Lov na napadača iz Strasbourga: Na stotine policajaca traga za osumnjičenim

Radiosarajevo.ba
Lov na napadača iz Strasbourga: Na stotine policajaca traga za osumnjičenim
Foto: EPA-EFE / Strasbourg nekoliko sati nakon terorističkog napada na novogodišnjem adventu

Četiri osobe su poginule, a 13 osoba je ranjeno nakon pucnjave do koje je došlo u centru Strasbourga. Pet od 13 ranjenih u kritičnom stanju.

Pucnjava u Strasbourgu: Četvero mrtvih, policija okružila napadača

Pucnjava u Strasbourgu: Dvoje mrtvih, 11 osoba kritično

Pucnjava u Strasbourgu: Jedna osoba mrtva, najmanje devet ranjeno

Francuski ministar unutrašnjih poslova Christoph Cataner, kojeg je predsjednik države Emmanuel Macron poslao u Strasbourg da koordinira situaciju, održao je vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je otkrio informacije i razjasnio toka događaja o kojima su ranije nerijetko stizale i proturječne vijesti.

“Oko 19:15 sati muškarac je u tri različita dijela grada ubio troje. a ranio 12 ljudi, od kojih je šestero u kritičnom stanju. Vojnici angažirani u sklopu specijalne operacije Sentinelle locirali su ga između 20:00 i 20:20 sati i pokušali su ga spriječiti, pri čemu je u dva navrata došlo do razmjene vatre”, dodao je Cataner.

On je pojasnio da je napadač i dalje u bijegu. Antiteroristički odjel tužiteljstva sarađuje s policijom u potrazi koja je još u toku.

“Napadač ima jako loš ugled, već je bio osuđivan za kriminal kod nas i u Njemačkoj. Trenutno je 350 ljudi mobilizirano u lovu na njega, uključujući pripadnika pravosudne policije, specijalne policije i vojske angažirane u akciji Sentinelle. Traže ga i uz pomoć dva helikoptera”, dodao je Cataner.

Francuski mediji javljaju da je riječ o Cherifu Chekkatu, rodom iz Strasbourga, a lokalno tužiteljstvo navodi da je počinitelj na spisku osoba potencijalno povezanih s terorizmom. Sam napad tretira se kao teroristički.

Adventski sajam u Strasbourgu je vrlo popularan među turistima i svake ga godine posjećuju milioni ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije