Građani Pofalića: Prekršeno nekoliko zakona Urbanističkog projekta Milkos

Radiosarajevo.ba
Građani Pofalića: Prekršeno nekoliko zakona Urbanističkog projekta Milkos
Foto: Građani MZ Pofalići I / Dokumenti koje su mještani poslali nadležnima

Građani koji su se predstavili kao stanovnicima sarajevskog naselja Pofalići tvrde da su nadležni prekršili nekoliko zakona koji se odnose na Urbanistički projekat Milkos.

Tvrde da su nadležni organi Općine Novo Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Gradonačelnika Sarajevo prekršili zakone.

Kako je navedeno u njihovom saopštenju, prekršeni su Zakon o prostornom uređenju, Zakon o slobodi pristupu informacijama Federacije Bosne i Hercegovine, Prostorni plan Kantona Sarajevo, te njegovih izmjena i dopuna, Urbanistički plan Grada Sarajeva, Regulacioni plan Pofalići i Regulacioni plan Pofalići - Ciglane, kao i zakonske procedure Pripreme, izrade i usvajanje planskih dokumenata.

Smatraju da će to imati posljedice odnosno da će, kako su istakli, nastati odnosi definisani:

"Zakonom o stvarnim pravima poput potkopavanja tuđe nekretnine i imisije, Zakona o obligacionim odnosima Federacije Bosne i Hercegovine poput zabrane prouzrokovanja štete, šteta i zahtjev da se ukloni opasnost štete, kršenja odredba Zakona o zaštiti okoliša... kao i krivičnih djela poput oštećenja tuđe stvari, nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova, neotklanjanje opasnosti definisane Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te nesavjestan rad u službi definisan Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine."

Naveli su da je na drugoj javnoj raspravi o ovom urbanističkom projektu iz 7. avgusta 2019. godine u Mjesnoj zajednici Pofalići I predstavljen nacrt, te donesen zaključak da se primjedbe i sugestije dostave najkasnije do 1. septembra 2019. na protokol Općine Novo Sarajevo.

Javna rasprava na Pofalićima: Investitor uvjerava u benefite, građani sumnjaju

Stanovnici ovog dijela glavnog grada Bosne i Hercegovine također tvrde da su 30. avgusta 2019. na protokole Općine Novo Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Gradonačelnika Sarajeva predat "Akt Javna rasprava na Nacrt Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta Milkos održane 7. avgusta 2019. u 17 sati u prostorijama Mjesne zajednice Pofalići I, u ulici Humska 18 potpisan od 59 građana naselja Pofalići".

Naglasili su da su Akt elektronskim putem poslali na e-mail adrese vijećnika Općine Novo Sarajevo.

Kako su saopštili, niko im nije odgovorio na dostavljeni Akt, te da su se zbog toga jučer, 25. septembra odlučili ponovo obratiti sa istim zahtjevom u cilju da ukažu na:

"Propušten rok definisan... Zakonom o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine... Također, uvažavajući Zakon o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, a u vezi sa članom 63. Zakona o upravnom postupku i članova 19, 39, 50 i 106. Statuta Općine Novo Sarajevo... istovremeno smo se obratili i sa zahtjevom o pismenoj informaciji o fazi i toku postupka po iznesenim stavovima sadržanim u aktu od 30. septembra 2019. godine kao i zahtjevom za dostavu dokumentacije navedene u prethodno citiranom podnesku."

Istakli su da prethodno navedeno odražava stav mišljenja građana Mjesne zajednice Pofalići I.

Priložili su i dokumentaciju za koju su kazali da je njena svrha svjedočanstvo tačnosti njihovih tvrdnji, te da ne sadrži brojeve ličnih karti, adrese i konakte osoba "s obzirom na ograničenja propisana Zakonom o zaštiti ličnih podataka".

Sadržaj dokumentacije možete pročitati u fotogaleriji.

Na javnoj raspravi o Urbanističkom projektu Milkos održanoj 7. avgusta 2019, građani su, između ostalih, postavili sljedeća pitanja: da li će se desiti klizište, da li će biti manje svjetlosti, da li će biti sadržaja od društvene koristi, da li će postojati infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe stanovništva.

Na prostoru gdje se nekada nalazila tvornica Milkos u Pofalićima, planirana je gradnja poslovno-stambenog kompleksa Green City. U njemu bi bilo 777 stanova u kojima bi moglo živjeti do 2.500 ljudi. Maksimalna visina bi bila 15 spratova ili 50 metara.

Planira se gradnja objekta u Novom Sarajevu: Novih 777 stanova za 2.500 ljudi

Iz Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine smatraju da bi ovaj kompleks mogao biti problem za ovaj dio bosanskohercegovačke prijestolnice poručivši:

"Podsjećamo da je prema podacima Prostornog plana Kantona Sarajevo, najgušće naseljena općina Novo Sarajevo sa 8.369,6 stanovnika po kilometru kvadratnom, što je oko 24 puta više od prosječne gustine stanovanja u Kantonu Sarajevo. Također ističemo i činjenicu da budući razvoj stanovanja ne podrazumijeva prostorno širenje, nego razvoj u smislu podizanja kvaliteta stanovanja u svim segmentima i to kako zatečenog stambenog fonda, tako i pojedinih naselja u cjelini."

Direktor kompanije Milkos Aldin Fakić tvrdi da Green City neće biti opterećenje za Sarajevo. To je kazao i na dan održavanja javne rasprave 7. avgusta.

Direktor Milkosa: Kompleks na Pofalićima neće biti opterećenje za grad

"Dovoljan broj garažnih mjesta znači da neće smetati postojećoj infrastrukturi. Riješit će se problem uključnih i isključnih tačaka u saobraćaju. Bit će tri tačka koje će onemogućiti saobraćajne čepove. Nekada je milion litara mlijeka odnosno vode se koristilo i bacalo u pogon. Mljekara ima svoju trafo stanicu", kazao je.

Uvjerava da će u kompleksu biti, kako je naveo, obdanište, ordinacija, igraonica, kuglana i multiplex kino.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije