Strava na brodu: Putnici nisu otrovani hranom, sumnja se na plin

Radiosarajevo.ba
Strava na brodu: Putnici nisu otrovani hranom, sumnja se na plin
Foto: https://www.penguinandpia.com / Hvar

Italijanski menadžer sa Sicilije Eugenio Vinci (57) pronađen je jutros oko 10 sati mrtav na motornom jedrenjaku u hvarskoj luci na kojem je boravio sa svojom porodicom, suprugom i dvoje djece, te još četvero svojih sunarodnjaka i četiri člana posade. Iako se neslužbeno od samog početka kao uzrok njegove smrti i trovanja ostalih na brodu, među kojima je i njegov prijatelj Bruno Mancuso, inače aktualni gradonačelnik Sant'Agata di Militello, spominjalo trovanje dagnjama u uglednom hvarskom restoranu, posljednje informacije upućuju da izvor trovanja potječe s broda.

Kako saznaje Jutarnji, Vinciju je naglo pozlilo u brodskom toaletu te je u padu udario glavom o stijenku zida, a sve ukazuje na to da su kobni bili plinovi koji su izlazili iz školjke i klima uređaja.

Dvoje djece sa broda u Hvaru u teškom stanju: Otkazali im vitalni organi

Unatoč promptnoj liječničkoj intervenciji, nesretnom Vinciju nije bilo spasa, dok su ostali s broda prevezeni helikopterskim prijevozom u KBC Split gdje su zadržani na liječenju.

Trovanje hranom na brodu kod Hvara: Turista umro, djeca završila u bolnici

Također, neke neslužbene informacije govore da je u krvi djece pronađena visoka doza karboksihemoglobina, a to bi značilo da su bili izloženi ugljičnom monoksidu. Stručnjaci tvrde da je jako čudno da je svima pozlilo u tako kratkom vremenu te da je o očito riječ o nečemu što ima vrlo kratku inkubaciju. Upravo zbog toga jedan dio uzoraka je poslan u MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić'.

Dvoje djece je životno ugroženo i nalaze se na Jedinici intenzivnog liječenja djece (JILD) Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

"Oni su, nažalost, životno ugroženi. Oboje djece priključeno je na respirator i podvrgnuto svim najmodernijim metodama liječenja kako bismo im spasili život. U to ubrajam i plazmaferezu (pročišćavanje krvi) uz pomoć koje ćemo pokušati iz krvi djece izvući sve toksine i tako pročišćenu krv vratiti u njihov organizam. U liječenje smo uključili sve mjere održavanja života", rekao je prof. dr. Marijan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

Na Klinici za infektologiju KBC-a Split nalaze se majka dvoje otrovane djece te muškarac i žena koji su također bili na brodu. Oni su kontaktibilni i nisu životno ugroženi.

"Slika njihova zdravstvenog stanja trebala bi biti poznata u srijedu oko 10 sati. Još je preuranjeno govoriti čime su oni zatrovali svoj organizam. Može se raditi o trovanju uvjetovanom unosom hrane, ali i trovanjem organizma zbog udisanja nekakvih štetnih plinova ili para, dakle putem respiratornih organa. Kod nas se na infektologiji nalazi muškarac star 64 godine i dvije ženske osobe, od kojih jedna ima 56, a druga 44 godine. Njihova klinička slika je lagana i srednje teška i dvoje će ih biti obrađeno kroz dnevnu bolnicu, a osoba sa srednje teškom kliničkom slikom bit će zadržana na liječenju. Moram istaknuti kako još uvijek nisam siguran da je u pitanju infekcija hranom budući da je tjelesna reakcija bila izuzetno burna. Svakako se radi o intoksikaciji preko usta (hrana) ili disanjem",rekao nam je doc. dr. Dragan Ledina, dežurni liječnik na Klinici za infektologiju KBC-a Split.

Obrada tri osobe na infektologiji je išla u dva smjera, i to preko kontrole stolice i krvi, kako bi se utvrdilo je li se organizam zarazio bakterijom ili virusom.

"Kod svih zaraženih osoba nisu bili isti simptomi, i to je ono što nije jasno. Prema riječima naših pacijenata, koje smo primili na infektologiji, oni su na tom brodu osjetili nekakav miris, kažu miris benzina, ali na svakom brodu se može osjetiti miris benzina. Ujedno, oni su se, prema njihovim riječima, hranili i na tom brodu i u restoranu pa će za detaljnu analizu hrane biti potrebno tri dana, a za toksikološku analizu dva do tri dana", objasnio je dr. Ledina.

Iako pacijenti spominju miris benzina na brodu, nejasno je kako onda niko od članova posade nije osjetio nikakve simptome i nije zatražio ljekarsku pomoć.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije