Aliji Delimustafiću ipak produžen pritvor

BIRN - Detektor.ba
Aliji Delimustafiću ipak produžen pritvor
Radiosarajevo.ba / Kantonalno tužilaštvo Sarajevo
Kantonalni sud Sarajevo produžio je pritvor za dva mjeseca bivšem ministru za unutrašnje poslove Republike BiH Aliji Delimustafiću, te Jusufu Škrijelju, Suadi Hadžić i Lejli Cerić, uhapšenima u akciji "Pravda".

Aliji Delimustafiću, Škrijelju, Hadžiću i Ceriću je Vijeće Kantonalnog suda prije desetak dana ukinulo pritvor u kojem su se nalazili od početka novembra, kada su policijske agencije, po nalogu Kantonalnog tužilaštva, započele realizaciju akcije “Pravda”, podsjeća BIRN - Detektor.ba.

Tužilaštvo je tada produženje pritvora zatražilo za dva mjeseca, ali je Kantonalni sud taj prijedlog odbio i osumnjičene pustio na slobodu. Vrhovni sud Federacije BiH je uvažio žalbu Tužilaštva, te predmet na ponovno odlučivanje vratio Kantonalnom sudu, koji je osumnjičenima produžio pritvor.

Tužilaštvo Aliju Delimustafića i ostale sumnjiči za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi koja je nezakonito knjižila te vršila kupoprodaju nekretnina na području Kantona Sarajevo. Osim Alije Delimustafića, u ovoj akcije uhapšeno je 19 osoba, a prema navodima Tužilaštva, istraga za ova djela se vodi protiv više desetaka osoba.

Kantonalni sud je ranije za još dva mjeseca produžio pritvor pritvor Izetu Musiću, Alijinom bratu Mirsadu Delimustafiću i Zoranu Lončaru, dok je za bivšom sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Lejlom Fazlagić raspisana potjernica.

Tužilaštvo je nedavno uputilo prijedlog Ministarstvu za pravdu BiH da upute zamolnicu Hrvatskoj za njenim izručenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije