Mladi sa Starog mosta poslali zajedničku poruku - „0 za diskriminaciju!“

Anadolija
Mladi sa Starog mosta poslali zajedničku poruku - „0 za diskriminaciju!“
U Mostaru je obilježen Međunarodni dan nulte tolerancije prema diskriminaciji.

Mirnom šetnjom dvije grupe mladih od kojih se jedna kretala istočnom, druga zapadnom stranom Mostara a potom su se susrele na Starom mostu, uputivši zajedničku poruku "0 za diskriminaciju!", obilježen je Međunarodni dan nulte tolerancije prema diskriminaciji u organizaciji Misije OSCE-a u BiH.

Ovaj događaj održan je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nulte tolerancije prema diskriminaciji u organizaciji Misije OSCE-a u BiH u saradnji sa nevladinom organizacijom "Snaga mladih".

Nedim Mičijević, program menadžer NVO "Snaga mladih" je naglasio kako je današnja poruka sa Starog mosta imala posebnu simboliku, jer su mladi krećući se kroz čitav grad baš na Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine željeli poručiti da Mostar ne treba biti podijeljen grad, niti „Grad slučaj“, te da u njemu nema tolerancije za bilo koji oblik diskriminacije.

„Svi mi vrlo često, nehotice pa i namjerno, nekoga diskriminišemo u društvu, što je neprihvatljivo“, naglasio je Mičijević, navodeći kako je današnjim aktivnostima u gradu na Neretvi bio cilj ukazati da takvo ponašanje nije poželjno niti popularno već pogrešno.

Službenica za demokratsko upravljanje OSCE-a Anita Soče Aničić, je naglasila da Misija OSCE-a još već četiri godine podržava formiranje koalicije za borbu protiv mržnje, a koalicija će se proširili i na druge oblike borbe protiv diskriminacije i promicanje dobrih praksi.

„Konačni cilj koalicije je da djeluje preventivno u spriječavanju negativnih pojava u društvu, ali i da daje direktne primjere kako djelovati kad se nešto desi“, pojasnila je Soče Aničić.

Stoga je u Gimnaziji Mostar najprije održana panel diskusija „Diskriminacija među mladima u bh. društvu“, tijekom koje je i predstavljena koalicija nevladinih organizacija „Super građani i Super građanke Mostara“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije