Dvoje djece sa broda u Hvaru u teškom stanju: Otkazali im vitalni organi

Radiosarajevo.ba
Dvoje djece sa broda u Hvaru u teškom stanju: Otkazali im vitalni organi
Foto: https://www.penguinandpia.com / Hvar

Danas je na brodu kod Hvara preminuo strani državljanin.

Trovanje hranom na brodu kod Hvara: Turista umro, djeca završila u bolnici

Kako je saopćila splitsko-dalmatinska policija, na brodu je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene u splitsku bolnicu, među kojima i dvoje djece. Kako Index.hr saznaje, sumnja se na trovanje hranom.

Djeca hitno prevezena helikopterom u splitsku bolnicu

Dalmacija Danas javlja da se radi o Italijanima. Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još dvije osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel za zarazne bolesti splitske bolnice. Još jedna osoba osjećala je tegobe.

"Danas oko 10:10 sati zaprimljena je informacija da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene na pružanje liječničke pomoći u splitsku bolnicu. O svemu je obaviješten dežurni tužilac, zamjenik izlazi na mjesto događaja i obavit će se uviaj", saopćila je policija.

Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić izjavila je u utorak kako su dvoje djece zaprimljene u splitskom Kliničkom bolničkom centru na  Firulama  sa zdravstvenim poteškoćama izazvanim na Hvaru, životno ugroženi.

Dr. Polić: Dvoje djece životno ugroženo

"Djeca su u jako teškom stanju, životno su ugrožena, na respiratoru su oboje," rekla je Polić novinarima.

Istaknula je kako kod to dvoje djece postoje  "multiorganska zatajenja," te je potvrdila da su oboje djece italijanski državljani - petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica.

"Poduzimamo sve mjere intenzivnog liječenja i sve nadomjesne terapeutske postupke kako bismo im pomogli," kazala je.

Pojasnila je i kako su zdravstveni problemi primarno počeli s neurološkim simptomima, no sada su se, kaže, razvili multiorganski simptomi.

"Svi vitalni organi su zatajili", istaknula je dr. Polić dodajući kako je trenutno teško govoriti o uzroku jer se ne znaju detalji onoga što je prethodilo i dovelo do ovakvog zdravstvenog stanja.

"O čemu se radi znat ćemo nakon detaljne dijagnostičke obrade," kazala je.

Naglasila je i kako medicinsko osoblje splitskog KBC nastoji pomoći djeci svim metodama i postupcima koji su medicini na raspolaganju.

"Mi se i dalje borimo za njihov život i nastavit ćemo se boriti, " poručila je.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekla je kako su zdravstvene poteškoće te dvoje djece "jedan od najtežih slučajeva" u njezinoj medicinskoj karijeri.

Kazala je i kako je trenutno teško davati prognoze u ishod liječenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije