Amel Sejfović svjedočio: Niko od uhapšenih čuvara nije unio pištolj u zatvor

N. Ka.
Amel Sejfović svjedočio: Niko od uhapšenih čuvara nije unio pištolj u zatvor
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

Danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu.

Na ročištu su, u svojstvu svjedoka, ispitani Amel Sejfović i Dževad Hazić. Prvoptuženi Sejfović kazao je da se nakon bijega iz KPZ-a predao policiji nakon što ga je okružila, te je istaknuo da se nije opirao hapšenju.

Suđenje Amelu Sejfoviću: Tužilaštvo prezentiralo na desetine materijalnih dokaza

Na pitanje svoje braniteljice o postupanju policajaca prema njemu nakon hapšenja, on je kazao da je, nakon što ga je policija vezala, "dobio batine", a liječnička pomoć mu je ukazana nakon nekoliko sati.

Sejfović je odgovorio i na pitanje da li je pištolj došao u njegov posjed onako kako je navedeno u optužnici.

"Nisu tačni navodi tužilaštva kako je pištolj unesen. Tri tužioca su mi nudila imunitet samo da otkrijem ko je to uradio. Kazali su mi ako ne prihvatim njihovu ponudu, stavit će mi na teret organizaciju. Ovo je sve osim organizacije. Niko od uhapšenih nije unio pištolj u zatvor. Ne tražim manju kaznu, mogao sam sklopiti nagodbu i uzeti imunitet, ali neću da bude sve kako je tužilaštvo serviralo", kazao je Sejfović.

On je istaknuo da nije preuzeo pištolj od medicinskog tehničara, te je dodao da je pištolj kod njega u ćeliji bio barem mjesec dana.

"Od Igora Buzova nikada nisam tražio da mi pomogne oko bijega iz zatvora. Planiranje mog bjekstva je trajalo dva mjeseca maksimalno. Dževad Hazić me trebao voziti, ali je odustao, onda me je vozio Mirza Fazlić. U tom vremenu nisam bio svjestan da su su ovako velike posljedice, mnogi su trpili zbog ovoga. Veliki dio optužnice je lažan. Žao mi je što sam mnoge doveo u ovaj položaj, nisam htio da lažem. Nije postojala organizacija, mogao sam povesti 10 zatvorenika sa sobom", rekao je Sejfović.

Sejfović ističe da je pobjegao iz zatvora zbog nepravde u prethodnom slučaju, jer nije urađen nalaz balistike.

"Zaštićen je zaštitar [u Tužilaštvu], a kola su se slomila na nama. Želio sam da pobjegnem i da se nakon neka dva mjeseca predam, ali da pregovaramo, da se između ostalog taj nalaz balistike uradi", zaključio je Sejfović.

Prema njegovim riječima, plan mu je bio da ide u Drvar da se tamo krije, ali, pošto je Dževad Hazić uhapšen, taj plan je propao i on je ostao u Visokom.

"Pištolj mi nije dao niko od uhapšenih čuvara, Tužilaštvo to zna, ne smijem i ne želim više da kažem o tome. Pištolj nije ušao preko zida, odnosno nije dignut silkom, takve stvari vrijeđaju inteligenciju, takvo nešto je nemoguće", kazao je Sejfović i dodao:

"Priznao bih da sam kriv za bjekstvo, to je činjenica, ali za organizovani kriminal nisam kriv."

Dževad Hazić je u svom svjedočenju kazao da je u prvom momentu ima namjeru da pomogne Sejfoviću.

"Trebao sam voziti motor, na kraju sam odustao od tog dijela. Od Ibrahimija sam tražio stan za Sejfovića, ali on to nije znao već je stan kao bio za mene. Ibrahimi je sa mnom išao u Sarajevo da tražimo stan, ali nije znao da se radi o Sejfoviću. Tek nekad pred sami kraj sam mu rekao za Sejfović i tražio sam savjet od njega šta da radim. Na to mi je on rekao da je to van svake pameti i da ne treba to da radim",  rekao je Hazić.

Nastavak današnjeg ročišta zakazan je za 19. februar.Tada bi trebali da budu saslušani Amir Ibrahimi i svjedoci koje je pozvala njegova odbrana.

Krajem prošlog mjeseca trojica pomagača Amela Sejfovića sklopili su sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Sporazum su potpisali Igor Buzov, Sanjin Borčak i Mirza Fazlić.

Trojica pomagača u slučaju Sejfović i drugi potpisali sporazum

Također je sud potvrdio optužnicu protiv Elvira Bašalića zvanog "Žuti" i "Žužu" zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda.

Potvrđena optužnica protiv organizatora bijega Amela Sejfovića iz zatvora

Optuženi Bašalić koji se u vrijeme bijega nalazio u Francuskoj postupao je po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo.

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dogodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

Amel Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije