Potvrđena optužnica protiv organizatora bijega Amela Sejfovića iz zatvora

Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv organizatora bijega Amela Sejfovića iz zatvora
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv još jednog pomagača u slučaju Amel Sejfović i drugi. 

"Potvrđena je optužnica Tužilaštva KS protiv Elvira Bašalića zvani "Žuti" i "Žužu" zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tačnije optuženom Amelu Sejfoviću", saopćili su iz Tužilaštva KS.

 Optuženi se tereti da je od početka juna do septembra 2017.godine postao član grupe koju je organizirao Amel Sejfović zbog svog bijega iz pritvora. Optuženi Bašalić koji se u to vrijeme nalazio u Francuskoj postupao je po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo. Tako je Bašalic nabavio prijevozno sredstvo za bijeg, angažirao vec optužene u ovom predmete koje će ga nakon bijega odvesti na sigurnu lokaciju, potom, utvrdivao rutu bijega, tražio smještaj gdje se trebao sakriti te osigurao pomoć u hrani i odjeći koja mu je bila potrebna za realizaciju bijega i njegov ostanak na slobodi.

Optuženi je tako ostvarivao i intenzivnu komunikaciju sa Sejfovićem putem mobilnih telefona koristeći i šifrovane poruke. Svako slovo bilo je zamijenjeno određenim znakom te je šifrarnik bio podijeljen međusobno između članova ove grupe za organizirani kriminal.

Nakon osam dana bijega iz KPZ-a, Amel Sejfovic pronađen je u mjestu Buci u Visokom i uhapšen od strane pripadnika MUP-a KS.

Inače, postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS uz optužnicu je predložila sudu produženje pritvora optuženom Elviru Bašaliću.

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

Amel Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije