Rekonstrukcija pločnika u Ferhadiji, postavljene metalne barijere

Radiosarajevo.ba
Rekonstrukcija pločnika u Ferhadiji, postavljene metalne barijere
FOTO: Radiosarajevo.ba / Rekonstrukcija pločnika u Ferhadiji
U toku je tekuće održavanje ulice Ferhadija, na dijelu od Apoteke Sarajevo do Slatkog ćošeta.

"Napominjemo, na ovom dijelu ulice nije rađena rekonstrukcija te u toku zimskih mjeseci često dolazi do pucanja ploča i njihovog ispadanja iz ležišta. Dodatni razlog oštećenja je saobraćaj dostavnih vozila na ovom dijelu. Tekuće održavanje radi se svake godine, ispucale ploče zamijene se novima, te izvrši njihovo fugiranje", navode iz Općine Stari Grad.

Ovaj dio ulice rekonstruisan je 1997. godine, ali je kvalitet izvedenih tradova i materijal dosta loš i često dolazi do pucanja ploča u zimskom periodu. Iz tog razloga se vrši godišnje tekuće održavanje kako bi se ulica vratila u prvobitno stanje.

"Dio Ferhadije od Gradske tržnice do Apoteke Sarajevo rekonstruisan je 2012. i 2013. godine. Na tom dijelu su zamijenjene sve podzemne instalacije, postavljena armirano-betonska podloga debljine deset cm i ugrađene granitne ploče debljine osam cm. Projek+t je koštao oko 890.000 KM i na ovom dijelu ulice nikada nije bilo potrebe za zamjenom ploča", ističu iz Općine Stari Grad..

Ipak, kako je primijetan trend sve veće frekvencije saobraćaja kroz ulicu Ferhadija, što podrazumijeva ne samo mala putnička i dostavna vozila, nego i velike kamione za dostavu Općina Stari Grad prinuđena je poduzeti mjere u cilju zaštite ove ulice od eventualne štete.

Iz tog razloga, na dijelu ulice kod Gradske tržnice – gdje najčešće dolazi do prolaska vozila, postavljeni su metalni stubići/barijere koji će ubuduće onemogućavati prolaz.

Isti stubići bit će postavljeni i na ulazu u ulicu Štrosmajerova.

Stubići će se moći spustiti u slučaju potrebe prolaska vozila hitne pomoći, vatrogasaca, policije i slično koji su dobili ključeve za njihovo regulisanje. Osim toga, svim vozilima hitne intervencije je omogućen 24-satni prolaz u Ferhadiju pored Katedrale gdje se nalaze potopni stubići.

Ovaj potez bio je neophodan jer višegodišnji zahtjevi nesavjesnim građanima da ne koriste vozila kroz Ferhadiju, čak ni za dostavu robe, nisu urodili plodom, kao ni intervencije pripadnika MUP-a KS-a.

Općina Stari Grad na ovaj način pokušava zaštiti imovinu i uložena sredstva u rekonstrukciju ulice Ferhadija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije