Završena obdukcija: Poznato od čega je preminuo turista na Hvaru

Radiosarajevo.ba
Završena obdukcija: Poznato od čega je preminuo turista na Hvaru
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL / Završena odbukcija: Poznato od čega je preminuo menadžer na Hvaru

Kako neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija, obdukcijski nalaz preminulog italijanskog menadžera Eugenija Vincija (57) potvrdio je sumnje da je on preminuo uslijed udisanja ugljičnog monoksida.

Strava na brodu: Putnici nisu otrovani hranom, sumnja se na plin

Vinci je u utorak pronađen mrtav na brodu Atlantia koji je plovio pokraj Hvara, a osim njega otrovalo se još pet osoba, među kojima i dvoje djece za čiji se život i dalje bore liječnici u KBC Split.

Djeca i dalje životno ugrožena, otrovom im zahvaćeni mozak, srce, jetra...

Trovanje turista u Hrvatskoj: Djeci se i dalje bore za život, još se ne zna uzrok

Ugljični monoksid zovu i tihi ubica  - to je bezbojni je plin bez mirisa i okusa, ne iritira sluznicu pa onda ne čudi da žrtve ne mogu na vrijeme reagirati. Zbog toga su smrtne posljedice za one koji su mu izloženi česte.

Dvoje djece sa broda u Hvaru u teškom stanju: Otkazali im vitalni organi

Razlog pogubnosti ovoga plina, čije su žrtve najčešće zimi , je što se pri udisanju veže uz hemoglobin jednako kao i kisik. No, ugljični se monoksid 150 do 300 puta lakše veže od kisika to znači da će nakon njegova udisanja 'istisnuti' zrak iz krvotoka pa će se žrtva zapravo ugušiti.

“Pri vezivanju CO za hemoglobin nastaje spoj karboksihemoglobin koji stvara hipoksiju odnosno nedostatak kisika potrebnog za rad svih organa. Naravno, težina posljedica udisanja CO ovisi o njegovoj koncentraciji u zraku”, objašnjava toksikolog Franjo Plavšić. 

Dodaje kako su oštećenja koja tako nastaju na primjerice mozgu velika i bez mogućnosti oporavka.

Trovanje hranom na brodu kod Hvara: Turista umro, djeca završila u bolnici

Koncentracija od samo 0,04 posto može biti smrtonosna ako joj je osoba dovoljno dugo izložena. Stručnjaci kažu da primjerice čak i sto puta manja koncentracija kod djelatnika koji rade u prostorima s raznim 'loživim' uređajima tokom osam sati rada može izazvati glavobolju. Kad je koncentracija veća od 1 posto žrtva će se onesvijestiti već nakon nekoliko udaha a nakon nekoliko minuta će umrijeti.

Simptomi akutnog trovanja s CO uvelike su slični gripi. Naime, CO djeluje na središnji živčani sistem pa izaziva glavobolju, vrtoglavicu, grčeve a srce ubrzano rad dok je pritisak povišen.

Može doći i do zatajivanja rada drugih organa poput pluća, bubrega, odumiranja mišića, oštećenja srčanog mišića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije