Ministar Filipović o sanaciji deponije Smiljevići, novim kapacitetima i spalionicama

N. Ka.
Ministar Filipović o sanaciji deponije Smiljevići, novim kapacitetima i spalionicama
Foto: Radiosarajevo.ba / Damir Filipović

Deponija Smiljevići u Kantonu Sarajevo već šest godina nije sanirana, nakon što je Tužilaštvo BiH iskopalo u sklopu istražni radnji. Minsitar prostornog uređenja i okoliša Damir Filipović i državna tužiteljica Gordana Tadić jučer su potpisali sporazum o provođenju zajedničkih javnih nabavki za radove saniranja dijela deponije koji je devastiran prilikom potrage.

"Prilikom imenovanja prepoznali smo to kao jedan od kapitalnih projekata i na neki način egzistencijalni projekata za KS. Obzirom da se u KS dnevno generira oko 500 tona otpada, Smiljevići su pretvoreni u deponiju za komunalni otpad, međutim po nalogu inspekcije gore se odlaže svašta pa i animalni otpad, jer u on u državi nije tretiran. Jedan od problema je i ovaj sa Tužilaštvom BiH, odnosno u sklopu istrage koju je pokrenulo Tužilaštvo još 2014. godine i nikada nije saniran od tada", kazao je Filipović za Radiosarajevo.ba

Deponija Smiljevići - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Deponija Smiljevići

Filipović isitče da u prethodnom periodu nije nađena zajednička riječ sa Tužilaštvom BiH, ali ako se uzme u obzir da Vlada KS ima interes da se ovaj problem što prije riješi aktuelna Vlada je ponudila modus i Tužilaštvo je pristalo.

"Sada u ovom momentu treba da se formira komisija koja će provoditi javne nabavke i u konačnici idemo u sanaciju tog dijela i nadamo se da ćemo do kraja ove građevsinke sezone riješiti ovaj problem. Ovo bi smanjilo štetan uticaj gasova i plinova koji trenutno nisu u sistemu, već idu u zrak", rekao je Filipović.

U saradnji sa grupom građan koji žive u neposrednoj blizini deponije, kao i sa stručnim licima Vlada KS ustanovila je niz koraka koji određuju plan mjera koji trebaju da se urade.

"Ustanovili smo kao tri goruća problema, sistem procjednih voda, slučaju sa Tužilaštvom i jedan od gorućih problema je zbrinjavanje animalnog otpada. Obzirom da ni država ni FBiH nemaju definiranu priču oko tretmana animalnog otpada, mi smo pokrenuli priču oko formiranja spalionice na određenim lokacijama, iako to nije direktna nadležnost Ministarstva. Međutim danas imamo tematsku sjednicu na Smiljevićima, gdje ćemo donijeti niz zaključaka kojima ćemo povezati različite resore, kako bi se deponije dovela u uslovno stanje i ne bi štetila građanima i okolišu", rekao je FIlipović.

Sarajevska deponija - undefined

CIN : Sarajevska deponija

Kapaciteti deponije na SMiljevićima već su poprilično popunjeni, a ministar Filipović kaže da je Vlada KS već obezbjedila dodatnu plohu od tri hiljade kvadrata, a ove godine bi trebali da obezbjede još 15 hiljada kvadrata.

"Kada se sanira dio koji je devastiran i obezbjede nove plohe, imat ćemo kapacitet za odlaganje otpada za nekih 6-8 godina", zaključio je Filipović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije