Adem Zolj je novi premijer Vlade Kantona Sarajevo

S. H.
Adem Zolj je novi premijer Vlade Kantona Sarajevo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Skupština KS
Adem Zolj je imenovan za novog premijera Vlade Kantona Sarajevo.

Izabran je sa 19 glasova za, 10 protiv i jedan suzdržan.

Riječ je o bivšem direktoru Direkcije za puteve KS-a i aktuelnom izvršnom direktoru za opće, kadrovske i pravne poslove Autocesta Federacije BiH, koji bi trebao zamijeniti Konakovića na ovoj funkciji.

Ekspoze je Zolj počeo riječima: "Mir vama!", te je u nastavku ekspozea na Skupštini predstavio projekte koje je radio kao direktor Direkcije za puteve KS-a poput puta od Ilidže do Blažuja, projekta Stupske petlje, rekonstrukcije puteva od llidže do Baščaršije, rekonstrukcije trga na Baščaršiji, mostova na Miljacki, parkinge za bicikliste.

Također, Zolj je otkrio kako je i ideja "mjesta za poljupce" koja se nalazi na više lokacija u Sarajevu - upravo njegova. U svom dugom ekspozeu Zolj je istakao kako je u CV stavio da je "otac jedne ljepotice".

Dodao je i kako bi riješavao probleme parkinga u centru grada tako što bi se pravio veći parking na Marijin-Dvoru, jer nema potrebe da parkiraju u centru, te je dodao kako je potrebno vršiti rekonstrukciju tramvajske pruge.

Zolj je rekao kako se u gradu treba nastaviti graditi biciklistička staza jer u Kopenhagenu svi koriste bicikla kako bi išli na posao.

Poručio je kako je potrebno rekonstruirati vodovodnu mrežu u Sarajevu, te je pojasnio kako se sa EBRD-om za operativni novac u tekućoj godini raspravlja do oktobra, te kako se za ovu godinu o tom novcu ne može pričati.

Najavljivao je i kako je potrebno riješiti probleme kriminala, trkača po ulicama, gužvi u saobraćaju itd.

Dok je govorio kako treba riješiti probleme u zdravstvu, Zolj je rekao kako njega prođu sve brige kada pređe kućni prag i kada vidi svoje "dvije ljepotice".

Zastupnica Selma Filipović pitala je da li će mu predstavljati problem što njegova supruga radi kao izvršna direktorica TVSA, na šta je Zolj odgovorio kako "ni trunkice ne trebaju sumnjati u njegov moral i njegove supruge". Također, opomenula je kako su građani KS-a previše zaduženi, te ga je pitala šta može obećati građanima KS-a.

Dodala je kako je pitanje obrazovanja na 17. stranici u njegovom ekspozeu od ukupno 20, a Zolj je priznao grešku navodeći kako je obrazovanje najvažniji segment svakog društva.

Zastupnica Sabina Ćudić optužila je Zolja da je cijeli njegov uvodni ekspoze plagijat rada Mileta Vasića sa Univerziteta "Slobomir P" u Bijeljini, odnosno dijelovi ekspozea koji se odnose na na globilazaciju, tehničko-tehnološki razvoj, te sposobnost čovjeka za uspješno poslovanje.

Ćudić je tražila da se ovaj dokument povuče jer je plagijat, te da zaborave da se ovo desilo jer je sramota.

Ministri u Vladi KS-a ostali su u istom sazivu, a samo će se promijeniti ime premijera KS-a.

U iščekivanju novog premijera: Ministri u Vladi KS-a podnijeli ostavke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije