Masakr u džamijama na Novom Zelandu: Brojni mrtvi i ranjeni

Radiosarajevo.ba
Masakr u džamijama na Novom Zelandu: Brojni mrtvi i ranjeni
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Više je osoba ubijeno u pucnjavi na dvije džamije u novozelandskome gradu Christchurchu, objavila je policija, dok novozelandski mediji tvrde da je ubijeno između devet i 27 osoba.

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu.

Policija je potvrdila da je uhapsila jednog atentatora odjevenog u kamuflažnu odoru, ali je obznanila da se možda radi i o više osoba koje su nasumično pucali na džamiju Al Noor. Navodno je jedan od napadača Australac.

Mediji navode izjavu svjedoka da je u napadu korišten i eksploziv.

U to džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije ustrijeljen.

Džamija Al Noor nalazi se u predjelu Hagley Park district, ali je potvrđena nazočnost policije i u drugoj džamiji u predgrađu Linwooda, gdje je također zabilježena pucnjava. Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.

"Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja", kazala je premijerka Jacinda Ardern.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije