Terorista sa Novog Zelanda objavio manifest: Posebno podvukao SAD i Balkan

Radiosarajevo.ba
Terorista sa Novog Zelanda objavio manifest: Posebno podvukao SAD i Balkan
PrtScr / Terorista sa Novom Zelanda objavio manifest: Posebno podvukao SAD i Balkan

Brenton Tarrant, jedan od napadača, prije napada na internetu je objavio rasistički manifest u kojem je najavio napad. On je na Facebooku uživo prenosio napad, ali je profili ovog napadača na društvenim mrežama ubrzo blokiran.

Napadač na Novom Zelandu prije napada slušao četničke pjesme

Masakr u džamijama na Novom Zelandu: Brojni mrtvi i ranjeni

Pogledajte trenutak hapšenja napadača na Novom Zelandu

Izjave svjedoka napada na džamije: Vidio sam jednog napadača kako puca

Tarrant je objavio dugačak manifest u kojem, između ostalog, kaže:

„Ko si ti? Samo običan bijelac, 28 godina. Rođen sam u Australiji u radničkoj klasi, porodici s niskim primanjima. Moji roditelji su škotskog, irskog i engleskog porijekla. Imao sam normalno djetinjstvo, bez velikih problema. Za vrijeme školovanja nisam imao veliko zanimanje za obrazovanje, jedva sam postigao prolaznu ocjenu. 
Nisam pohađao univerzitet jer nisam imao veliko interesovanje za bilo šta što se nudi na univerzitetima da bih studirao. Radio sam kratko vrijeme prije nego što sam uložio u Bitconnect, a onda sam iskoristio novac od investicija za putovanje. Ja sam samo običan bijelac, iz normalne porodice“, piše u manifest teroriste.

Terorista sa Novom Zelanda objavio manifest: Posebno podvukao SAD i Balkan - undefined

PrtScr: Terorista sa Novom Zelanda objavio manifest: Posebno podvukao SAD i Balkan

On je postavio i pitanje - zašto želim izvršiti napad?

„Najviše od svega što naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje. Naše domovine su naše i da, dok bijeli čovjek još uvijek živi, NIKADA neće osvojiti naše zemlje i nikada neće zamijeniti naše ljude. Želim se osvetiti osvajačima za stotine hiljada smrtnih slučajeva uzrokovanih stranim okupatorima u europskim zemljama tokom historije.

Da se osvetim za porobljavanje miliona Europljana. Da se osvetim za hiljade izgubljenih europskih života zbog terorističkih napada širom europskih zemalja. Želim osigurati da se nikada više ne može dogoditi takva situacija kao što je učešće Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu“, naglasio je terorista Brenton Tarrant, dodajući da se protivi balkanizaciji SAD-a te dodao „da se mora osigurati postojanje našeg naroda i budućnost za bijelu djecu“.

Terorista je u manifestu spomenuo i da se želi osvetiti za Ebbu Akerlund. Riječ je o 11-godišnjoj djevojčici koja je ubijena u napadu u Stockholmu 2017. godine. 

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije