Riječ stručnjaka: Kako smanjiti neugodne mirise sa sarajevske deponije

S. H.
Riječ stručnjaka: Kako smanjiti neugodne mirise sa sarajevske deponije
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Deponija Smiljevići u Sarajevu

Sarajevska deponija Smiljevići već dugo godina stvara problem građanima okolnih naselja - zbog neugodnog mirisa od proljeća do jeseni gotovo da ne mogu boraviti na otvorenom. Problem je svake godine sve gori.

U srcu grada ekološka bomba: Deponija nema dozvolu, građani neodgovorni

Neugodan miris širi se i u Butilama gdje se nalazi prečistač otpadnih voda, zbog čega nadležni planiraju nabavku algi kako bi neutralisali mirise.

U kabinetu ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo upriličen je sastanak sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damirom Filipovićem i ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS Srđanom Mandićem o zajedničkim aktivnostima u domenu komunalne djelatnosti i zaštite okoliša na području Kantona Sarajevo, na kojem je bilo riječi o rješenju problema deponije, prečistača za otpadne vode u Butilama itd.

Razgovaralo se o tretmanu na RCUO Smiljevići, a ministar Filipović je istakao neophodnost donošenja Pravilnika o upravljanju posebnim vrstama otpada, između ostalog i građevinskog otpada, koji je neophodan za stvaranje pravnog okvira za funkcionalan rad deponije. 

Izdavanje okolinskih dozvola za područje deponije “Smiljevići” hitan je  korak u njenoj sanaciji: 

“U periodu od 2011. do 2016. godine nije se ulagalo u deponiju, a jedan od najvećih problema predstavlja nemogućnost tretiranja animalnog otpada i procjednih voda, te neadekvatno zatvaranje ploha. Lokalne zajednice moraju pokazati interesovanje i aktivno se uključiti  u ovaj problem”, istakao je resorni ministar Damir Filipović. 

Ministrica Đapo naglasila je da jedan od prijedloga boljeg funkcioniranja deponije Smiljevići jeste odvajanje rada deponije, upravljanja i higijene iste. 

Deponija Smiljevići u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Deponija Smiljevići u Sarajevu

U sarajevsku deponiju uložili milione, a dobili zagađenu vodu

O tom prijedlogu ministar Mandić je istakao da je otvoren za saradnju te smatra da treba razmisliti o tom modelu, a da se ne ugrozi poslovanje KJKP “Rad”.

On je upoznao ministricu o problemu prečistača u Butilama i tretiranja otpadnog mulja, za koji još uvijek nema sistemskog pristupa. Trenutno se planira nabavka algi koje bi pomogle u neutralisanju neugodnih mirisa u tom području. 

Za neutralisanje neugodnog mirisa u Butilama nabavljaju alge

Kontaktirali smo stručnjakinju za okoliš kako bi nam pojasnila da li je ovo dobro rješenje.

"Pomenuta tehnologija,  a i nije baš najjasnije na koju se tehnologiju misli, tiče se tehnologije pospješivanja proizvodnje bioplina uzrokovanog procesima u digestoru gdje se tretira mulj. Ja nemam informacije da li se tako uklanja i neugodan miris. Neugodan miris ne bi trebao biti značajno prisutan na prečistačima koji funkcionišu kako treba", navela je za Radiosarajevo.ba stručnjakinja Maja Čolović-Daul.
 
Što se tiče deponija, smatra Čolović-Daul, jedino rješenje za smanjenje neugodnih mirisa je pravilno upravljanje deponijom što podrazumijeva deponovanje samo vrsta otpada koje su naznačene u Okolinskoj dozvoli deponije, tj. za sanitarne deponije, redovno pokrivanje zemljom, prikupljanje gasa (proizvodnja el. energije ili spaljivanje na bakljama), tretman otpadnih voda, te uvođenje reciklaže biootpada tj. kompostiranje.
 
"Nažalost, ova pravila struke nisu potpuno ispoštovana", prokomentirala je za Radiosarajevo.ba stručnjakinja za okoliš Čolović-Daul.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije