Općina odgovorila građanima Pofalića na tvrdnje o projektu Milkos

Radiosarajevo.ba
Općina odgovorila građanima Pofalića na tvrdnje o projektu Milkos
Foto: Građani MZ Pofalići I / Dokumenti koje su mještani poslali nadležnima

Općina Novo Sarajevo je odgovorila na tvrdnje građana, koji su sebe predstavili kao stanovnicima Mjesne zajednice Pofalići I, da su prekršeni zakoni i da ova lokalna zajednica nije odgovorila na njihove sugestije, primjedbe na Urbanistički projekat Milkos.

Iz Općine Novo Sarajevo su poručili da se primjedbe i sugestije sa javne rasprave razmatraju, kako su naveli, od strane svih subjekata planiranja koji uključuju, pored nosioca pripreme i izrade Plana, i ostale subjekte - kantonalna ministarstva, Grad Sarajevo i druge.

Građani Pofalića: Prekršeno nekoliko zakona Urbanističkog projekta Milkos

Tvrde da će građanima Pofalića biti upućena pojašnjenja u pisanoj formi. Istakli su da će im biti odgovoreno na sve dileme koje su dostavljene pismenim putem.

Naglasili su da će o ovom Urbanističkom projektu svoje mišljenje dati drugi subjekti planiranja.

Potvrdili su da su primjedbe za pristup informacijama proslijeđene općinskoj Službi za opću upravu.

Podsjećamo, mještani Pofalića, više od njih 50, jučer, 26. septembra su ukazali da su Općina Novo Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te gradonačelnik Sarajeva prekršili zakone.

Kako je navedeno u njihovom saopštenju, prekršeni su Zakon o prostornom uređenju, Zakon o slobodi pristupu informacijama Federacije Bosne i Hercegovine, Prostorni plan Kantona Sarajevo, te njegovih izmjena i dopuna, Urbanistički plan Grada Sarajeva, Regulacioni plan Pofalići i Regulacioni plan Pofalići - Ciglane, kao i zakonske procedure Pripreme, izrade i usvajanje planskih dokumenata.

Stanovnici ovog dijela glavnog grada Bosne i Hercegovine tvrde da su 30. avgusta 2019. godine na protokole Općine Novo Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i gradonačelnika Sarajeva predali svoje primjedbe i sugestije proistakle iz javne rasprave održane 7. avgusta 2019. godine.

Naglasili su da su ih elektronskim putem poslali na e-mail adrese vijećnika Općine Novo Sarajevo.

Kako su saopštili, niko im nije odgovorio na sugestije i primjedbe, te da su se zbog toga 25. septembra odlučili ponovo obratiti sa istim zahtjevom.

Priložili su i dokumentaciju za koju su kazali da je njena svrha svjedočanstvo tačnosti njihovih tvrdnji, te da ne sadrži brojeve ličnih karti, adrese i konakte osoba "s obzirom na ograničenja propisana Zakonom o zaštiti ličnih podataka".

Sadržaj dokumentacije možete pročitati u fotogaleriji.

Portal Radiosarajevo.ba je komentar o njihovim tvrdnjama zatražio osim od Općine Novo Sarajevo, zatražio od kompanije Milkos koja je investitor, Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Na javnoj raspravi o Urbanističkom projektu Milkos održanoj 7. avgusta 2019, građani su, između ostalih, postavili sljedeća pitanja: da li će se desiti klizište, da li će biti manje svjetlosti, da li će biti sadržaja od društvene koristi, da li će postojati infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe stanovništva.

Javna rasprava na Pofalićima: Investitor uvjerava u benefite, građani sumnjaju

Na prostoru gdje se nekada nalazila tvornica Milkos u Pofalićima, planirana je gradnja poslovno-stambenog kompleksa Green City. U njemu bi bilo 777 stanova u kojima bi moglo živjeti do 2.500 ljudi. Maksimalna visina bi bila 15 spratova ili 50 metara.

Planira se gradnja objekta u Novom Sarajevu: Novih 777 stanova za 2.500 ljudi

Iz Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine smatraju da bi ovaj kompleks mogao biti problem za ovaj dio bosanskohercegovačke prijestolnice poručivši:

"Podsjećamo da je prema podacima Prostornog plana Kantona Sarajevo, najgušće naseljena općina Novo Sarajevo sa 8.369,6 stanovnika po kilometru kvadratnom, što je oko 24 puta više od prosječne gustine stanovanja u Kantonu Sarajevo. Također ističemo i činjenicu da budući razvoj stanovanja ne podrazumijeva prostorno širenje, nego razvoj u smislu podizanja kvaliteta stanovanja u svim segmentima i to kako zatečenog stambenog fonda, tako i pojedinih naselja u cjelini."

Direktor Milkosa: Kompleks na Pofalićima neće biti opterećenje za grad

Direktor kompanije Milkos Aldin Fakić tvrdi da Green City neće biti opterećenje za Sarajevo. To je kazao i na dan održavanja javne rasprave 7. avgusta.

"Dovoljan broj garažnih mjesta znači da neće smetati postojećoj infrastrukturi. Rješit će se problem uključnih i isključnih tačaka u saobraćaju. Bit će tri tačka koje će onemogućiti saobraćajne čepove. Nekada je milion litara mlijeka odnosno vode se koristilo i bacalo u pogon. Mljekara ima svoju trafo stanicu", kazao je.

Uvjerava da će u kompleksu biti, kako je naveo, obdanište, ordinacija, igraonica, kuglana i multiplex kino.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije