Profil teroriste koji je ubio 49 ljudi, u videu pojasnio motive suludog nauma

Radiosarajevo.ba
Profil teroriste koji je ubio 49 ljudi, u videu pojasnio motive suludog nauma
FOTO: Screenshot / Brenton Tarrant (28): Za krvavi pohod u džamiju, spremao se slušajući četničku pjesmu

Novi Zeland je u suzama, nakon što je 49 osoba, a više od 40 teško ranjeno u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu u petak.

Masakr koji je u Christchurchu počinjen tokom popodnevne molitve najgora je masovna pucnjava u historiji Novog Zelanda. 

Napadač na Novom Zelandu prije napada slušao četničke pjesme

Masakr u džamijama na Novom Zelandu: Brojni mrtvi i ranjeni

Pogledajte trenutak hapšenja napadača na Novom Zelandu

Izjave svjedoka napada na džamije: Vidio sam jednog napadača kako puca

Snimka pucnjave kružila je društvenim mrežama na kojoj se vidi napadač kako vozi prema džamiji, ulazi u nju i nasumično puca u vjernike.

Jedan je čovjek koji je bio prisutan u džamiji Al Noor kazao je kako je napadač bijelac, plave kose te je nosio kacigu i neprobojni prsluk.

Radiosarajevo.ba je prvi u regionu javio, da je terorista Brenton Tarrant (28), dok se spremao za krvavi pohod u džamiji, slušao četničku pjesmu "Od Bihaća do Petrovca sela", u kojoj se spominje i osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić,

Napadač na Novom Zelandu prije napada slušao četničke pjesme

Terorista Tarrant, australski državljanin čiji su roditelji Britanci, u ubijanje vjernika je krenuo odjeven u maskirnu uniformu. Kada je sjeo u automobil rekao je - Neka zabava počne, a tokom javljanja uživo, koje je na Facebooku trajalo 17 minuta, kazao je kako je on "samo obični bijeli čovjek te da potječe iz radničke klase", a za pokolj se odlučio kako bi "osigurao budućnost za svoj narod" te "smanjio stopu iseljavanja u europske zemlje".

Sve to je napisao i u svom manifestu, koji smo također objavili. U manifestu na 73 stranice objašnjava zašto se baš odlučio napasti ljude u džamijama. Također, ne krije svoje divljenje prema Andersu Breiviku, Norvežaninu koji je 2011. godine ubio 77 osoba. 

Terorista sa Novog Zelanda objavio manifest: Posebno podvukao SAD i Balkan

Radio Novi Zeland citirao je svjedoka koji kaže kako je bio u džamiji i da je vidio četvero ljudi kako leže na podu te da je bilo "krvi posvuda".

Već smo pisali da je u džamiji Al Noor je bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja je u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda. Srećom niko nije upucan.

Mediji s Novog Zelnda su podvukli da je prethodna najveća pucnjava dogodila 1990. godine kada je jedan napadač usmrtio 11 muškaraca, žene i djece u 24-satnom divljanju u selu Aramoani. Napadača je usmrtila policija.

Tarrant će sutra (subota, op. a.) biti izveden pred sud na Novom Zelandu. Prilikom hapšenja je navodno izjavio  da se "napadom htio osvetiti za hiljade Europljana ubijenih u terorističkim napadima", a žali "što u životu nije ubio više okupatora i izdajnika".

 Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije