U iščekivanju novog premijera: Ministri u Vladi KS-a podnijeli ostavke

E. H.
U iščekivanju novog premijera: Ministri u Vladi KS-a podnijeli ostavke
Nakon što je u ponedjeljak Skupština Kantona Sarajevo izglasala nepovjerenje vladi ovoga kantona, odnosno smijenila dosadašnjeg premijera Elmedina Konakovića, on i njegovi ministri podnijeli su ostavku.

Riječ je o procesu koji im nalažu zakonska rješenja propisana za ovakve slučajeve, te ova vlada ostaje u tehničkom mandatu do izbora novog mandatara i odluke o tome ko će sačinjavati novu vladu.

"Ne znam ništa o tome da li će biti smijenjeni pojedini ministri i ko će sačinjavati novu vladu. Mi smo podnijeli ostavku jer nam zakon tako nalaže i politički subjekt je izašao s prijedlogom novog mandatara vlade. Govori se o tome da će ostati isti ministri, barem iz političkog subjekta iz kojeg ja dolazim, ali to je nemoguće potvrditi dok se ne održi ili hitna sjednica Skupštine KS-a ili dok ne prođe neko vrijeme", potvrdio je danas Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i član Stranke demokratske akcije (SDA).

Podsjećamo, Vladi KS-a na čelu s mandatarom Elmedinom Konaković izglasano je nepovjerenje na posljednjoj sjednici Skupštine KS-a. Ovakva odluka došla je nakon što je Konaković dao ostavku na sve funkcije u SDA i napustio ovaj politički subjekt, te osnovao sopstvenu stranku, nakon čega je njegova bivša stranka zatražila njegovu smjenu.

"Prvo ću se osvrnuti na zahtjev predlagača, koji je s političkog aspekta opravdan i riječ je o proceduralnoj tački, ali je dobra stvar što to činimo dostojanstveno. No, ipak, ovdje je riječ o smjeni premijera, a ne smjeni vlade", istaknuo je Konaković na sjednici Skupštine KS-a uoči izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi.

Najzad, sa 20 glasova za, odnosno parlamentarnom većinom u Skupštini KS-a ova Vlada je smijenjena, te se očekuje imenovanje novog mandatara koji će izabrati ministre u novoj Vladi KS-a.

U vezi s tim, Kantonalni odbor SDA KS-a na sjednici u utorak odlučio je da će za novog mandatara predložiti Adema Zolja, te je vrlo vjerovatno da bi on u ovakvoj konstalaciji snaga mogao postati novi premijer KS-a. Riječ je o bivšem direktoru Direkcije za puteve KS-a i aktuelnom izvršnom direktoru za opće, kadrovske i pravne poslove Autocesta Federacije BiH, koji bi trebao zamijeniti Konakovića na ovoj funkciji.

Također, pojavile su se i neke informacije da bi za ovu funkciju mogao biti kandidiran i drugi kandidat, odnosno ministar za finansije KS-a Jasmin Halebić, o čemu je ponajviše govorila opozicija, no to još uvijek nije potvrđeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije