Jedva čekamo Ligu nacija 2020: Zmajevi prvi put protiv četiri svjetska giganta

A. S.
Jedva čekamo Ligu nacija 2020: Zmajevi prvi put protiv četiri svjetska giganta
Foto: EPA-EFE / Edin Džeko je sjajno kao kapiten vodio BiH do Divizije A

Polako se slaže mozaik za kraj prvog novog takmičenja Europske nogomtne federacije (UEFA) - Lige nacija, koje je izazvalo opću euforiju širom Europe. Posebno u Bosni i Hercegovini, koja je zahvaljujući sjajnim nastupima u protekla četiri susreta protiv Austrije i Sjeverne Irske, izborila plasman u prvi razred europskog nogometa.

Zmajevi će tako u narednom takmičenju Lige nacija 2020. godine igrati među 12 najboljih selekcije Europe, u društvu same europske i svjetske "nogometne kreme".

Noć za historiju

Sinoć je noć bila za historiju. Bosna i Hercegovina će prvi put igrati u rangu iznad Njemačke, s obzirom na to da je Holandija nadigrala Francusku (2:0) i tako poslala popularne "Elfe" u drugi razred europskog nogometa.

Iako još nisu počele ni kvalifikacije za Europsko prvenstvo, kao ni žrijeb koji s velikom pažnjom čekamo 2. decembra, već sada sa posebnom pažnjom razmišljamo o Ligi nacija 2020. godine. 

U ovom trenutku je evidentno da bi Zmajevi trebali igrati prvi put u historiji protiv tri, a vjerovatno i četiri svjetska nogometna giganta, protiv kojih nikada nismo odigrali kvalifikacionu ni prijateljsku utakmicu.

Tako će potencijali rivali u grupi Bosni i Hercegovini biti Holandija, Engleska i Ukrajina, a vrlo vjerovatno i Rusija

Zmajevi slave u Beču - undefined

Foto:NSBiH: Zmajevi slave u Beču

Holandija je osigurala plasman u Diviziji A, što se ne može kazati za Englesku, koja pred svojim navijačima igra meč odluke protiv Hrvatske za prvo mjesto ili plasman u niži rang.

Zmajevi sjajni na startu, evo kako najlakše mogu do Eura

Pobijedili smo Irce: Šta to znači i kako ćemo se plasirati na Euro? 


Liga nacija još nije završena: Zmajevi dobili pravo bogatstvo, a tek slijedi...

Ukrajina je poput Bosne i Hercegovine ovjerila plasman u A Diviziju nakon što su u Diviziji B osvojili prvo mjesto u svojoj grupi.

Rusija je prva u svojoj grupi i samo ih čudo može (dvije visoke pobjede Švedske, op.a.) mogu udaljiti od plasmana u A Diviziju.

Ako Holandija, Ukrajina (sigurne) te Engleska i Rusija (skoro sigurni) osiguraju plasman u Diviziju A, Bosna i Hercegovina potencijalno može igrati sa sve četiri ekipe s kojima se nikada u bogatoj historiji, i prvog našeg meča 30. novembra 1995. godine protiv Albanije (0:2), nije sastala. 

Slijedi spektakl u Las Palmasu

Bosna i Hercegovina će tako, u septembru i novembru 2020. godine, igrati u Diviziji A sa dvije selekcije, a s druge dvije reprezentacije s kojima se nikada nije sastalai koje smo ranije napomenuli, može potencijalno igrati na Final Fouru, kada četiri najbolja tima budu igrali kao pobjednici grupa za sveukupnog prvaka druge sezone Lige nacija

U svakom slučaju, spektakl tek slijedi u naredne dvije glodine, a prvi je već sutra u Las Palmasu, gdje Zmajevi igraju prijateljski susret sa Španijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije