Koje sugestije građana su prihvaćene o gradnji kompleksa na Pofalićima?

B. Redžić
Koje sugestije građana su prihvaćene o gradnji kompleksa na Pofalićima?
Foto: Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine / Urbanistički projekat za 'Milkos'

Da li su prihvaćene sugestije građana o Urbanističkom projektu Milkos i kada će početi gradnja stambeno-poslovnog kompleksa Green City - pitali smo Općinu Novo Sarajevo.

Na sjednici Općinskog vijeća 30. decembra prošle godine je podržana Odluka o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Milkos koji podrazumijeva gradnju stambeno-poslovnog objekta Green City u naselju Pofalići.

Za portal Radiosarajevo.ba su iz ove lokalne zajednice su odgovorili da li su prihvaćene neke od sugestija građana koje su se mogle čuti na javnim raspravama.

Podsjetili su da su imali primjedbe na visinu objekta odnosno spratnost, saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu i izvođenje radova.

Podržana Odluka o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Milkos

Tvrde da su prihvatili neke od prijedloga koji su se mogli čuti na javni raspravama.

"Usvojene primjedbe građana odnosile su se na visinu objekta - spratnost, kao i na problematiku saobraćajnog rješenja, tako da je kroz korigovani Projektni program spratnost objekata od nivoa prizemlje plus 11 spratova do prizemlje plus 19 spratova, maksimalne visine do 60 metara, smanjena na visinu objekata od prizemlje plus tri sprata od prizemlje plus 15 spratova, sa maksimalnom visinom do 50 metara, što je uticalo na smanjenje procenata izgrađenosti i koeficijenta izgrađenosti parcele", istakli su iz Općine Novo Sarajevo.

Planira se gradnja objekta u Novom Sarajevu: Novih 777 stanova za 2.500 ljudi

Kako su naveli, umjesto dva, planirana su tri ulaza odnosno izlaza u kompleks - sa zapadne, sjeverozapadne i južne strane, kao i:

"Uspostava manjeg kružnog toka, čija je realizacija definisana kao prelazno rješenje do realizacije velikog kružnog toka predviđenog Regulacionom planom Pofalići."

Osvrnuli su se i na pitanje geologije.

"Odlukom o provođenju ovog planskog dokumenta - Urbanistički projekat Milkos defnisano je da tehnička dokumentacija za planiranu arhitektonsko urbanističku cjelinu mora biti usaglašena sa geotehničkim uslovima fundiranja, koji će biti propisani na osnovu geoloških podataka o terenu, dati kroz izvještaj o inžinjersko-geološkim i geotehničkim uslovima, čija izrada je obavezna i propisuje se kroz Rješenje kojim se utvrđuju urbanističko-tehnički uslovi za građenje", ukazali su.

Javna rasprava na Pofalićima: Investitor uvjerava u benefite, građani sumnjaju

Kada je u pitanju parking za motorna vozila, istakli su:

"Površine za parkiranje, odnosno garažiranje vozila takođe su utvrđene Planom - faza saobraćaja, a investitor je dužan da obezbijedi površine za parkiranje i garažiranje unutar objekta i na dodijeljenoj građevinskoj parceli prema važećim normativnim za namjenu projektovanih sadržaja unutar objekta."

Iz Općine Novo Sarajevo tvrde da su u toku izrade Urbanističkog projekta pribavljene potrebne saglasnosti.

"Shodno svemu navedenom, te nakon razmatranja primjedbi, prijedloga i sugestija građana iznesenih na javnoj raspravi na Nacrt plana, održanoj avgusta 2019. godine, kao i dostavljenih pismenim putem, sa subjektima planiranja utvrđeno je da se radi o primjedbama (iznesenim na Javnoj raspravi aprila 2018. godine), koje su razmatrane prije korekcije Projektnog programa, odnosno da iste ne mogu uticati na korigovanje ili mijenjanje prijedlog plana, prijedloga Odluke o usvajanju i Odluke o provođenju ovog planskog dokumenta - Urbanistički projekat Milkos", zaključili su iz Općine Novo Sarajevo.

Poručili u da granja može početi nakon što investitor pribavi urbanističku saglasnost i pravosnažno odobrenje za građenje.

Stambeno-poslovni kompleks Green City bi trebao imati 777 stanova u kojima može živjeti do 2.500 stanovnika.

Na javnoj raspravi iz avgusta prošle godine o Urbanističkom projektu, građani su bili podijeljeni.

Da li će se desiti klizište, da li će biti manje svjetlosti, da li će biti sadržaj od javne, društvene koristi, da li će postojati infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe stanovništva - bila su pitanja građana nadležnim na javnoj raspravi u Mjesnoj zajednici Pofalići 1.

Grupa građana tvrdi da je prekršeno nekoliko zakona kada je u pitanju Urbanistički projekat. Uvjereni su da su Općina Novo Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kantonalni Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Gradonačelnik Sarajeva prekršili zakone i druge propise.

Kako su naveli, prekršeni su Zakon o prostornom uređenju, Zakon o slobodi pristupu informacijama Federacije Bosne i Hercegovine, Prostorni plan Kantona Sarajevo, te njegovih izmjena i dopuna, Urbanistički plan Grada Sarajeva, Regulacioni plan Pofalići i Regulacioni plan Pofalići - Ciglane, kao i zakonske procedure Pripreme, izrade i usvajanje planskih dokumenata.

Općina odgovorila građanima Pofalića na tvrdnje o projektu Milkos

Direktor Milkosa Aldin Fakić je tokom javne rasprave poručio da će postojati infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe ljudi koji budu živjeli u kompleksu, kao i lokalnog stanovništva.

Direktor Milkosa: Kompleks na Pofalićima neće biti opterećenje za grad

Iz Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine su veličinu kompleska ocijenili problematičnim zbog toga što je, kako u naglasili, ova sarajevska općina najgušće naseljena sa 8.369 stanovnika po kilometru kvadratnom, što je oko 24 putaviše od prosječne gustine stanovanja u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije