Uspon Velje Nevolje počeo na stadionu: Nakon ovog derbija počeo je haos

5
Uspon Velje Nevolje počeo na stadionu: Nakon ovog derbija počeo je haos
Tanjug / Velja Nevolja

Kriminalna grupa Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, praktično je nastala na tribinama stadiona gdje su stvarani “vojnici”, a po mnogima jedan od ključnih momenata bio je vječiti derbi u decembru 2017.

U sam smiraj te godine, na stadionu u Humskoj došlo je do krvavog okršaja dvije navijačke frakcije Partizana, svojevrsnog pokušaja preuzimanja južne tribine, da bi u narednom periodu uslijedila čitava serija tragedija u kojima su ubijane, ranjavane ili misteriozno nestajale vođe najjačih navijačkih grupacija crno-bijelih.

Četiri godine nakon sukoba na 156. vječitom derbiju Srbije, klupko počinje polako da se odmotava, a pretpostavlja se da je tuča u stvari bila prekretnica u navijačko-mafijaškom obračunu, iza kojeg se krila borba za prevlast ne samo nad tribinom, već i nad regionalnim tržištem narkotika.

Sumnja se da je ovaj sukob na stadionu u Humskoj zapravo inicirao Filip Korać kako bi se preko ekipe Kimija Radisavljevića, bivšeg vođe "Alkatraza", domogao kontrole nad južnom tribinom koju je u to vrijeme već “držao” Velja Nevolja, nakon ubistva Aleksandra Stankovića - Saleta Mutavog. Pokušaj je propao, a i izvan granica Srbije kružile su fotografije krvavih i uhapšenih navijača, među kojima su se nalazila i šestorica pomagača, ni manje - ni više nego kik-boksera iz Splita.

Međutim, nakon ovog okršaja krenuli su surovi i brutalni napadi na navijače po cijelom Beogradu.

Komandant Mare i Cipi

Septembra 2018. godine, u Ulici Dimitrija Tucovića u Beogradu ranjen je Marko Isaković, zvani Komandant Mare, nekadašnji vođa navijačke grupe Alkatraz i dugo godina jedan od lidera južne tribine. Njega su nepoznate osobe brutalno prebile, tukle ciglama po glavi, zatim i upucale, ali je ipak uspio da se spase.

Nedugo zatim ranjen je i Milan Lujanski zvani Cipi, pripadnik Vandal bojsa, grupe bliske Milošu Radisavljeviću. Njegovo ime u javnosti se pojavljuje upravo nakon sukoba dvije zaraćene frakcije na južnoj tribini na 156. derbiju.

Fotografija Lujanskog, na kojoj je taj mladić krvave, razbijene glave, go do pojasa, objavljena je u svim medijima u Srbiji, a podijeljena je širom Evrope kao najveća bruka i sramota srbijanskog fudbala i pokazatelj dubine kriminalno-navijačkih sukoba u Beogradu.

Smrt Splićanina

Jedan od Splićana koji su učestvovali u tuči na derbiju, a kasnije i uhapšeni u Beogradu, Ante Firić, poginuo je krajem 2018. godine u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj. Kako su javili tamošnji mediji, on je kobnog dana pokušao da pretrči auto-put kada su ga pregazila tri automobila i usmrtila na licu mjesta.

Međutim, nakon toga pojavile su se različite informacije o sumnjivoj smrti Firića. Policija je istraživala da li ga je neko izbacio iz automobila i da li je u tom trenutku bio svjestan, vezan ili nešto slično.

Nakon Firićeve smrti u srpskim novinama pojavljuje se umrlica, posvećena preminulom huliganu, s porukom: „Počivaj u miru, veliki brate“, navodi se u umrlici koju su potpisali Kimi, Rade, Goksi i Korać.

Krajem 2019. godine ubijen je i Ljubomir Kića Marković, još jedan od vođa Partizanove navijačke podgrupe Alkatraz, koju je vodio zajedno s Đorđem Prelićem i Aleksandrom Vavićem. Marković je važio za jednog od najuticajnijih ljudi na južnoj tribini, a kako se pretpostavlja, Belivukova ekipa na njega je gledala kao na prijetnju jer je zahvaljujući ugledu u svakom trenutku mogao za sobom da povuče veliki broj ljudi.

Šira javnost ga je upamtila po hapšenju zbog ubistva Francuza Brisa Tatona, zbog kojeg su redom padale vođe Alkatraza. On je zbog ovog djela i osuđen na višegodišnju robiju, javlja Blic.

Ubistvo Kiće Markovića nikad nije razjašnjeno, niti je njegov ubica otkriven.

Snimak "otmice" Petrovića
Početkom prošle godine na društvenim mrežama osvanuli su snimci na kojima Veljko Belivuk, po svemu sudeći pod prijetnjom, tjera bivšeg vođu navijača Radeta Petrovića da pred kamerom izjavi da je zajedno s Kimijem “izdao Partizan”.
Na snimku se čuje kako Petrović govori da su on i Kimi “p…e” i da je jedina prava ljubav prema Partizanu na južnoj tribini - odakle su obojica istjerani. Ubrzo se pojavio još jedan snimak na kojem vidimo grupu navijača Partizana s južne tribine, okupljenih pod zastavom Principa, za koje se pretpostavlja da su snimili i prvi video. Belivuk je potom pozdravio Radisavljevića i poručio mu kako je on “sledeći”.

Nestanak i ubistvo Goksija

Konačno, dvije godine nakon što se njegov potpis našao na Firićevoj umrlici, Goranu Veličkoviću Goksiju avgusta 2020. godine gubi se svaki trag. Posljednji put je viđen 3. avgusta u popodnevnim satima u Višegradskoj ulici u Beogradu. Nakon toga nije se više vratio kući, niti se javljao na telefon porodici i prijateljima. On je u ovoj centralnoj beogradskoj ulici, kako je sada otkriveno, ušao u automobil Smart s članom grupe Velje Nevolje.

Ovo vozilo zaplijenjeno je prošle sedmice tokom akcije hapšenja pripadnika grupe. Kako saznajemo, Veličković je namamljen do jedne privatne klinike, a pretpostavlja se da je odvezen u kuću u Ritopeku, koju je pored ostalih grupa Belivuka i Miljkovića koristila za mučenja i, kako se sumnja, ubistva.

Kako su i nadležni istakli, ekipa Velje Nevolje se sumnjiči upravo za nestanak Goksija, uz napomenu da više niko ne vjeruje da je živ, te su se pojavljivale čak i priče da je brutalno mučen, pa čak i da mu je odsječena glava.

Kako su „Janjičari“ preuzeli tribinu

Još jedan derbi bio je ključan za razvijanje kriminalnog klana na južnoj tribini stadiona Partizana. Kako podseća Nedeljnik, riječ je o utakmici iz novembra 2013. koju su obilježili krvavi incidenti i sukobi dvije navijačke frakcije - Alkatraza i Zabranjenih. Bitka dvije strane se nekako smirila, a država je narednih dana najavila žestok odgovor huliganima i kriminalcima.

"Osmog novembra desila se krucijalna promena na Partizanovoj tribini. Igrala se te večeri košarkaška utakmica Evrolige između Partizana i Fenerbahčea, a u navijačkim krugovima se prepričava kao prelomna jer su tada Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi, i Veljko Belivuk - Velja Nevolja preuzeli tribinu od Kimija Radisavljevića i njegovih Alkatraza koji su dugo bili trn u oku javnosti, pre svega zbog incidenata koje su izazivali.

Pre toga, Stanković i Belivuk bili su na tribini kao obezbeđenje pojedinih vođa Alkatraza, a onda su se naprasno okrenuli protiv njih i formirali Janjičare, grupu sastavljenu od bivših navijača Crvene zvezde, Rada i ostalih skupina. Samo mesec dana nakon preuzimanja tribine, u decembru 2013. grupa je javno demonstrirala autoritet kada je usred dana demolirala kafić Holivud na Karaburmi u vlasništvu još jednog vođe Alkatraza - Aleksandra Vavića. Koliko su bili sigurni da im niko ništa ne može pokazali su time što se uopšte nisu brinuli za sigurnosne kamere koje su ih snimale u rušilačkom besu. Baš kao i kada su Stanković i Belivuk pretukli pripadnike obezbeđenja direktora Partizana Miloša Vazure dve godine kasnije”, piše Nedeljnik.

Pali crnogorci, a Velja imao rezervisan smeštaj

Veliku buru u regionu izazvala je akcija hapšenja na Jahorini, tokom koje su privedene tri osobe - Milan Kršić, Filip Roganović i Boban Sjekloća, svi s Cetinja. Policija je došla do informacija da se tri veoma opasne osobe nalaze u hotelu, pa je odmah uslijedilo hapšenje pomenute trojke.

"Najopasniji među njima bio je Milan Kršić, za kojim su u jednom trenutku bile raspisane čak tri crvene Interpolove potjernice zbog razbojništava i drugih krivičnih djela u Srbiji i Vizbadenu", javio je portal Srpskainfo.

Ono što je posebno interesantno, prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, Veljko Belivuk, koji je prošle sedmice uhapšen u Beogradu, trebalo je od danas da boravi na Jahorini, gde je rezervisao smještaj!

Zato se ozbiljno sumnja da je Belivuk trebalo da se sastane na Jahorini s vođom „kavčana“ Radojem Zvicerom.

Trojica uhapšenih deportovani su u Crnu Goru, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije