Sefićev advokat se žalio na izmjenu optužnice, Agić: Ovo je predstava

Radiosarajevo.ba
Sefićev advokat se žalio na izmjenu optužnice, Agić: Ovo je predstava
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Prije suđenja Sanjinu Sefiću

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres Sanjinu Sefiću za izazivanje saobraćajne nesreće i neukazivanje pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći u slučaju smrti Selme Agić i Edite Malkoč, a dvojica optuženih pomagača Amar Salihović i Dino Alić postigli su sporazum o priznanju krivice te se postupak razdvaja u odnosu na njih dvojicu.

Ranije je sporazum o krivici potpisao Saud Nišić

Suđenje Sefiću: Njegov otac izbačen iz sudnice, pročitane poruke nakon nesreće

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres Sanjinu Sefiću za izazivanje saobraćajne nesreće i neukazivanje pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći u slučaju smrti Selme Agić i Edite Malkoč, a dvojica optuženih pomagača Amar Salihović i Dino Alić postigli su sporazum o priznanju krivice te se postupak razdvaja u odnosu na njih dvojicu.

Sudskom vijeću danas je dostavljen podnesak sa dokazima. Advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik izjasnio se da ostaje pri ranije izvedenim dokazima, stoga je Sudsko vijeće konstatiralo da se preuzimaju ranije provedeni dokazi odbrane.

Advokat Čelik potom se izjasnio o izmijenjenoj optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo navodeći kako je Tužilaštvo izmijenilo kvalifikaciju krivičnog djela, te kako je optužnica izmijenjena u tački 2. neukazivanje pomoći ističući kako smatra da nisu ispunjeni uslovi za ovakvu kvalifikaciju Tužilaštva. 

Čelik se pozvao na stavku zakona u kojoj se navodi kako se optužnica može mijenjati tek nakon izvođenja dokaza ističući kako nisu ispunjeni zakonski uslovi za promjenu optužnice.

Naveo je i kako odbrana smatra da promjenom optužnice Tužilaštvo ispravlja vlastitu omašku i kardinalnu grešku u pravnoj kvalifikaciji djela, dodajući kako činjenica da je prethodni tužilac napravio grešku navodeći da to ne daje pravo novom tužiocu da je mijenja.

"To je pokušaj ispravljanja nesavjesnog rada i to krši ustavna i konvencionalna prava mog branjenika", rekao je Čelik izjavljujući žalbu na prvostepenu presudu, na što je Tužilaštvo uložilo prigovor da se Sefićev advokat poziva na presudu koja je poništena.

Sefićev advokat mišljenja je da sud ne treba prihvatiti izmjene optužnice, na što mu je sudija Igor Todorović rekao kako će sud to razmatrati prilikom presude.

Tužilaštvo KS predložilo je na današnjem ročištu saslušanje dva svjedoka, na šta je sud odbio saslušanje E. H, pripadnika Granične policije BiH, zbog toga što su činjenice utvrđene o Sefićevom bijegu preko GP Rača nesporne, ali je prihvatilo saslušanje svjedoka H. H. koji je bio svjedok na mjestu događaja.

Svjedok H. H. će biti saslušan na narednom ročištu zakazanom za 5. decembar u 13 sati.

"Ovo što je Čelik izjavio je predstava za javnost, on to mora tako jer nema šta drugo da iznese. A što se tiče svjedoka, to je mladić koji je bio s njima na kafi u kafiću Tito i koji je ušao u taksi par sekundi prije nego će se dogoditi saobraćajna nesreća u kojoj su stradale", rekao je nakon suđenja Amir Agić, otac stradale Selme iz Bugojna.

Advokatica porodica Agić i Malkoč Adela Duraković navela je kako je optužnica promijenjena i u činjeničnom stanju.
 
"Navodi odbrane su neosnovani jer Tužilaštvo ima pravo da izmijeni optužnicu, a sud nema razloga da je odbije", rekla je Duraković navodeći kako očekuje da će suđenje biti završeno početkom nove godine. Kako je pojasnila, očekuje se da se suđenje neće razvući do aprila kako priželjkuje odbrana, te kako se očekuje novo vještačenje saobraćajne nesreće, saslušanje svjedoka i eventualno saslušanje nekog od svjedoka odbrane.

U sudnici danas nisu mogli biti prisutni svi članovi porodica Selme i Edite.

Kako je za Radiosarajevo.ba ispričao Selmin otac Amir Agić, njegova kćerka Azra je danas u Beču uspješno odbranila magistarski rad, a otac zbog ročišta nije mogao prisustvovati ovom svečanom činu.

Ni njegova kćerka Azra nije bila sretna što nije mogla prisustvovati današnjem ročištu.

Prije suđenja Sanjinu Sefiću - undefined

Amir Agić

Podsjetimo, u prvostepenom postupku, Sefić je bio osuđen na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Optužnica Tužilaštva KS-a Sefića tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.  Na proteklom ročištu je recizirana optužnica Tužilaštva KS u kojem se detaljno navode povrede Selme i Edite, te su pročitane poruke osumnjičenog u sudnici.

On je 10. oktobra 2016. godine vozeći brzinom većom od 100 km/h na pješačkom prijelazu u ulici Zmaja od Bosne, vozeći automobil Golf VI, prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč. Sefić je pobjegao sa lica mjesta i preko GP Uvac pobjegao u Srbiju gdje je uhapšen 11. oktobra i zadržan u ekstradicijskom pritvoru sve do 9. januara kada je izručen bh. pravosuđu. Od tada se nalazi u pritvoru, a prilikom ispitivanja branio se šutnjom.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu i protiv Sefićevih pomagača Sare Sefić, Dine Alića, Amara Salihovića i Sauda Nišića.
 
Sara Sefić, Dino Alić i Amar Salihović terete se da su istu noć pomogli Sanjinu Sefiću da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijeleza Uvac, nakon čega je Sanjin Sefić postao nedostupan organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.
 
Saud Nišić tereti se da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela odnosno sakrio je vozilo kojim su Sefića prevezli do GP Uvac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije