Protest na Smiljevićima: Kantonalnim vlastima deponija nije prioritet

B. R.
Protest na Smiljevićima: Kantonalnim vlastima deponija nije prioritet
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Deponija Smiljevići u Sarajevu

Stanovnici koji žive u blizini sarajevske deponije Smiljevići, danas su održali još jedan protest. O protestima i ovom ekološkom problemu glavnog grada Bosne i Hercegovine za portal Radiosarajevo.ba je govorio Anes Podić iz Eko Akcije.

Podić je istakao da je ovo bio protest upozorenja vlasti Kantona Sarajevo. Kako je kazao, vlast mora iskreno, sistematično i hitno rješavati ovaj problem. Tvrdi da se to još nije desilo dodavši:

"Imali smo kojekakve oblike kupovine vremena. Kantonalna vlast ima sve potrebne resurse, znanje, novac da to rješi. Kantonalnim vlastima, prošlim i sadašnjim to nije bio nikakav prioritet. Njima je prioritet svašta nešto drugo. Prije svega građevinski projekti. To im je zajednička osobina."

Protest upozorenja na Smiljevićima: Mi i naše kuće nisu bespravne, već deponija

Smatra da do sada nije bio interes vlastima da rješe ovaj problem. Očekuje od njih da na tematskoj sjednici donesu, kako je rekao, vrlo konkretne mjere koje će voditi da se problem deponije rješi.

anes_podic_vodoodbrana (1).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Anes Podić

Ukazao je na to da se problem ne može rješiti preko noći, ali da je to moguće učiniti u nekoliko mjeseci.

Podić je mišljenja da su građani svjesni ovog problema.

"Mi smo danas imali svjedočenja ljudi koji se sjećaju eksplozija, pogibija građana koji su tu blizu stanovali. Jednostavno grad koji je preživio rat se previše lako miri sa opasnostima", istakao je za portal Radiosarajevo.ba.

Riječ stručnjaka: Kako smanjiti neugodne mirise sa sarajevske deponije

Posebno je naglasio sljedeće:

"Ubjedljivo smo najbogatija lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini, a imamo niz okolišnih problema. Muku mučimo sa zagađenim zrakom. Imamo probleme s deponijom. S vodom je nešto bolja situacija. Zaista je tragično da moramo organizovati protest da bi svi ti problemi bili rješeni."

Druga tematska sjednica Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo posvećena deponiji Smiljevići je održana 13. septembra.

Ministar Filipović o sanaciji deponije Smiljevići, novim kapacitetima i spalionicama

Zahtjevi građana koji žive u blizini deponije su sljedeći:

1. Ponovno pokrivanje nepropisno pokrivenih dijelova deponije i postavljanje dodatnih dijelova sistema za prikupljanje i eliminisanje deponijskog gasa koji guši i truje okolna naselja i cijeli grad;

2. Nezavisna kontrola kvaliteta pokrivanja deponije s redovnim mjerenjima koncentracije deponijskog gasa;

3. Redovno obavještavanje stanovništva o koncentracijama gasa na rubovima deponije (na internetu i lokalno postavljenom ekranu);

4. Izrada zakonodavnog okvira, tehničkih uputstava i pratećih tehničkih standarda na nivou Kantona Sarajevo (bez čekanja na neizvjesne akcije federalnih vlasti) kojima bi se detaljno uredio svaki segment rada deponije;

5. Imenovanje odgovornih i postavljanje rokova za svaku od traženih mjera, uz obavezivanje Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo da će nerealizacija mjera po automatizmu i momentalno rezultirati smjenama imenovanih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije