Tužilaštvo KS-a: Šta sadrži optužnica protiv Sanjina Sefića i drugih

N. K.
Tužilaštvo KS-a: Šta sadrži optužnica protiv Sanjina Sefića i drugih
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo protiv Sanjina Sefića, Sare Sefić, Dine Alića, Amara Salihovića i Sauda Nišića, saopćeno je danas iz Tužilaštva KS-a.
sanjin-sefic-policija-nesreca.jpg - Tužilaštvo KS: Šta sadrži optužnica protiv Sanjina Sefića i drugih

Podsjećamo, početkom januara ove godine, nakon više od dva mjeseca boravka u u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, Sanjin Sefić izručen je organima vlasti u BiH na graničnom prijelazu Rača.

Dan poslije izručenja iz Srbije Sanjin Sefić saslušan je u prostorijama Tužilaštva KS-a, a kako je tada rečeno za portal Radiosarajevo.ba, on se na saslušanju branio šutnjom.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo podiglo je optužnicu 27. januara protiv Sanjina Sefića, Sare Sefić, Dine Alića, Amara Salihovića i Sauda Nišića, koja je danas i potvrđena od Kantonalnog suda u Sarajevu.

Prema navodima optužnice, kobnog 10. oktobra prošle godine oko 21.35 sati Sefić je vozio Golf 6 ulicom Zmaja od Bosne iz pravca Pofalića prema Marindvoru i kretao se brzinom od oko 105 kilometara na sat kada je usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

"Ušao je u raskrsnicu kada je za kretanje vozila na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, ne obrativši pažnju na dva pješaka, koji su već prešli kolovoz na obilježenom pješačkom prijelazu kada je za pješake na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo. Pješaci su se kretali iz pravca Zemaljskog muzeja prema Američkoj ambasadi", stoji u optužnici.

Dalje se u optužnici navodi da Sefić nije smanjio brzinu, nije kočio, niti je pokušao autom izbjeći djevojke.

Komemoracija_selma_edita_RSA12.jpg - Tužilaštvo KS: Šta sadrži optužnica protiv Sanjina Sefića i drugih

"Prednjim čeonim dijelom vozila udario je Selmu Agić i Editu Malkoč te je nastavio kretanje. Selmu je udarom vozila odbacio oko 38 metara, a Editu oko 31 metar. Selma je zadobila teške tjelesne povrede, usljed kojih je preminula na mjestu nesreće, dok je Edita, također usljed teških povreda, podlegla u UKCS-u oko ponoći", stoji u optužnici.

Nakon stravične nesreće, Sefić je vozilo sakrio na Grbavici, a potom se sastao sa sestrom Sarom u šoping centru "Grbavica". 

"Koristeći Golf 4, koji je vozio Dino Alić, Sefića su prevezli iz Sarajeva do graničnog prijelaza Uvac, tačnije do pumpe Nestro Petrol u Rudom, gdje je Sefića preuzeo njegov rođak Goran Perišić, s kojim je prešao Uvac 11. oktobra oko pola sedam ujutro", navedeno je u optužnici.

sefic_privodjenje_sudska_policija.png - Tužilaštvo KS: Šta sadrži optužnica protiv Sanjina Sefića i drugih

Srbijanska policija uočila je Sanjina Sefića u Novom Pazaru 12. oktobra i počinje ga pratiti, da bi ga uhapsila oko 23.00 sata iste noći u Novom Sadu, a šta se poslije toga dešavalo naš portal je iscrpno pisao u hronologiji ovog slučaja koju možete pročitati na ovom linku.

Kad je riječ o njegovim pomagačima u ovom predmetu, Tužilaštvo KS-a njegovu sestru Saru Sefić, te Dinu Alića i Amara Salihovića tereti da su pomogli Sanjinu Sefiću da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijeleza Uvac, nakon čega je Sanjin Sefić postao nedostupan organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Saud Nišić se tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela. 

pomagaci_sanjin_sefic_tuzilastvo_ks_hapsenje_rsa2.JPG - Tužilaštvo KS: Šta sadrži optužnica protiv Sanjina Sefića i drugih

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije