način likvidiraju više od 8.000 ljudi, rekao je Džaferović.

"Srebrenica će zauvijek ostati crna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli a nisu spriječili genocid. To će danas kasnije i sami priznati predstavnici međunarodne zajednice, od kojih nažalost i danas izostaje reakcija", rekao je Džaferović navodeći kako je međunarodna zajednica izgubila kredibilitet, te kako ga mogu vratiti jedino ako zaustave one koji negiraju genocid.

Također, Džaferović je rekao da je onako kako je sistematski osmišljen genocid, kasnije sistematski i prikrivan. 

Džaferović je poput Fejzića pozvao komšije da otkriju gdje su masovne grobnice kako bi se pronašli preostali posmrtni ostaci žrtava srebreničkog žrtava, navodeći kako će tako i oni sami naći mir. 

Carmel Agius: Poricanje je završna faza genocida i to ima svoj cilj

On je podsjetio i kako veličanjem zločinaca danas ne samo da vrijeđaju žrtve genocida i njihove porodice, ali i kako time guraju "prst u oko" civiliziranom svijetu, te kako najviše štete nanose svom narodu.

Ispravan put bi bio da priznaju genocid, poštuju presude suda i ograde se od ideologije koja je genocid proizvela. Samo se tako na temeljima istine može iznova graditi povjerenje koje nam je potrebno i zbog nas i generacija koje dolaze. Što se nas tiče, mi svoj put znamo. Istrajavat ćemo na pravdi sve dok i posljednji zločinac ne bude kažnjen, rekao je Džaferović navodeći kako je ova istina zauvijek urezana u kolektivno sjećanje svih građana BiH i civilizarnog svijeta.

Najavio je i kako su pred nama godine kada u Potočarima više neće biti kolektivnih dženaza, ali kako će svake godine dolaziti u Potočare gdje će se čuvati na sjećanje na genocid u Srebrenici.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 33 žrtve genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i čiji će posmrtni ostaci biti spušteni u kabure u "dolini bijelih nišana" u Potočarima. 

Čedo Jovanović u Potočarima: Civilizacijska je obaveza danas pognuti glavu

Od 12.15 krenut će polaganje cvijeća na Memorijalni kamen. U 12 će u Musali početi učenje Kur'ana, a u 13:05 sati začut će se ezan, nakon čega će se klanjati podne i ikindija namaz. Dvadeset minuta kasnije počet će dženaza-namaz koji će predvoditi reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. 

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije