Hronologija slučaja Edin Gačić: Kako je počeo i završio lov na serijskog ubicu

F. Z.
Hronologija slučaja Edin Gačić: Kako je počeo i završio lov na serijskog ubicu
Foto: Radiosarajevo.ba / Potraga za Gačićem
U blizini mjesta Košćan kod Hadžića u utorak je u razmjeni vatre sa sarajevskim policajcima likvidiran - Edin Gačić, višestruki ubica. Tako je završen osmodnevni "lov" za četverostrukim ubicom. Sve je počelo u mjestu Podorašac kod Konjica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćilo je četvrtog februara kako je u jutarnjim satima izvršeno ubistvo Sauda Sultanića iz mjesta Podorašac kod Konjica. Sultanić je ubijen u svojoj trgovačkoj radnji. Ubica je pobjegao s mjesta događaja, a vrlo brzo u medijima se pojavila informacija da je ubistvo izvršio do tada dvostruki ubica - Edin Gačić, koji je kaznu odslužio u KPZ Bihać, a iz kojeg je pušten 2017. godine.

Odmah nakon što je utvrđeno da je ubica Gačić počela je potraga za njim. Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona u pomoć je pritekao i MUP RS-a. Specijalci s dugim cijevima "češljali" su terene oko mjesta u blizini Podorašca - sela Brđani, Zukići, Šunji i Grad. Policija je raspisala potjernicu i zamolila građane za sve informacije:

"Edin Gačić je visine oko 180 cm, mršavije tjelesne građe, posljednji put viđen u tamno plavoj jakni, svijetlim samtnim hlačama, smeđoj pletenoj kapi, te je nosio dioptrijske naočale", stajalo je u potjernici.

Dan prije nego što će Gačić u mjestu Suhodol, gdje se nalazi strelište Federalne uprave policije (FUP), ubiti pripadnika ove policijske agencije - Mahira Begića, portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić rekao je za Radiosarajevo.ba da se za Gačićem traga na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine.

Potom je u subotu, devetog februara, četiri dana nakon ubistva Sultanića stigla vijest da je kod Tarčina ubijen policajac. Brzinom svjetlosti proširila se informacija da se za ubistvo sumnjiči Gačić, što je u izjavi za Radiosarajevo.ba potvrdio federalni ministar unutrašnjih poslova - Aljoša Čampara.

Ubrzo se proširila panika među građanima, jer je četverostruki ubica na slobodi. Stizale su različite informacije o tome gdje se Gačić nalazi, a za naš portal potvrđeno je da u objektu FUP-a nije bilo magacina i da Gačić nije mogao sebi osigurati dodatno naoružanje. Sarajevska policija raspisala je potjernicu u kojoj je navela da je Gačić naoružan i opasan. Građanima je upućen apel da policiju obavijeste o svim informacijama koje mogu dovesti do pronalaska Gačića.

Vlada Kantona Sarajevo od nedjelje ujutro bila je u konstantnom zasjednju. U istragu se uključilo devet policijskih agencija, među kojima su bili Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskim tijelima, Granična policija, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te četiri kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova - Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog, a kompletnom akcijom rukovodio je FUP (Federalna uprava policije).

Za Gačićem je tragalo 1.200 policajaca, a policija je imala dodatni "teret" s obzirom na to da je  u nedjelju u 19 sati u Sarajevu upriličena ceremonija otvaranja EYOF-a, na kojoj su morali osigurati takmičare, visoke zvanice i 35.000 građana na javnom mjestu. EYOF će inače trajati sedam dana u Sarajevu i potrebne su velike mjere osiguranja za ovaj događaj. Vlada Kantona Sarajevo saopćila je i da će svaka informacija koja dovede do Gačića biti nagrađena finansijski.

U medijima su se pojavili detalji prethodnih Gačićevih ubistava i dodatno zgrozili javnost. Bivši branitelj Gačića u razgovoru za Radiosarajevo.ba - Rusmir Karkin otkrio je da je riječ o čovjeku koji je hladnokrvan i ne pokazuje nikakvo kajanje. U međuvremenu policija je provjeravala Gačićeve kontakte, porodicu, prijatelje.

U utorak, nekoliko sati prije nego što je Gačić u razmjeni vatre sa specijalcima MUP-a Kantona Sarajevo ubijen, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - Admir Katica rekao je za Radiosarajevo.ba da je policija na tragu Gačiću i da je dobila "vruć trag", ispostavit će se od Obavještajne sigurnosne agencije (OSA).

U mjestu Lokve kod Hadžića u međuvremenu je klanjana dženaza ubijenom policajcu Begiću, a potom je stigla vijest da je Gačić likvidiran. Ministri kantonalnog i federalnog MUP-a, kasnije će posvjedočiti da je Gačić likvidiran u trenutku kada je Begić spušten u mezar.

Gačić je ubijen u blizini mjesta Košćan kod Hadžića, a tokom pokušaja hapšenja otvorio je vatru i ranio jednog policajca. Gačić su potom ubili sarajevski specijalaci, a ubrzo su jake policijske snage osigurale mjesto događaja. Mještani okolnih naselja otkrili su da se Gačić mogao kriti u vikendicama, napuštenim kućama i štalama. Vjerovatno je i pravio sebi sklonište, a postoje informacije da je silazio do rijeke Lepenice kako bi se osvježio.

Ranjeni specijalac prevezen je ubrzo u bolnicu na ukazivanje pomoći, a federalni ministar Aljoša Čampara rekao je za Radiosarajevo.ba kako je specijalac dobro, sretan i nasmijan, te kako su u pitanju lakše tjelesne povrede. Informacija da je Gačić likvidiran donijela je olakšanje stanovnicima Hadžića, Tarčina, Suhodola i drugih okolnih mjesta, ali svakako i svih stanovnika Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije