Erdogan razgovarao s Putinom i pojasnio razloge ofanzive na Siriju

Radiosarajevo.ba
Erdogan razgovarao s Putinom i pojasnio razloge ofanzive na Siriju
Foto: EPA-EFE / Erdogan će se sastati s Putinom

Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu danas u telefonskom razgovoru.

"Tokom tog razgovora predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju", prema izvoru turskog predsjedništva.

Počela turska vojna ofanziva na sjeveroistoku Sirije

Turska vojna ofanziva na sjeveroistoku Sirije je počela - potvrdio je to predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan, navodi CNN . Ofanziva je uslijedila nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio da će povući vojsku iz pograničnog dijela Sirije.

Putin je pozvao Erdogana da "dobro promisli" prije pokretanja ofanzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, prema saopćenju Kremlja.

"Putin je pozvao svoje turske partnere da dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize", prema saopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika, javlja Hina, prenosi Index.

Nakon dvije prethodne operacije Turska se priprema pokrenuti novu ofenzivu u Siriji na kurdsku miliciju YPG, koju smatra terorističkom skupinom, a koju podržavaju zapadne zemlje.

Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska, zabrinuto je zbog humanitarnih posljedica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu hidljada džihadista grupe Islamska država, koji su u kampovima koje kontroliraju kurdske snage.

Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gdje bi se prihvaćali izbjegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG-a.

Činilo se da je američki predsjednik Donald Trump dao zeleno svjetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i garantirao da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.

Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, posljednjih godina su prekinule suradnju, posebice na sjeverozapadu Sirije. Jučer je Moskva upozorila protiv potkapanja mirnog rješenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namjerava pokrenuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije