Pobijedili smo Irce: Šta to znači i kako ćemo se plasirati na Euro?

F. Z.
Pobijedili smo Irce: Šta to znači i kako ćemo se plasirati na Euro?
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Robert Prosinečki na utakmici BiH - Sjeverna Irska
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je sinoć protiv reprezentacije Sjeverne Irske u četvrtom kolu Lige nacija.

Naša reprezentacija tako je došla na korak do prvog mjesta u grupi koje nam garantuje plasman u Ligu A, ali i sigurno mjesto u baražu za Europsko prvenstvo 2020. godine.

U Ligi nacija nam je ostala još jedna utakmica protiv Austrije i treba nam jedan bod da potvrdimo prvo mjesto, dok bi u slučaju poraza i pobjede Austrije protiv Sjeverne Irske o prvoplasiranoj reprezentaciji odlučio međusobni omjer s Austrijom. Prvo mjesto donijelo bi nam i plasman u Ligu A, a tu su najbolje reprezentacije Europe. Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska i Holandija su trenutno tu, a četiri reprezentacije završit će u Ligi B.

Kako se u sve to uklapaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine? Nakon što se odigraju utakmice Lige nacija u grupama, počet će kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Žrijeb grupa za kvalifikacije održat će se početkom decembra, a formirat će se deset grupa iz kojih će po dvije prvoplasirane reprezentacije ovjeriti vizu za završni turnir.

S obzirom na to da Europsko prvenstvo sada broji 24 reprezentacije, ostat će četiri upražnjena mjesta, a njih će popuniti reprezentacije iz Lige nacija. Baraž će se igrati u martu 2020. godine i tada ćemo saznati sve učesnike Europskog prvenstva.

Liga nacija ima četiri ranga takmičenja, odnosno Lige A, B, C i D. Svaka od ovih liga ima četiri grupe, a pobjednici tih grupa igrat će baraž za Europsko prvenstvo. Svaka liga imat će svoj put i iz svake Lige (A, B, C, D) jedna reprezentacija će izboriti mjesto na Europskom prvenstvu.

Pobjednici grupa će igrati polufinalne, a potom i finalnu utakmicu, a pobjednici tih utakmica izborit će mjesto na Europskom prvenstvu. Tako ćemo dobiti na Europskom prvenstvu po jednu reprezetnaciju iz Liga A, B, C i D. Ukoliko reprezentacije koje su pobijedile u svojim grupama kroz kvalifikacije već izbore Europsko prvenstvo, njihovo mjesto u baražu popunit će naredna najbolja reprezentacija iz grupa u Ligi nacija.

Ukoliko vam i dalje nije jasno kako do Eura pomoću Lige nacija, pogledajte ovaj UEFA-in video prilog i vjerovatno će vam biti jasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije