Počela zamjena ploča u ul. Ferhadija, Hadžibajrić: Ove neće brzo pući kao prošle

S. H.
Počela zamjena ploča u ul. Ferhadija, Hadžibajrić: Ove neće brzo pući kao prošle
Foto: Radiosarajevo.ba / Sanacija Ferhadije, maj 2019.

Danas je u Sarajevu počela sanacija dijela ulice Ferhadija, od Apoteke Stari Grad do Slatkog ćošeta, preciznije, na potezu od Trga fra Grge Matića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom.

Projektom je planirano uklanjanje starih ploča, postavka armirano-betonske podloge i novih kamenih ploča.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je rekao da sanacija ovog dijela ulice nije rađena od 1997, te kako su ploče bile dotrajale. Istakao je kako mu je žao što sada rade zbog ljudi koji ovdje imaju radnje.

Podsjećamo, i prošle godine rađeno je tekuće održavanje ulice Ferhadija na dijelu od Apoteke Sarajevo do Slatkog ćošeta.

Rok za završetak radova je 60 dana, a radove izvodi firma Mibral d.o.o.

Hadžibajrić je istakao kako su nove ploče kvalitetnije, te kako neće brzo pući kao prethodne.

Radove kako je rekao nisu mogli početi izvoditi ranije zbog zakona o javnim nabavkama.

Kako je naveo Hadžibajrić za Radiosarajevo.ba, s obzirom na to da je Ferhadija zaštićena zona, dobili su odobrenje od Kantonalog zavoda za zaštitu spomenika. Dozvolu su dobili i od Zavoda za zaštitu spomenika Federalnog Ministarstva kulture i sporta.

"A i da nismo dobili odobrenje, ja bih to uradio", rekao je Hadžibajrić.

""Imajući u vidu značaj ulice Ferhadija sa likovnog, urbanističkog, arhitektonskog i ambijentalnog aspekta ovaj projekt ne narušava utvrđene spomeničke vrijednosti", naveli su iz Općine.

Radovi na sanaciji Ferhadije podrazumijevaju i izmjenu dijela cjevovoda i regulaciju oborinske odvodnje, a finansirat će ih Općina Stari Grad i Direkcija za puteve KS. Njihova vrijednost je 789 hiljada KM.

Kako saznaje Radiosarajevo.ba, radit će se i Štrosmajerova ulica, a radovi će početi 1. septembra. 

Dio Ferhadije od Gradske tržnice do Apoteke Sarajevo rekonstruisan je 2012. i 2013. godine. Na tom dijelu su zamijenjene sve podzemne instalacije, postavljena armirano- betonska podloga debljine deset centimetara i ugrađene granitne ploče debljine osam centimetara. Projekat je koštao oko 890.000 KM.

Ovaj dio ulice rekonstruisan je 1997. godine, o čemu je govorio i načelnik Hadžibajrić na današnjoj konferenciji za medije, ali je kvalitet izvedenih tradova i materijal dosta loš i često dolazi do pucanja ploča u zimskom periodu. Iz tog razloga se vrši godišnje tekuće održavanje kako bi se ulica vratila u prvobitno stanje.

Ipak, kako je primijetan trend sve veće frekvencije saobraćaja kroz ulicu Ferhadija, što podrazumijeva ne samo mala putnička i dostavna vozila, nego i velike kamione za dostavu Općina Stari Grad prošle godine je navela kako je bila prinuđena poduzeti mjere u cilju zaštite ove ulice od eventualne štete, te su tada postavili metalne stubiće.

Ovaj potez bio je neophodan jer višegodišnji zahtjevi nesavjesnim građanima da ne koriste vozila kroz Ferhadiju, čak ni za dostavu robe, nisu urodili plodom, kao ni intervencije pripadnika MUP-a KS-a.

Općina Stari Grad na ovaj način pokušala je zaštiti imovinu i uložena sredstva u rekonstrukciju ulice Ferhadija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije