Sarajevo / Radovi na Ferhadiji u punom jeku: Svakog dana vraća joj se stari sjaj

06. 06. 2019. u 14:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Početkom maja u Sarajevu je počela sanacija dijela ulice Ferhadija, od Apoteke Stari Grad do Slatkog ćošeta, preciznije, na potezu od Trga fra Grge Matića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom.

Počela zamjena ploča u ul. Ferhadija, Hadžibajrić: Ove neće brzo pući kao prošle

Projektom je planirano uklanjanje starih ploča, postavka armirano-betonske podloge i novih kamenih ploča.

Podsjećamo, i prošle godine rađeno je tekuće održavanje ulice Ferhadija na dijelu od Apoteke Sarajevo do Slatkog ćošeta.

Rok za završetak radova je 60 dana, a radove izvodi firma Mibral d.o.o. 

Radovi na sanaciji Ferhadije podrazumijevaju i izmjenu dijela cjevovoda i regulaciju oborinske odvodnje, a finansirat će ih Općina Stari Grad i Direkcija za puteve KS. Njihova vrijednost je 789 hiljada KM.

Iz dana u dan je Štrosmajerova ulica sve ljepša

Kako saznaje Radiosarajevo.ba, radit će se i Štrosmajerova ulica, a radovi će početi 1. septembra. 

Dio Ferhadije od Gradske tržnice do Apoteke Sarajevo rekonstruisan je 2012. i 2013. godine. Na tom dijelu su zamijenjene sve podzemne instalacije, postavljena armirano- betonska podloga debljine deset centimetara i ugrađene granitne ploče debljine osam centimetara. Projekat je koštao oko 890.000 KM.

Ovaj dio ulice rekonstruisan je 1997. godine, o čemu je govorio i načelnik Hadžibajrić na današnjoj konferenciji za medije, ali je kvalitet izvedenih tradova i materijal dosta loš i često dolazi do pucanja ploča u zimskom periodu. Iz tog razloga se vrši godišnje tekuće održavanje kako bi se ulica vratila u prvobitno stanje.

Ipak, kako je primijetan trend sve veće frekvencije saobraćaja kroz ulicu Ferhadija, što podrazumijeva ne samo mala putnička i dostavna vozila, nego i velike kamione za dostavu Općina Stari Grad prošle godine je navela kako je bila prinuđena poduzeti mjere u cilju zaštite ove ulice od eventualne štete, te su tada postavili metalne stubiće.

Ovaj potez bio je neophodan jer višegodišnji zahtjevi nesavjesnim građanima da ne koriste vozila kroz Ferhadiju, čak ni za dostavu robe, nisu urodili plodom, kao ni intervencije pripadnika MUP-a KS-a.

Općina Stari Grad na ovaj način pokušala je zaštiti imovinu i uložena sredstva u rekonstrukciju ulice Ferhadija.

Pogledajte kako protiču radovi na Ferhadiji mjesec dana nakon početka radova u našoj fotogaleriji...

NEMA KOMENTARA