Pucnjava u Strasbourgu: Četvero mrtvih, policija okružila napadača

Radiosarajevo.ba
Pucnjava u Strasbourgu: Četvero mrtvih, policija okružila napadača
Foto: Twitter / Strasbourg

Četiri osobe su poginule, a jedanaest osoba je ranjeno nakon pucnjave do koje je došlo u centru Strasbourga, javlja francuska BFMTV.

Dodaju kako je 5 od 11 ranjenih u kritičnom stanju.

AFP pak dodaje kako je napadač identificiran te kako ga je okružila policija. Reuters dodaje kako je napadač od ranije poznat policiji.

Kako se navodi, oko 22 sata je policija okružila napadača u četvrti Neudorf, a par minuta kasnije su ga ranili dok je pokušavao pobjeći. Prema navodima Le Parisiena, radi se o muškarcu (29) rođenom u Strasbourgu.

BFM TV javlja kako je napadač identificiran kao Fiche S. te kako ima 29 godina. Istu informaciju potvrđuje i Le Figaro.

Kako javlaj BFM TV, napadač je bio na popisu terorista koje policiija prati, a tu informaciju potvrđuje i Euronews.

Dodaju kako je jutros u standardnom postupku pretražena njegova kuća te kako je on pobjegao iz kuće kada je došla policija.

U kući su pronađena eksplozivna sredstva. Dodaju i kako je pretraga bila povezana s istragom pljačke.

Pedsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je talijanskim novinarima o “više mrtvih”.

Iako nije u neposrednoj blizini mjesta napada, zgrada EP-a je blokirana kao objekt od posebnog značaja. Osobe koje su se zatekle u zgradi - zastupnici, službenici i posjetitelji ne mogu je napustiti.

Francuska je pod povećanim stupnjem pripravnosti nakon niza terorističkih napada 2015. i 2016. koje je izvela ili inspirirala Islamska država i u kojima je ubijeno više od 200 ljudi.

Francuski ministar za ekologiju Francois de Rugy je napisao na Twitteru: “Solidarnost i podrška građanima Strasbourga, kao i podrška našim snagama sigurnosti. Ujedinjeni smo i odlučni u zaštiti francuskih građana”.

Jedan od svjedoka pucnjave opisao je za BBC što se događalo kada je pucnjava krenula.

“Čuo sam zvukove koje nisam odmah mogao identificirati, isprva sam mislio da se radi o petardama, ali ispostavilo se da se radi o pucnjevima. Kada sam se okrenuo, ljudi su u panici bježali s mjesta događaja i vidio sam jednu osobu kako leži na cesti. Radilo se o turistu s Tajlanda, a s njim je bila njegova supruga ili djevojka. 45 minuta smo ga pokušavali oživjeti, odvukli smo ga u restoran. Trudili smo se svim snagama da mu spasimo život, ali nismo uspjeli”, kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije