Alija Delimustafić izručen BiH

S. H.
Alija Delimustafić izručen BiH
Foto: Anadolija / Alija Delimustafić
Bivši ministar za unutrašnje poslove Republike BiH Alija Delimustafić, kojega Kantonalno tužilaštvo sumnjiči za više krivičnih djela, predat je danas pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno za Radiosarajevo.ba, Delimustafić je federalnoj sudskoj policiji predat danas na graničnom prijelazu u Velikoj Kladuši. 

"Alija Delimsutafić predat je sudskoj policiji Bosne i Hercegovine kod Velike Kladuše. U toku je operativna aktivnost Sudske policije u vezi s ovim slučajem", potvrdio je za Radiosarajevo.ba Edin Vehabović, generalni zapovjednik Sudske policije FBiH.

Podsjećamo, Kantonalni sud Sarajevo izdao je naredbu za raspisivanjem međunarodne potjernice, ali i lokalnih, za Alijom Delimustafićem i Jusufom Škrijeljom.

Nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu raspisao međunarodnu i lokalne potjernice, Alija Delimustafić uhapšen je u susjednoj Hrvatskoj.

Aliji Delimustafiću i Jusuf Škrijelju, te Suadi Hadžić i Lejli Ceriću je Vijeće Kantonalnog suda ukinulo pritvor u kojem su se nalazili od početka novembra, kada su policijske agencije, po nalogu Kantonalnog tužilaštva, započele realizaciju akcije “Pravda”.

Tužilaštvo je tada produženje pritvora zatražilo za dva mjeseca, ali je Kantonalni sud taj prijedlog odbio i osumnjičene pustio na slobodu. Vrhovni sud Federacije BiH je uvažio žalbu Tužilaštva, te predmet na ponovno odlučivanje vratio Kantonalnom sudu, koji je osumnjičenima produžio pritvor.

Kantonalni sud je ranije za još dva mjeseca produžio pritvor Izetu Musiću, Alijinom bratu - Mirsadu Delimustafiću i Zoranu Lončaru, dok je za bivšom sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Lejlom Fazlagić raspisana potjernica.

Tužilaštvo je nedavno uputilo prijedlog Ministarstvu za pravdu BiH da upute zamolnicu Hrvatskoj za njenim izručenjem.

Tužilaštvo Aliju Delimustafića i ostale sumnjiči za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi koja je nezakonito knjižila te vršila kupoprodaju nekretnina na području Kantona Sarajevo. Osim Alije Delimustafića, u ovoj akcije uhapšeno je 19 osoba, a prema navodima Tužilaštva, istraga za ova djela se vodi protiv više desetaka osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije