Objavljeni prvi snimci i fotografije vojne operacije Turske na sjeveru Sirije

Radiosarajevo.ba
Objavljeni prvi snimci i fotografije vojne operacije Turske na sjeveru Sirije
Printscreen / Objavljeni prvi snimci i fotografije vojne operacije Turske na sjeveru Sirije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da turska vojska pokreće vojnu operaciju na sjeveru Sirije.

Kako je rekao, vojna operacija Turske nosi naziv „Izvor svijeta“.

Hoće li invazija na Siriju biti strateška greška Erdogana i Turske?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je danas da su oružane snage Turske započele ofanzivu "Izvor mira" protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, objavila je turska agencija Anadolija. Erdogan je dodao da je cilj operacije uklanjanje "prijetnji milicija YPG-a koju predvode sirijski Kurdi, boraca Islamske države Irak i Levant te omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama koje su u Turskoj, nakon formiranja 'sigurnih zona' u tom području".

Prema riječima Erdogana, operacija Turske usmjerena je isključivo protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom, kao i protiv organizacije DAEŠ.

„Zajednička operacija turske vojske i Slobodne sirijske armije pokrenuta je protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ na sjeveru Sirije. Naš cilj je uništenje terorističkog koridora koji se uspostavlja na južnim granicama Turske, kao i da doprinesemo uspostavljanju mira u regionu“, napisao je turski predsjednik na Twitteru.

Da je vojna akcija pokrenuta, potvrdila je i sirijska državna televizija saopštivši da su izvedeni prvi vazdušni napadi na mjestu Ras Elajn.

Kako prenosi televizija, turska avijacija žestoko bombarduje taj grad u provinciji Hasaka, iako se ne spominje da li ima žrtava.

Erdogan razgovarao s Putinom i pojasnio razloge ofanzive na Siriju

Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu danas u telefonskom razgovoru. "Tokom tog razgovora predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju", prema izvoru turskog predsjedništva.

Televizija NTV navodi i da je po položajima Kurda izveden napad i iz haubica i aviona F-16, a nakon što ti ciljevi budu eliminisani kopnene snage će presjeći granicu tursko-sirijsku granicu.

Akciju turske vojske u Siriji možete pratiti UŽIVO na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije