Hoće li invazija na Siriju biti strateška greška Erdogana i Turske?

Radiosarajevo.ba
Hoće li invazija na Siriju biti strateška greška Erdogana i Turske?
Foto: EPA-EFE / Počela turska vojna operacija na sjeveroistoku Sirije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je danas da su oružane snage Turske započele ofanzivu "Izvor mira" protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, objavila je turska agencija Anadolija.

Piše: Faruk Vele

Erdogan je dodao da je cilj operacije uklanjanje "prijetnji milicija YPG-a koju predvode sirijski Kurdi, boraca Islamske države Irak i Levant te omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama koje su u Turskoj, nakon formiranja 'sigurnih zona' u tom području".

Počela turska vojna ofanziva na sjeveroistoku Sirije

"Naša misija je da spriječimo stvaranje koridora terora na našoj južnoj granici i da donesemo mir u to područje. Očuvat ćemo sirijski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista", naveo je Erdogan na Twitteru.

Međutim, vanjskopolitički analitičar i glavni urednik portala Euractiv.hr Željko Trkanjec smatra da bi ovo moglo biti "konačno razrješenje u trokutu između Irana, Rusije i Turske u odnosima prema Siriji".

"Teško je vjerovati da će Iranci mirno pustiti da Turci uzmu cijeli istok Sirije. S druge strane, jasno je da će tu Sirija definirati svoju poziciju, jer je, ipak, riječ o teritoriju Sirije. S treće strane, Turska je tu u poziciji da mora ući u novi sukob sa Kurdima. To će gotovo sigurno imati reperkusije na situaciju u Turskoj. Jer Kurdska radnička partija (PKK) sigurno neće mirovati. Kurdi neće dozvoliti da u turske ruke, recimo, padne mitski Kobane, gdje je prvi put poražena Islamska država, a porazili su je Kurdi", smatra Trkanjec.

Smatra da je Turska je napravila vjerojatno stratešku pogrešku.

"Jer su sirijski Kurdi i dobro uvježbani, imaju ratno iskustvo više od pet godina sada. Imaju respektabilne vojne snage, dobro su naoružani i mislim da bi turska vojska, koja je od vojnog puča 2016. ostala bez velikog broja časnika, mogla naći u dosta neugodnoj situaciji. Kao u slučaju operacije u Afrinu kada im je trebalo više od mjesec dana da uopće probiju prvu liniju. A nakon toga su osvojili Afrin tek kada su se Kurdi povukli", navodi naš sagovornik.

Podsjeća da je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov danas za tursku operaciju otvoreno rekao da je riječ o avanturi.

Erdogan razgovarao s Putinom i pojasnio razloge ofanzive na Siriju

"Lavrov smatra da se time dovodi u pitanje mirovni sporazum iz Astane, kojeg je Turska sudionik, i da je ,jasno da će cijeli taj proces propasti, što bi moglo dovesti u pitanje odnose Rusije i Turske. O čemu Erdogan vjerojatno mislio, ali ja bih se usudio reći da Erdogan nema više racionalan pogled na svijet i da je on čim je dobio odobrenje od američkog predsjednika Donalda Trumpa krenuo s idejom: 'Baš me briga za sve, ja idem napraviti to što želim napraviti'. Kako bi, između ostaloga, i u kući ojačao svoj položaj i kao bi pokazao da je spreman riješiti problem sirijskih izbjeglica. Iako, zapravo, prema stranim medijskim napisima, te izbjeglice su postale dosta važan dio turske ekonomije. Tako da očito nije riječ o pitanje sirijskih izbjeglica nego je pitanje da Erdogan želi pokazati vojnu moć u odnosu na Kurde u Siriji i zauzeti neku poziciju", rekao je Trkanjec.

Trump opet prijeti Turskoj: Uništit ću i izbrisati njihovu ekonomiju!

Također, vjeruje da će Damask dobiti podršku Irana da se Turska zadrži na "pristojnoj udaljenosti", čak i ako uđe u dubinu uz granicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije