Zmajevi sjajni na startu, evo kako najlakše mogu do Eura

A. S.
Zmajevi sjajni na startu, evo kako najlakše mogu do Eura
Foto: Twitter / Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je u Belfastu protiv reprezentacije Sjeverne Irske

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sjajno je otvorila Ligu nacija pobjedom u gostima nad Sjevernom Irskom od 2:1.

Velika pobjeda Zmajeva: Bh. reprezentativci slavili protiv Sjeverne Irske

Zmajevi su golovima bivših igrača Sarajeva, Harisa Duljevića i Elvisa Sarića, najavili velike mogućnosti ovog tima.

Sjajno zamišljen projekt

Poznato je da se kroz Ligu nacija može izboriti plasman na Europsko prvenstvo, pa nije zgoreg još jednom podsjetiti kako funkcionira ovo takmičenju i na koji način Bosna i Hercegovina može prvi put zaigrati na Euru.

Liga nacija je projekt koji je zamišljan kao zamjena za većinu prijateljskih utakmica, a koja će reprezentacijama omogućiti jače utakmice u kojima će se takmičiti s podjednako snažnim reprezentacijama.

U novom takmičenju nastupa svih 55 selekcija pod okriljem UEFA-e. U Ligi A uključivanje najboljih 12 reprezentacija Europe, sljedećih 12 najboljih je smješteno u Ligi B gdje se nalazi i Bosna i Hercegovina. U Ligi C je 15 selekcija, a preostalih 16 u Ligi D.

Lige A i B imaju četiri grupe sa po tri reprezentacije (pored Zmajeva i Sjeverne Irske tu je još Austrija, op. a.).

Pobjednici grupa (B-D) izborit će promociju u viši rang, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama (A-C) ispasti u niži rang.

Četiri pobjednika grupa u Ligi A igrat će završnicu odnosno Final Four koji će se održati u junu 2019. godine. Upravo ovaj podatak ide na ruku Bosni i Hercegovini. Do sada smo imali problem u kvalifikacijama za Euro, gdje Zmajevi nisu nijednom igrali.

Sada će u Ligi nacija igrati protiv ekipa iz svog ranga te će u konačnici jedna izboriti plasman na Euro.

Važan podatak je da će na Euru 2020. godine igrati 24 selekcije, kao i do sada, a kvalifikacije će krenuti u martu (u ovom slučaju u martu naredne godine). Nijedna se neće se kvalificirati kao domaćin, jer će 13 zemalja ugostiti prvenstvo.

Selekcije će u kvalifikacijama biti podijeljene u deset grupa od po pet ili šest reprezentacija, a prve dvije iz grupe će izboriti plasman na Europsko prvenstvo.

Ovo je važno - preostala četiri mjesta će biti popunjena play-offom u kojemu će igrati pobjednici 16 grupa Lige nacija.

Play-off odlična prilika

Ako pobjednik neke od grupa ranije osigura nastup na Euro kroz kvalifikacije, njihovo će mjesto pripasti sljedećoj najbolje rangiranoj reprezentaciji u ligi.

Dakle, ako BiH ne bude prva ili druga u grupi u kvalifikacijama za Euro, a bude prva u grupi Lige nacija, Zmajevi će imati dodatnu priliku da kroz play-off novog takmičenja prvi put zaigraju na Europskom prvenstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije