Heroji koji su 2017. godinu učinili svjetlijom

S. H.
Heroji koji su 2017. godinu učinili svjetlijom
I ove godine "vijesti s naslovnih strana" su uglavnom bile politika, suđenja, hapšenja, redukcije, zagađenje, plaće, zdravstvo, korupcija, pljačke, ubistva.

Ali da nije bilo pojedinaca, i ova godina bi ostala u sjeni vijesti iz crne hronike koje su nas sve zamarale.

Zato na izmaku godine podsjećamo na heroje koji su pokazali da su bolja strana BiH u nadi da ćemo u narednoj i sami naučiti ponešto od njih:

Mustafa Alajmović, rudar iz Breze 

Priču o Mustafi čuli smo još u 2016. godini. Riječ je o čovjeku koji je pravio džemove kako bi spasio suprugu i pritom hranio gladne, a ta  je njegova humanost inspririrala mnoge, stoga se je lijepo podsjetiti na njega i na izmaku 2017. 

Hrabrost čovjeka čija se porodica suočila s velikim problemima, koji je od svog novca koji prikupljao za liječenje svoje supruge i izdvajao i za druge ljude kojima je pomoć potrebna nadahnula je mnoge da se i sami uključe u humanitarni rad i pomognu Mustafi. Sve to itekako je utjecalo na svijest ovog rudara koji je sada postao pravi brend humanosti i koji pomaže mnogim potrebitim članovima bh. društva. Mustafa je poklanjao računare djeci bez roditelja, novac, pa čak i automobil. Uskoro je postao i član humanitarnog udruženja Hedija, kako bi pomogao djeci bez roditeljskog staranja.

Nermin Alihodžić iz Visokog, hranio ptice u hladnim danima

Kada su u BiH zavladale ekstremno niske temperature, Visočanin Nermin Alihodžić odlučio je poslušati upozorenja meteorologa koji su ukazivali da na ekstremnim hladnoćama osim o sopstvenom zdravlju treba povesti računa i o zdravlju životinja te je jedno drvo odlučio okititi kiflama na izletištu Ravne kod Visokog.

Učitelji iz Osnovne škole "Stari Ilijaš" izgradili lift za dječaka kojeg je majka nosila na leđima u učionicu

Učenik sedmog razreda OŠ "Stari Ilijaš" Faris Herić na nastavu je dolazio s majkom koja ga je svaki put nosila na leđima, jer ovaj dječak boluje od cerebralne paralize, a učionice su na drugom spratu. Direktor škole Mahir Dević pokrenuo je inicijativu za izgradnju posebnog lifta. Radnici škole odlučili su podržati ovaj projekt tako što će izvesti sve pripremne radove, što je bitno umanjilo troškove izgradnje lifta.

ilijas_skola_lift_promo4.jpg - undefined

Faris Herić

Nikola Raguž iz Mostara, ustao iz kolica i zaplesao sa sestrom na vjenčanju

Prije više od tri godine doživio je tešku saobraćajnu nesreću, koja je zamalo prekinula njegov život. Tri mjeseca nakon nesreće proveo je u komi, a nakon što se probudio njegov život postao je nezamisliv bez invalidskih kolica, jer mu je desna strana tijela iznimno slaba i oštećen mu je centar za ravnotežu. Ipak, ovaj mladi mostarski borac odlučio je ne predati se i nastaviti borbu sa životom, te je divnim gestom odlučio obradovati svoju sestru. Tokom njenog vjenčanja prišao joj je i ustao iz kolica kako bi zajedno plesali mladenkin ples. Uskoro im se na podijumu pridružila i majka.

Nakon toga počeo je pristizati veliki broj donacija na njegov humanitarni broj i račun za donacije, zahvaljujući čemu je Nikoli osiguran novac za operaciju u Beču. Nikola je odlučio i da hoda, a ne samo da zapleše. A krajem ove godine odlučio se i ženiti.

Slobodan Marković, banjalučki profesor s cerebralnom paralizom koji ruši granice

Mladi banjalučki profesor srpskog jezika i književnosti Slobodan Marković koji od djetinjstva boluje od cerebralne paralize, ali to ga nije spriječilo da postane jedan od najomiljenijih profesora Tehničke škole u Banjoj Luci. Njegova popularnost među učenicima nije nastala zbog olakog davanja ocjena, nego zbog njegovih šala i načina rada kojim ih tjera da sami ispravljaju svoje greške.

Iako se nije nadao zaposlenju, vrlo marljivo i predano je radio na sticanju novih znanja, što ga je najzad i dovelo do željenog posla. A da ne bude nezadovoljan niti jednog trenutka svojim poslom pobrinule su se njegove kolege, kao i Grad Banja Luka, koji mu pomažu svakodnevno, te je za njega prilagođen i jedan taksi kojim putuje na posao.

Mladi iz Mostara poručili da ne žele podijeljen Mostar niti diskriminaciju

Mirnom šetnjom za Dan nezavisnosti BiH dvije grupe mladih od kojih se jedna kretala istočnom, druga zapadnom stranom Mostara a potom su se susrele na Starom mostu, uputile su zajedničku poruku "0 za diskriminaciju!". Mladi su tada poručili da Mostar ne treba biti podijeljen grad, niti „Grad slučaj“, te da u njemu nema tolerancije za bilo koji oblik diskriminacije.

Učenici iz Jajca protiv podjela

Početkom maja Jajce i Srednja strukovna škola iz ovoga grada bili su domaćini konferencije "Zajedno stvaramo", na kojoj su učenici ove škole dijelili iskustva svoje buntovničke borbe protiv podjela u gradu najpoznatijih vodopada u BiH. 

Iako su privremeno izgubili svoju bitku s političarima Srednjobosanskog kantona, koji su unatoč brojnim aktivnostima i apelima odlučili osnovati Mješovitu srednju školu Jajce, koja je prema mišljenju ovih učenika korak ka podjelama u Jajcu i definitivno osnivanje "dvije škole pod jednim krovom", mladi iz ovoga grada istaknuli kako će njihov bunt ostati zapamćen kao pozitivan primjer građanske hrabrosti

"Mislim da je svima u Jajcu dosta tih podjela, samo što dosta njih nema tu petlju da ustane i kaže - haj'mo stop. Pogotovo odrasli, jer dosta njih je zaposleno i boje se da će izgubiti posao, a mi djeca kao djeca nemamo šta izgubiti i mislim da djeca imaju tu jako veliku hrabrost i tu petlju da ustanu i kažu da je dosta podjela", rekla je za Radiosarajevo.ba Azra Keljalić, učenica Srednje strukovne škole Jajce, opisujući borbu svojih kolega.

Njihov primjer su kasnije nastavile slijediti i kolege iz Srebrenice.

Una Karabeg i Nikolas Rimac, učenici Srednje strukovne škole - undefined

Una Karabeg i Nikolas Rimac, učenici Srednje strukovne škole

Film koji dolazi iz grada u kojem su srednje škole podijeljene po nacionalnoj osnovi. Učenici Srednje mješovite škole Travnik snimili su YouTube video u koji govori o nacionalnim podjelama među vršnjacima. Autori poručuju da je jedino rješenje njihovih problema lijepa riječ i lijepo ophođenje jednih prema drugima, bez obzira na ime, naciju, vjeru... 

Rudari iz Ugljevika kolegi kupili odijelo i obnovili kuću nakon što se odlučio ženiti

Rijedak primjer ljudske solidarnosti pokazali su rudari Rudnika i termoelektrane u Ugljeviku koji su svom kolegi Slaviši Rikiću, nakon što je najavio da se želi vjenčati, obnovili staru rodnu kuću i pomogli sa svim troškovima vjenčanja.

Naime, radnici "B" smjene, u kojoj radi i Rikić, saznali su kako njihov pošteni i marljivi kolega želi započeti zajednički život sa svojom suprugom Andrijanom, te su riješili da mu pomognu na neki način, jer on živi u trošnoj porodičnoj kući, u osmočlanoj porodici, u kojoj je jedino on zaposlen.

Kolege su najprije Slaviši kupili odijelo za vjenčanje, a onda su zajedno s poslovođom pokrenuli humanitarnu akciju obnove kuće, u okviru koje su za dva i po mjeseca predanog rada uspjeli Rikićima obnoviti kompletno kupatilo, podove, zidove, pločice, promijeniti oluke i krov, te kupiti veš mašinu i opremiti namještajem jednu sobu.

rudari_ugljevik_humanost_obnova_infobijeljina.jpg - undefined

Rudari iz Ugljevika

 

Banka otpisala 82.000 KM kredita porodici dječaka oboljelog od leukemije

Teška životna priča porodice Đukić iz Kuljana kod Banja Luke malo koga može ostaviti ravnodušnim, a da je humanost bezgranična dokazao je menadžment Addiko banke koji je ovoj porodici otpisao cjelokupan stambeni kredit. 

Njihov dvoipogodišnji sin Jovan boluje od leukemije. Od tog trenutka počinje njihova teška borba za ozdravljenje sina, što je tri mjeseca kasnije donijelo i teško oboljenje Radijana Đukića, koji je jedva preživio pucanje srčane aorte. Nakon toga njihova situacija postala je gotovo bezizlazna, jer im je bio potreban veliki novac za liječenje, a pored svega toga kao teret su imali stambeni kredit, s dugom od 82.536 KM.

Nemanja i Bogdan, dječaci iz Modriče koji su napravili azil za pse i mačke

Primjer Nemanje Nedakovića i Bogdana Božića iz Modriče mogao bi pomoći mnogima. Naime, ovi dječaci iz Modriče zabrinuti stanjem u kojem se nalaze napuštene životinje odlučili su napraviti vlastiti azil, kako bi na neki način pomogli i svojoj lokalnoj zajednici, ali i životinjama koje je neko naprosto ostavio na ulici.

Petnaestogodišnji srednjoškolac i četrnaestogodišnji učenik osnovne škole osnovali su Srećnu šapu, mali pokret kojim čine velike korake za pomoć lokalnoj zajednici.

Mostarci kupili kolegi novi automobil nakon što je u saobraćajnoj nesreći ostao bez svog

Iako je ponekad teško povjerovati u kolegijalnost današnjeg vremena ona itekako postoji, a u to se uvjerio Ivan Rozić iz Mostara, koji je za samo sedam dana prošao put od očaja do prijateljskog sjaja. Naime, ovaj Mostarac početkom jula preživio je tešku saobraćajnu nesreću, u kojoj je ostao bez automobila.

Nesreća je za manje od sedam dana pretvorena u sreću, nakon što su mu njegove kolege s posla odlučile pokloniti novi automobil, kako bi mu pomogli nakon nesreće.

Djevojčice iz Prijedora prodaju nakit da pomognu drugarici oboljeloj od leukemije

Sedam djevojčica u glavnoj gradskoj ulici prodavale su nakit koje su same izradile, a dio novca poklanjale u humanitarne svrhe.

Nešto malo potrošimo za sladoled, a ostali dio novca predamo u školu koja novac daje učiteljici naše školske drugarice Anđele Lukić (10) koja je oboljela od leukemije, ispričale su djevojčice.

Rekle su da novac od prodaje narukvica, koje prave od gumica i perlica, odmah ubace u neku od kutija za prikupljanje pomoći, koje budu izložene u gradu.

Sjajnu pustolovinu početkom juna započeli su Nemanja Lendić iz Bosanske Gradiške i Nikola Dupalo iz Novog grada, koji su biciklima krenuli u Tokio kako bi skupili novac za liječenje prijatelja iz Banja Luke.

U ovaj veliki podvig, odnosno, na putovanje dugo 20.000 kilometara ispratili su ih brojni građani, koji su izrazili nadu da će Nemanja i Nikola uspjeti skupiti novac za liječenje braće Stefana (8) i Daria (6) Kostadinović iz Banja Luke, koji boluju od distrofije mišića.

Brčak besplatno čisto snijeg onima koji to ne mogu

U želji da ispuni svoje slobodno vrijeme, jer je nezaposlen, Igor Tomić (44) iz Brčkog je odlučio da očisti snijeg ispred domova svih svojih sugrađana koji to, iz bilo kojeg razloga, ne mogu sami da urade.

Igor kaže da mu je zadovoljstvo što može da pomogne drugima. Iako je nezaposlen ne želi ni da čuje da mu neko plati. Skromno priznaje da mu je ovo jedan od najboljih načina da iskoristi slobodno vrijeme, te sve shvata kao jedan vid rekreacije.

Katolički svećenici iz Travnika i Žepča poslali poruke mira i važnosti zajedničkog života

Brojni vjernici koji su Bajram namaz klanjali u Šarenoj džamiji u Travniku ostali su iznenađeni nakon što im se u džamiji pridružio i jedan svećenik. Ovo je prvi put da im se nakon rata jedan katolički svećenik pridružio u dočeku najvećem muslimanskog praznika, a riječ je o fra Jurlijanu Madžaru, koji je odlučio posjetiti centralni bajramski program u muftiluku Travnik.

Sličan potez napravio je jedan od učitelja katoličkog vjeronauka Branko Radoš koji je odlučio da svoju djecu odvede na jedan čas u džamiju. U želji da pobijedi neznanje koje rađa stereotipe i predrasude, koje u društvu poput onog u BiH mogu imati ogromne posljedice, Radoš se odlučio na ovaj potez.

Čas povećen islamu za dvanaestero učenika, budućih građevinskih tehničara Srednje mješovite škole Žepče održan je u Ferhat-pašinoj džamiji u ovom gradu. Terenskom času svoj doprinos je dao i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Žepče, Džafer ef. Gračić koji je učenike upoznao o povijesti religije, temeljima islamskog nauka, ali i običajima muslimana u Bosni i Hercegovini.

dzamija_vjeronauka_zepce_mrezamira.jpg - undefined

Učenici u džamiji

Visočanka hrani gladne

Emira Karavdić širom je otvorila vrata svoje  buregdžinice u centru grada za sve koji su gladni. 

"Ako je neko gladan, ima malu djecu, ima dedu ili nanu, a nisu u mogućnosti da kupe obrok, neka se obrate u Buregdžinicu kod Emire, rado ću nahraniti gladna uusta. Sve je ljudi prolazno, trebamo misliti i na one koji nemaju da kupe da jedu", glasio je njen statu koji je postavila na Facebook prije nekoliko dana.

Anonimni dobročinitelji iz Visokog i Prijedora sugrađanima platili dugove

Anonimni dobročinitelj iz općine Prozor-Rama i ove godine je uljepšao prazničnu atmosferu za 15 sugrađana koji nisu mogli platiti račune za električnu energiju. Ovaj dobročinitelj već nekoliko godina u nizu obraduje svoje sugrađane u potrebi, pa je tako i ove godine uplatio novac u poslovnici Elektroprivrede HZ HB u Prozor, uz posebnu želju da njegovo ime i prezime ostanu sakriveni.

I Visoko ima svog anonimnog dobročinitelja koji svakog ramazana građanima izmiri dugove, odnosno veresiju koju su uzimali u prodavnicama. 

Srećom, u crnilu i moru tegobnih događaja ove godine bilo je dosta primjera nesebičnosti, dobrote i herojstva koje nismo uspjeli prebrojati.

Nadamo se da će ovakvih heroja biti što više u godini koja je pred nama s nadom da su nas inspirisali kakvi treba da budemo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije