Javna rasprava na Pofalićima: Investitor uvjerava u benefite, građani sumnjaju

B. R.
Javna rasprava na Pofalićima: Investitor uvjerava u benefite,  građani sumnjaju
Foto: Radiosarajevo.ba / Javna rasprava na Pofalićima

Da li će se desiti klizište, da li će biti manje svjetlosti, da li će biti sadržaj od društvene koristi, da li će postojati infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe stanovništva - najčešće su postavljena pitanja na današnoj javnoj raspravi u sarajevskoj Mjesnoj zajednici Pofalići 1 o regulacionom planu za stambeno-poslovni kompleks Green City.

Nije predstavljeno presjek visine objekta u odnosu na padinske dijelove grada, prije svega onih koji se nalaze na području Pofalića.

Građane je posebno interesovalo mogućnost pojave klizišta nakon izgradnje obekata sa 777 stanova u kojima bi živjelo do 2.500 ljudi. Zabrinuti su zbog dosadašnjeg iskustva s ovim problemom. Predstavnici Općine Novo Sarajevo su poručili da ne postoji razlog za zabrinutost tvrdeći da investitor Green City koji je u vlasništvu mljekare Milkos, mora ispoštovati sve građevinske standarde, pa i onaj koji se tiče prevencije klizišta.

Na pitanje jedne građanke ko će mještane obeštetiti u slučaju klizišta, predstavnica lokalne vlasti je rekla: "Pa valjda neće draga gospođo (doći do klizišta)!"

Da li će dodatno biti ugroženo snadbijevanje pitkom vodom na ovom području Pofalića, ako se napravi kompleks - pitanje na koje iz Općine nisu mogli odgovoriti ukazavši da se o tome treba pobrinuti 'Vodovod i kanalizacija'. Neki od prisutnih su ukazali da ovo naselje već deset godina problem sa redukcijom vodom.

Iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo su ukazali da se ništa ne može garantovati, ali da ovakvi projekti generiraju razvoj drugih djelatnosti. Kako je rekao njihov urbanista, politika u Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta određuje šta će se graditi. Istakao je da je prvobitno bilo predloženo da bude 20 umjesto 15 spratova.

Pojedini strahuju da će kompleks biti dodatno opterećenje za Općinu Novo Sarajevo s obzirom na to da se planira gradnja na mjestu 'Strojorada' u blizini Vilsonovog šetališta, te da se već gradi Sarajevo Tower, koji ima više od 20 spratova, u blizini Hitne pomoći.

Postoji sumnja da će zgrade biti maksimalno visoke 50 metara. Bilo je zamjerki na predstavljanje samog projekta, te zamjerki zašto niko nije prisustvovao iz Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo.

Jedan od građana je poručio da će on i drugi nezadovoljni stanovnici tužiti Općinu ako se ne udovolji njihovim zahtijevima, jer, kako je rekao, jednom je već prekršen zakon koji se odnosi na ovaj regulacioni plan.

Javnoj raspravi nije prisustvovao načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, ali jesu predstavnici investitora - Milkos tj. Green City. Uoči početka rasprave, direktor Milkosa Aldin Fakić je naglasio da je riječ o kompleksu koji neće opteretiti infrastrukturu, te da će imati sadržaj od javnog značaja - obdanište, kino, kuglana. Tvrdi da infrastruktura koju je imala mljekara dovoljna da zadovolji potrebe ovog kompleksa u kojem bi moglo živjeti do 2.500 ljudi. Prema njegovim riječima, postojat će tri pristupne saobraćajnice za zgrade.

Iz lokalne vlasti su uvjeravali da je planirana gradnja gradske autoceste u blizini kompleksa koja bi rasteretila promet vozila, te da Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine gradnju objekata ne smatraju problematičnom za saobraćanje vozova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije