Smijenjena Vlada KS-a na čelu s Elmedinom Konakovićem

A. B.
Smijenjena Vlada KS-a na čelu s Elmedinom Konakovićem
Kako je to i najavljivano prethodnih sedmica, na danas održanoj sjednici Skupštini Kantona Sarajevo izglasano je nepovjerenje Vladi ovog kantona i njenom predsjedniku Elmedinu Konakoviću.

Dvadeset zastupnika Skupštine KS-a su glasali za, tri su bila protiv i 11 suzdržano. Konaković je kazao kako se od današnje sjednica pokušala napraviti pozornica i da je, prema njegovim riječima, "premijer kriv za sve".

"Stekli se odličan kapital u Kantonu Sarajevo. Glasate za sve ono što od vas zatraži 'Veliki brat (aludirajući na predsjednike stranaka i partija, op.a.). Nisam vas često kritikovao i nemojte misliti da je sve što je dobro urađeno da su uradili SBB zastupnici, već ministri te stranke...", kazao je Konaković.

Dodao je kako bi on do kraja istrajao u borbi protiv pojedinaca koji nisu dobro i časno radili svoj posao.

Kako se glasalo za smjenu Vlade KS-a - undefined

Kako se glasalo za smjenu Vlade KS-a (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Samostalni zastupnik Elmedin Okerić osvrnuo se na poboljšanje situacije u Kantonu, ističući da je Vlada KS želi unaprijediti politike kako bi građanima bilo bolje.

"Glasajte u interesu građana jer ovaj kanton nije imao bolju Vladu", kazao je.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da nije teško biti bolji od prethodne vlade, jer je ona bila katastrofalna.

"Naša najveća zamjerka je što je svojom šarmantnošću Konaković štitio loš rad svojih ministara, a što građane ne interesuje, ali jasno nam je da SDA ne mijenja Konakovića što nije uradio nešto, već što je počeo iznositi detalje o funkcioniranju ove stranke", kazao je Kojović te zaključio da oni u tome ne žele učestvovati.

Zastupnik SDP-a Slaviša Šućur naglasio je da ima dosta negativnih stvari u radu Vlade.

"Ne podržavamo Vladu, ali još manje razloge za njihovu smjenu", zaključio je.  

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić kazao je da Vlada nije opravdala povjerenje Skupštine KS-a. Poslanica DF-a Bibija Kerla istakla je da je podržava sve dobro što je Vlada predlagala.

"Moram priznati da je Vlada radila dobro, ali i loše i zbog toga nemam razloga da danas podržim Vladu", kazala je.

Zastupnica SBB-a Selma Filipović kazala je da je Vlada povećala plaće mnogima, osim onima u visokom obrazovanju.

Samostalni zastupnik Mirsad Pindžo kazao je da u ovoj Vladi ima dobrih ministara, ali i loših.

"Prema našem mišljenju, premijer Konaković je pripadao boljem dijelu Vlade, ali njegov problem je što je popuštao interesnim grupama, kazao je.

U prethodnim danima je bilo dinamično, dodao je, ali je naglasio da će glasanje pokazati da li je "vladajuća pozicija zavukla ruku u džep opoziciji".

Samostalni zastupnik Kemal Ademović kazao je da je prema veći poslanika Konaković dobar premijer te da je konkretnim potezima popravio situaciju.

"U interesu građana bi trebao ostati premijer do kraja. Ono što mu zamjeram je što mnogo ranije nije reagovao na probleme u određenim resorima", istaknuo je Ademović.

Zastupnik SDA Amar Dovadžija kazao je da su u svim pozitivnim procesima u Kantonu sudjelovali SDA-ovi ministri i poslanici, a ne samo Konaković. Elmedin Konaković je kazao da zastupnici pokušavaju napraviti pozornicu od sjednice kako bi se 'oprali'.

"Od sebe ste napravili privjesak, a dobili ste politički kapital i glasate bez pogovora kada od vas zatraže šefovi. Od danas su zastupnici odgovorni za situaciju. Vi glasate po nalogu svojih šefova, a imate puno pravo da glasate protiv mene, naglasio je Konaković.

Smatra da njegova smjena ima logike, političke, ali da je on istrajan protiv pojedinaca koji su loši. Rekao je da bira politički avanturizam umesto komoditeta te da je  svoj posao sam radio časno i pošteno. Kazao je da je u toku rješavanja problema u Kantonu stekao mnoge neprijatelje.

"ZOI 84 je kap koji je prelila čašu. To je lopovluk i svi smo saučesnici. Direkcija za ceste KS je također čisti kriminal. Uopšte me ne zanima kako ćete glasati danas za mene", poručio je Konaković.

Konaković je krajem januara podnio ostavke na funkcije u Stranci demokratske akcije, nakon burne sjednice Izvršnog odbora stranke, a ubrzo je napustio i stranku. Između ostalog, bio je potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kao i član Izvršnog odbora SDA Općinske organizacije Centar. Kantonalni odbor SDA Sarajevo nakon toga je zahtijevao od Konakovića da, s obzirom n ato da je odlučio napustiti SDA, podnese i ostavku na poziciju predsjednika Vlade KS.

Ova sjednica i izglasavanje nepovjerenja epilog je odluke Elmedina Konakovića da napusti Stranku demokratske akcije (SDA) i osnuje sopstvenu političku partiju. Vrlo skoro nakon njegove odluke čelnici Kantonalnog odbora SDA KS-a najavili su da će zatražiti njegovu smjenu, što je i realizirano kroz današnju sjednicu Skupštine KS-a.

Podsjećamo, premijer KS-a Elmedin Konaković ranije je za Radiosarajevo.ba najavio da će on, u skladu sa zakonskon dužnošću, ukoliko nepovjerenje Vladi KS-a bude izglasano podnijeti ostavku u narednih osam dana. Ipak, istaknuo je i to kako "ovo nije borba za fotelju", te da mu je najbitnije da vidi "ko to sluša naloge SDA".

"Moram ponoviti da moj pogled na ovu priču nema veze s ovom foteljom i teškom funkcijom koju obavljam. Presretan sam jer smo na čistac izvukli jednu temu u kojoj je javnost dobila realnu sliku dešavanja u politici. Zanima me da vidim koji su to ljudi spremni na takav politički nalog SDA i komandu za koju znaju da nije moralna i dobra. Da li će njih biti 18 i da li ću ja zaista otići to je manje bitno", kazao je Konaković prošle sedmice.

S druge strane, u brojnim medijskim istupima šef kluba SDA u Skupštini KS-a Mirza Čelik, koji je jedan od inicijatora izglasavanja nepovjerenja Vladi KS-a, kazao je kako je ovo za njega očekivana odluka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije