Nedžad Avdić: Nisu nas pitali za imena, imali smo samo pravo da budemo ubijeni

Radiosarajevo.ba
Nedžad Avdić: Nisu nas pitali za imena, imali smo samo pravo da budemo ubijeni
Foto: AA / Nedžad Avdić

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obilježava 24. godišnjica genocida u Srebrenici.

Komemoracija i dženaza će biti obavljene za 33 žrtave genocida u Srebrenici. 

Jula 1995. godine imao je 17 godina kada je odveden na strijeljanje. Uspio je preživjeti genocid.

"Poštovani prijatelji danas smo tu da podijelimo tugu s onima kojima je u ovim danima najteže. To su porodice koje kopaju najdraže. Još 33 duše će pronaći mir u Memorijalnom centru. Mi koji smo ukopali najdraže znamo da to donese bar neki mir.

U tom dobro organizovanom sistemu 1995. godine dešavale su se i greške. Greške kada vojnik zaboravi da provjeri da li su svi koji su strijeljani mrtvi. Ja sam ta greška i zato moram govoriti o tome i boriti se da se nikada ne zaboravi. Sve ostalo bi bila izdaja. Ubijani su zato što su stajali na putu onima koji su željeli realizovati neke svoje ideje i planove.

Kada su nas izvodili na masovne egzekucije nisu nas čak ni pitali za imena. Imali smo samo jedno pravo, pravo da budemo ubijeni. Sa mnom su bili moji školski drugovi, prijatelji, komšije... Danas govore da nije bio genocid. Guraju vlastiti narod u zabludu, a žrtvama uzrokuju još veće patnje.

Kada sam preživio genocid pokušao sam da te krvave scene ostavim iza sebe. Sada znam da je to nemoguće. Srebrenica je bila i uvijek će biti dio mog života. Dok hodam i dišem. Danas čujem da neki kažu da prošlost treba zaboraviti i gledati budućnost. Za neke Srebrenica jeste historija, ali za nas je život. Moramo se boriti protiv nepravde koja nam se svakodnevno nanosi.

Mislili smo da će Dayton donijeti promjene, ali to je bila samo iluzija. Srebrenica je prepuštena onima koji negiraju genocid, koji ga nastavljaju suptilnijim metodama. Ne samo da se negira genocid, nego i sve što je naše. Jezik, kultura, naslijeđe, identitet, naše postojanje na ovim prostorima.

Žrtvama se šalju signali da se zločin isplatio. Apsurdno je da se od žrtava traži da govore o oprostu i pomirenju. Pa mi nikada nismo ni željeli ništa drugo. Ipak, vjerujem da će na kraju i na duge staze pobijediti istina. Bez obzira što u pojedinim situacijama izgleda bezizlazno", rekao je Nedžad Avdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije